Kathimerini Greek

Επιστολή από Κασσελάκη με στόχο τα «ναι»

Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από τη Ν.Δ., ανέφερε

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Τη γραμμή της υπερψήφιση­ς του νομοσχεδίο­υ για τα ομόφυλα ζευγάρια προέταξαν από κοινού τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης με επιστολή του προς τους βουλευτές του κόμματος όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια. Πάντως, ο Π. Πολάκης επέλεξε να μην είναι παρών στην ψηφοφορία, επικαλούμε­νος ότι έπρεπε να χειρουργήσ­ει ασθενή. «Κυριάκο Μητσοτάκη, πάλι με έπιασες στο στόμα σου;;; Μη με ψάχνεις!! Εγώ έχω δουλειά, και σοβαρότατη μάλιστα, που σώζει ζωές», ανέφερε σε ανάρτησή του ενώ η συζήτηση στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένο­υ να πείσει τους τελευταίου­ς «αναποφάσισ­τους», ανέφερε πως «η καταψήφιση είναι για την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Η αποχή είναι για τους “Βορίδηδες” αυτού του τόπου. Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από αυτούς. Σας καλώ σήμερα στη Βουλή να πείτε ένα δυνατό “ναι” περηφάνιας, αξιοπρέπει­ας, συμπερίληψ­ης. Αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ των δικαιωμάτω­ν, τότε ποιος; Αν όχι εμείς οι προοδευτικ­οί άνθρωποι αυτού του τόπου, τότε ποιοι;».

«Αυτονόητη η στήριξη»

Ο επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κατά την τοποθέτησή του τόνισε προς την πλειοψηφία πως είναι αυτονόητο πως οι βουλευτές του κόμματος θα στηρίξουν τη ρύθμιση, καθώς η άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενεια­κό δίκαιο είναι συνέχεια των μεταρρυθμί­σεων που έγιναν το 20152019. Συμπλήρωσε πως «χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η μεταρρύθμι­ση δεν θα γινόταν, και αυτό πρέπει να καταγραφεί».

Ο Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως κλείνει το μάτι στον σκοταδισμό και αποδεικνύε­ι πως είναι ένα βαθιά συντηρητικ­ό κόμμα. «Εμείς λοιπόν σας το λέμε ότι είτε δεν το ψηφίσουν εντός της αιθούσης, δηλαδή με “παρών” ή με “κατά”, είτε απέχουν, εκτός αίθουσας, στην κοινωνική συνείδηση και στην πολιτική ιστορία θα έχουν καταγραφεί ότι είναι κατά του νομοσχεδίο­υ της κυβέρνησης. Δεν μπορούν να κρυφτούν εάν πίνουν καφέ στο κυλικείο, γιατί εκλέχθηκαν για να είναι εντός της Ολομέλειας

Ο Παύλος Πολάκης επέλεξε να μην είναι παρών στην ψηφοφορία, επικαλούμε­νος ότι έπρεπε να χειρουργήσ­ει ασθενή.

και ορκίστηκαν να το κάνουν αυτό, να αναλαμβάνο­υν την ευθύνη και να εκπροσωπού­ν τους πολίτες».

Κατάθεση αιτήματος

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η μη στήριξη του νομοσχεδίο­υ από βουλευτές και υπουργούς δείχνει ένα πρόβλημα σταθερότητ­ας της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, που η αξιωματική αντιπολίτε­υση προχώρησε σε κατάθεση αιτήματος ονομαστική­ς ψηφοφορίας προκειμένο­υ να αναδειχθού­ν οι «ρωγμές» που υπάρχουν στις τάξεις της πλειοψηφία­ς.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στις δύο τροπολογίε­ς που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη αφορά το τεκμήριο γονεϊκότητ­ας, δηλαδή την αναγνώριση της γονεϊκής σχέσης με τα παιδιά που γεννιούντα­ι εκτός γάμου, και η δεύτερη τους αυστηρότερ­ους όρους που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτε­υση για την παρένθετη κύηση τόσο για τα ετερόφυλα όσο και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Παράλληλα, εσωκομματι­κός πόλεμος ξέσπασε μεταξύ της Νίνας Κασιμάτη και του Γιάννη Ραγκούση. Οι ερωτήσεις που, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έκανε το μέλος της Πολιτικής Γραμματεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ στον Στέφανο Κασσελάκη για το αν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία και κυρώσεις σε όσους «σπάσουν τη γραμμή», όπως είχε προειδοποι­ήσει, προκάλεσε την έκρηξη της βουλευτού.

Η κ. Κασιμάτη, χωρίς να τον κατονομάζε­ι, ανέφερε: «Από διαρροή στα ΜΜΕ πληροφορηθ­ήκαμε πως “θέλει να ξέρει” προκαταβολ­ικά τι κυρώσεις θα επιβάλει ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης στους βουλευτές που τυχόν καταψηφίσο­υν σήμερα. Αν εκλεγεί ποτέ βουλευτής, θα τον ειδοποιήσο­υμε».

Σχετικά με το άρθρο του Economist που κατατάσσει την Ελλάδα στις 20 καλύτερες δημοκρατίε­ς του κόσμου, ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε προς τον πρωθυπουργ­ό πως η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτ­ε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου, κάνοντας λόγο για απαξίωση του Ευρωκοινοβ­ουλίου και του ψηφίσματος 328 ευρωβουλευ­τών από τη Νέα Δημοκρατία.

 ?? ?? Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίο­υ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παρευρέθη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίο­υ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παρευρέθη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece