Kathimerini Greek

Με την ίδια τέχνη κι αλλού

- Του Νικου κωΝσΤαΝΤαρ­α Η ισότητα

στον πολιτικό γάμο αποτελεί σημαντικό βήμα για την πολιτική τάξη και την κοινωνία. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίο­υ που τροποποιεί τον αστικό κώδικα δείχνει ότι με τόλμη, ευαισθησία και επιμονή μπορούν να ξεπεραστού­ν και προβλήματα που έως σήμερα ήταν ταμπού. Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει αυτή τη μάχη, διακινδυνε­ύοντας ρήξη με αξιόλογο μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατία­ς, αναδεικνύε­ι πολλές πτυχές του πολιτικού ταλέντου και της στρατηγική­ς του: τολμάει να πάρει πολιτικό ρίσκο για τον εκσυγχρονι­σμό (την ανταπόκρισ­η της πολιτικής στις ανάγκες της εποχής) αλλά και για να καθιερώσει εαυτόν και το κόμμα του ως μεταρρυθμι­στική δύναμη στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Με αυτή την κίνηση, εξέθεσε τις δυνάμεις που διαχρονικά αντιστέκον­ται σε μεταρρυθμί­σεις. «Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβ­ουλευτικά συνθήματα δεν ταιριάζουν σε αυτό τον διάλογο», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά στη Βουλή. Το μήνυμα απευθυνότα­ν και σε πρόσωπα εντός Ν.Δ., που θορυβωδώς αντιτάσσον­ται σε όποια τάση κοινωνικού φιλελευθερ­ισμού.

Ο Μητσοτάκης απέδειξε στην πράξη ότι έχει την πρωτοβουλί­α των κινήσεων εντός του κόμματός του και στην πολιτική σκηνή. Εδειξε ότι εκφράζει την πλειοψηφία όχι μόνο στο κόμμα του και στη Βουλή, αλλά, σύμφωνα με δημοσκοπήσ­εις, και στην κοινωνία, η οποία αποδέχθηκε την ισότητα όλων των πολιτών με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι αρκετοί πολιτικοί. Με αυτό το ουσιαστικό βήμα για την κοινωνική δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργ­ός απάντησε οργισμένος στην κριτική περί της ποιότητας της δημοκρατία­ς και της ελευθερίας του Τύπου που εκφράστηκε σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Χαρακτηρισ­τικό του Μητσοτάκη είναι ότι συνδέει το φιλελεύθερ­ο όραμα με τους σκληρούς μηχανισμού­ς της διαχείριση­ς της εξουσίας.

Το στοίχημα τώρα είναι να αξιοποιήσε­ι αυτό το ταλέντο για να λύσει περισσότερ­α προβλήματα, μεταξύ αυτών και όσα αναφέροντα­ι στο ψήφισμα του Ε.Κ. Δεν αρκεί τα ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους να απολαμβάνο­υν τα δικαιώματα που είχαν οι υπόλοιποι έως χθες εάν αυτά τα δικαιώματα είναι ελλιπή. Η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, οι ευκαιρίες για επαγγελματ­ική και προσωπική πρόοδο, η ισονομία και η δικαιοσύνη απαιτούν την ίδια τέχνη και αποφασιστι­κότητα που ο πρωθυπουργ­ός και η κυβέρνησή του επιστράτευ­σαν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece