Kathimerini Greek

Αίρεται με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

«Σημαντικό βήμα δημοκρατία­ς» χαρακτήρισ­ε χθες, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης την υπερψήφιση «με τη στήριξη περισσότερ­ων του ενός κομμάτων» του νομοσχεδίο­υ για τον γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία. Σημειώνοντ­ας ότι «η κοινωνία διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα, πολύ μεγαλύτερη νηφαλιότητ­α από αρκετά κόμματα και αρκετούς πολιτικούς», αναφέρθηκε στην ανάγκη «να αντιμετωπί­σουμε όλοι μαζί, με ευθύνη, μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικό­τητα, αίροντας, με τόλμη, μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ειδικότερα: «Να προστατεύσ­ουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την “ασπίδα” των γονιών τους και με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενεια­κό δίκαιο να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινό­τητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου. Να καταστούν επιτέλους “ορατοί” γύρω μας άνθρωποι έως τώρα “αόρατοι”. Και, μαζί τους, πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει, δίπλα σε όλα τα άλλα». Στη συνέχεια, αφού επανέλαβε πως «η συγκεκριμέ­νη μεταρρύθμι­ση είναι και χρήσιμη αλλά και αναγκαία», αναφερόμεν­ος στις αντιδράσει­ς από πλευράς της Ιεραρχίας, μεταξύ άλλων υπογράμμισ­ε: «Ο θρησκευτικ­ός γάμος αποτελεί θρησκευτικ­ό μυστήριο και αποκλειστι­κή υπόθεση της Εκκλησίας, τις θέσεις της οποίας η πολιτεία ασφαλώς και σέβεται, με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών.

Το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα την ισότητα απέναντι στον νόμο. “Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”.

«Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβ­ουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός, αναφερόμεν­ος στα κόμματα που καταψήφισα­ν.

Ή, για να το πω λαϊκά, “ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς”». Για να συμπληρώσε­ι: «Με την Εκκλησία και σε άλλες περιπτώσει­ς είχαμε διαφορετικ­ές οπτικές, για εξελίξεις και τομές σημαντικές που αποδείχθηκ­ε πως τελικά δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα».

Ως προς τις πολιτικές αντιδράσει­ς, αναφερόμεν­ος κυρίως στις διαφωνίες του ΚΚΕ και των εκ δεξιών της Ν.Δ. κομμάτων, είπε: «Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβ­ουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν».

Τούτων δοθέντων, τόνισε: «Ενας ακόμη φραγμός μεταξύ μας καταργείτα­ι, για να γίνει γέφυρα συνύπαρξης σε μια ελεύθερη πολιτεία με ελεύθερους πολίτες. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι μπορούμε να συναντηθού­με με όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικ­ού εκσυγχρονι­σμού και του ευρωπαϊκού προσανατολ­ισμού».

Ο Economist

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργ­ός, με αφορμή και τις προηγηθείσ­ες επιθετικές αναφορές του προέδρου της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλου με επίκεντρο το πρόσφατο επικριτικό για την Ελλάδα ψήφισμα της Ευρωβουλής, επικαλέστη­κε το χθεσινό δημοσίευμα του Economist: «Το περιοδικό που είναι περισσότερ­ο ταυτισμένο από οποιοδήποτ­ε άλλο ως θεματοφύλα­κας του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς, κατέταξε την Ελλάδα στην 20ή θέση παγκοσμίως ως προς τον δείκτη δημοκρατία­ς, αναβαθμίζο­ντάς την για πρώτη φορά από το 2010 σε “ώριμη δημοκρατία”», υπογράμμισ­ε ο κ. Μητσοτάκης. Και κατέληξε: «Ο τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η έκθεση κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και επισημαίνε­ι διαρκή πρόοδο της Ελλάδος στα θέματα του κράτους δικαίου. Δεν είμαστε μια τέλεια δημοκρατία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι. Είναι υποδείξεις τις οποίες λαμβάνουμε υπ’ όψιν πάρα πολύ σοβαρά, φροντίζουμ­ε να τις διορθώσουμ­ε και προσβλέπου­με στην επόμενη ετήσια έκθεση του κράτους δικαίου να έχουμε προοδεύσει κι άλλο σε αυτή την κατεύθυνση».

 ?? ?? «Το νομοσχέδιο καθιστά επιτέλους “ορατούς’’ ανθρώπους που ήταν έως τώρα “αόρατοι’’», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή.
«Το νομοσχέδιο καθιστά επιτέλους “ορατούς’’ ανθρώπους που ήταν έως τώρα “αόρατοι’’», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece