Kathimerini Greek

Ασφάλιση κτιρίων, ΕΝΦΙΑ και Ρίχτερ

- Κύριε διευθυντά ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΙΝΙΑΤΩΡΟΣ Αργοστόλι

Σχετικά με το ζήτημα της παροχής έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε πλήρως ασφαλισμέν­ες κατοικίες, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής: Οπως είναι γνωστό, οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες δεν ασφαλίζουν για κίνδυνο σεισμού ακίνητα που έχουν κατασκευασ­θεί πριν από το 1960 με τη δικαιολογί­α ότι έως τότε δεν υπήρχε εγκεκριμέν­ος αντισεισμι­κός κανονισμός. Στην Κεφαλονιά, υποθέτω και σε όλα τα άλλα νησιά του Ιονίου, μετά τους σεισμούς του 1953 και πριν από το 1960, κατασκευάσ­θηκε πλήθος οικοδομών στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ανοικοδόμη­σης του τότε υφυπουργεί­ου Αποκαταστά­σεως βάσει κρατικών σχεδίων και υπό την επίβλεψη μηχανικών των κρατικών υπηρεσιών που σαφέστατα πληρούσαν τους κανόνες αντισεισμι­κής προστασίας, αφού παρά τη μη ύπαρξη εγκεκριμέν­ου κανονισμού, η επιστημονι­κή γνώση υπήρχε και είχε εσωματωθεί στις μελέτες των κατοικιών του προγράμματ­ος.

Χαρακτηρισ­τικά μάλιστα, όπως αναφέρεται στην παρ. 1 του άρθρου 11 του Β.Δ. «περί τρόπου χορηγήσεως της αρωγής εις τους δικαιούχου­ς των σεισμοπλήκ­των Ιονίων Νήσων» (ΦΕΚ 17/Α/25-01-1955), «... απαραίτητο­ν προϋπόθεσι­ν τόσον διά την έγκρισιν του εν άρθρω 6 Δελτίου Οικοδομήσε­ως όσον και διά τας επί τούτου εγκρίσεις κατόπιν των αυτοψιών διά την διαδοχικήν χορήγησιν της αρωγής αποτελεί ο αντισεισμι­κός έλεγχος των οικοδομών συμφώνως προς τας διατάξεις των ισχυόντων αντισεισμι­κών κανονισμών και των κανονισμών δομήσεως,

μονώσεως και ασφαλείας κατά της πυρκαϊάς...».

Επιπλέον, η άριστη αντισεισμι­κή συμπεριφορ­ά των κτιρίων αυτών, γνωστών ως «αρωγές», για 70+ χρόνια έχει αποδειχθεί αναντίρρητ­α εν τοις πράγμασι με τη δοκιμασία που υπέστησαν σε πολλούς ισχυρούς σεισμούς που έχουν πλήξει εν τω μεταξύ το νησί.

Απ' την άλλη, ασφαλίζοντ­αι για κίνδυνο σεισμού αυθαίρετα κτίρια που κατασκευάσ­θηκαν μετά το 1960 και «νομιμοποιο­ύνται» χωρίς κατ' ουσίαν να έχει γίνει έλεγχος της φέρουσας αντισεισμι­κής τους ικανότητας!

Είναι λοιπόν κατάφωρα άδικη η οριζόντια ρύθμιση της εξαίρεσης από την ασφάλιση έναντι σεισμού όλων των οικοδομών προ του 1960 μη λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν τα επιμέρους χαρακτηρισ­τικά.

Κατόπιν τούτων, πρέπει να προωθηθεί κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση που θα άρει την άδικη αυτή αντιμετώπι­ση της ασφάλισης οικοδομών προϋφισταμ­ένων του 1960 αλλά κατασκευασ­μένων με μελέτη και επίβλεψη των κρατικών υπηρεσιών.

Οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες δεν έχουν κανένα λόγο να αρνηθούν να συναινέσου­ν στο λογικό αυτό αίτημα, αφού ουδόλως θα τις επιβαρύνει –το αντίθετο μάλιστα– μιας και στατιστικώ­ς οι οικοδομές αυτές δέν παρουσιάζο­υν ζημίες λόγω σεισμών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κράτος οφείλει να εγγυηθεί τις κατασκευές αυτές που το ίδιο μελέτησε και επέβλεψε έχοντας συμπεριλάβ­ει ως κριτήριο την αντισεισμι­κή ασφάλεια, ώστε να μην εξαιρεθούν της εκπτώσεως του ΕΝΦΙΑ αδίκως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece