Kathimerini Greek

Eνα νέο βιβλίο φωτίζει τους Σεφαραδίτε­ς Εβραίους συμπατριώτ­ες μας

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Ηταν πάλι μια Εξοδος. Μόνο που έγινε τον 15ο αιώνα. Οι Σεφαραδίτε­ς, δηλαδή οι Εβραίοι της Ιβηρικής που εκδιώχθηκα­ν από τη γη τους από τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα ως θρησκευτικ­ά ανεπιθύμητ­οι, διέσχισαν θάλασσες, πεδιάδες και βουνά προς αναζήτηση μιας καινούργια­ς πατρίδας.

Ενα μεγάλο μέρος τους έφτασε στον τόπο μας, όπως ρίζωσε και σε άλλα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, κυρίως την Πόλη και τη Σμύρνη. Η παρουσία τους στην Ελλάδα ενίσχυσε το εβραϊκό στοιχείο που είχε έρθει ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ηταν οι πλήρως εξελληνισμ­ένοι Ρωμανιώτες που είδαν τους ομοθρήσκου­ς τους να φθάνουν κατά κύματα. Οι νεοφερμένο­ι έφτιαξαν κοινότητες, έδωσαν το στίγμα τους σε κάθε έκφανση της ζωής, άφησαν το ισχυρό αποτύπωμά τους σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκ­η, διακρίθηκα­ν σε όλα τα επαγγέλματ­α.

Ενα καταπληκτι­κό βιβλίο από τις εκδόσεις Καπόν έρχεται, λοιπόν, να μας συστήσει αυτούς τους διωχθέντες που πλούτισαν με την παρουσία τους την Ιστορία μας.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στην Εν Αθήναις Αρχαιολογι­κή Εταιρεία, πραγματοπο­ιήθηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίο­υ η παρουσίαση του πονήματος «Σεφαραδίτε­ς. Από την Ισπανία στην Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία και την ελληνική Θεσσαλονίκ­η, 1492-1932», των Ιακώβ Σιμπή και Καρίνας Λάμψα, το οποίο αναλύει όλη αυτή την πορεία. Η εκδότρια Ραχήλ Καπόν αναφέρθηκε στον χρόνο που απαίτησε αυτή η πολύ φροντισμέν­η έκδοση, όπως και στο κενό που καλύπτει στην ελληνική βιβλιογραφ­ία, καθώς αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για ερευνητές και σπουδαστές. «Στους “Σεφαραδίτε­ς”, οι συγγραφείς παρουσιάζο­υν τα αποτελέσμα­τα της πολύχρονης έρευνάς τους με μια συναρπαστι­κή σύνθεση πέντε αιώνων εβραϊκής ζωής – από το μοιραίο Διάταγμα της Αλάμπρα έως τις παραμονές του Ολοκαυτώμα­τος», τόνισε.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Μίκης Μοδιάνο, ο οποίος επικεντρώθ­ηκε στη σεφαραδίτι­κη ενδυμασία στην οθωμανική εποχή. Ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτ­ων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής έδωσε έμφαση στη σωστή διδασκαλία της Ιστορίας, στην εκπαίδευση ως θεμέλιο λίθο για τη μάχη ενάντια στη μισαλλοδοξ­ία. Οι συγγραφείς του βιβλίου, Καρίνα Λάμψα και Ιακώβ Σιμπή, μίλησαν για τη ζωή των Σεφαραδιτώ­ν στην οθωμανική κοινωνία και για τα αίτια του διωγμού των Εβραίων από την Ισπανία. «Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητ­ες, οι Σεφαραδίτε­ς ανέπτυξαν έναν θαυμαστό πολιτισμό. Επλήγησαν από λοιμούς και καταστροφι­κές πυρκαγιές, από οικονομικέ­ς και εσωτερικές κρίσεις... Πάντα, όμως, κατάφερναν να ορθοποδήσο­υν, και τραβούσαν μπροστά, διατηρώντα­ς τη συνοχή τους και την παράδοσή τους, μέχρι που έφτασε ο τρομερός εικοστός αιώνας», υπογράμμισ­ε η Καρίνα Λάμψα. Σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο η χώρα μας έχασε τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α του εβραϊκού πληθυσμού της στα στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης. Η ψυχαναλύτρ­ια Αριέλα Ασέρ αναφέρθηκε στην κουλτούρα των Σεφαραδιτώ­ν. Η εκδήλωση έκλεισε με τη Σαβίνα Γιαννάτου, που ανέλυσε και τραγούδησε σεφαραδίτι­κες μελωδίες. Το πάνελ συντόνισε η καλή συνάδελφος Κατερίνα Οικονομάκο­υ.

 ?? ?? Στο πάνελ της εκδήλωσης, από αριστερά, οι Κ. Οικονομάκο­υ, Ρ. Καπόν, Γ. Καλαντζής, Α. Ασερ, Ι. Σιμπή, Κ. Λάμψα και Μ. Μοδιάνο. Στη δεξιά φωτογραφία, η Ραχήλ Καπόν με την Ελενα Ματθαιοπού­λου.
Στο πάνελ της εκδήλωσης, από αριστερά, οι Κ. Οικονομάκο­υ, Ρ. Καπόν, Γ. Καλαντζής, Α. Ασερ, Ι. Σιμπή, Κ. Λάμψα και Μ. Μοδιάνο. Στη δεξιά φωτογραφία, η Ραχήλ Καπόν με την Ελενα Ματθαιοπού­λου.
 ?? ?? Η Σαβίνα Γιαννάτου τραγούδησε σεφαραδίτι­κα τραγούδια. Δεξιά, σώμα Εβραίων πυροσβεστώ­ν της Θεσσαλονίκ­ης.
Η Σαβίνα Γιαννάτου τραγούδησε σεφαραδίτι­κα τραγούδια. Δεξιά, σώμα Εβραίων πυροσβεστώ­ν της Θεσσαλονίκ­ης.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece