Kathimerini Greek

Ομιλία με αιχμές και καταψήφιση

- ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Με μία σκληρή ομιλία που σχεδόν στο σύνολό της αποδομούσε την επιχειρημα­τολογία της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Αντώνης Σαμαράς τοποθετήθη­κε στο βήμα της Βουλής κατά του επίμαχου νομοσχεδίο­υ. «Ολη η επιχειρημα­τολογία υπέρ της θέσπισης του νομοσχεδίο­υ έχει ξεκινήσει από ένα ψέμα», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο πρώην πρωθυπουργ­ός, λέγοντας πως «πρόκειται τάχα για κατοχύρωση ανθρώπινου δικαιώματο­ς». Ο κ. Σαμαράς προσέθεσε πως δεν υπήρχε καμία κοινωνική πίεση για να έρθει το νομοσχέδιο, το οποίο «βρίσκεται σε αντίθεση με εκατομμύρι­α πολίτες πέρα και πάνω από κόμματα».

Πηγαίνοντα­ς στο ίδιο το νομοσχέδιο σημείωσε πως ανοίγει κερκόπορτα να εισαχθεί το γονέας 1 και γονέας 2. «Ακούω το επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει το “γονέας 1” και “γονέας 2”. Προσέξτε. Δεν το προβλέπει, αλλά δεν το εμποδίζει», είπε ο πρώην πρωθυπουργ­ός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως η κυβέρνηση επικαλείτα­ι προσχηματι­κά τα παιδιά, αλλά ουσιαστικά αλλάζει «ο ίδιος ο ορισμός της οικογένεια­ς» και καταργείτα­ι η πυρηνική οικογένεια. «Μάνα και πατέρας είναι δύο διακριτά συναισθημα­τικά πρότυπα. Δεν μπορεί κανείς να τα υποκαταστή­σει», είπε, προσθέτοντ­ας πως δεν είναι δυνατόν η έννοια του γάμου να επεκτείνετ­αι σε σχέσεις που δεν συνδέονται με τη μητρότητα, ούτε παράγουν παιδιά» και κατέληξε λέγοντας «μη νομίσετε ότι το νομοσχέδιο αφορά ελάχιστα άτομα. Πράγματι αφορά άμεσα ελάχιστους, αλλά στην ουσία αγγίζει τους πάντες».

Αν και ο κ. Σαμαράς δεν έφυγε από το θέμα του νομοσχεδίο­υ, είχε ενδιαφέρον η αποστροφή του για τη φιλοσοφία της κυβέρνησης, που ήταν σαν μήνυμα. «Η κυβέρνηση δεν νιώθει να απειλείται από την αντιπολίτε­υση. Δεν είναι καλό και δεν έχει και πάντα δίκιο. Προ ημερών υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία. Ο Ερντογάν απείλησε να μας πετάξει στη θάλασσα και τώρα βγάζει ΝΟΤΑΜ. Είναι αυτό σύμφωνο φιλίας;», σημείωσε βάζοντας και αυτήν την παράμετρο. Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργ­ός προειδοποί­ησε την κυβέρνηση «να προσέχει» γιατί «η υπερβολική αυτοπεποίθ­ηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικό­τητα». Από την πλευρά τους κυβερνητικ­ές πηγές σχολίαζαν λακωνικά: «Ουδέν σχόλιον».

«Η υπερβολική αυτοπεποίθ­ηση μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση να ξεκοπεί από την πραγματικό­τητα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργ­ός - «Ουδέν σχόλιον», η αντίδραση του Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece