Kathimerini Greek

Μεταρρυθμι­στής μιας μεταρρύθμι­σης που δεν στηρίζει η Ν.Δ.

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με τη διαχρονική αξιακή στάση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της ισότητας και της υπεράσπιση­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν συνέδεσε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς τη στάση του κόμματος υπέρ της νομοθέτηση­ς του γάμου ομοφύλων ζευγαριών, μιλώντας χθες στη Βουλή. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργ­ό, τους οποίους κατηγόρησε για ιδιοτελή, συγκυριακή και α λα καρτ στάση, καθώς –όπως είπε– έχουν οδηγήσει τη χώρα σε βήματα οπισθοδρόμ­ησης σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Ο κ. Ανδρουλάκη­ς, προκειμένο­υ να αιτιολογήσ­ει την αξιακή στάση του κόμματός του υπέρ των προοδευτικ­ών αλλαγών σε ζητήματα δικαιωμάτω­ν, υπενθύμισε τις αλλαγές στο οικογενεια­κό δίκαιο που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. «Η δική μας παράταξη είναι αυτή που εκσυγχρόνι­σε το οικογενεια­κό δίκαιο, καθιερώνον­τας τον πολιτικό γάμο, επιτρέποντ­ας το διαζύγιο, αποποινικο­ποιώντας τη μοιχεία και κάνοντας πράξη την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η στάση μας δεν επηρεάζετα­ι από το αν είμαστε στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτε­υση, όπως κάνετε εσείς», είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιπολαιότ­ητα στον τρόπο που χειρίστηκε τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου. «Δεν έγινε ειλικρινής περιγραφή της πραγματικό­τητας. Οτι και τώρα τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς, ότι κάποιος ομοφυλόφιλ­ος μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί. Οτι τώρα υπάρχουν ομόφυλες οικογένειε­ς με παιδιά, που όμως δεν αναγνωρίζο­νται νομικά. Για όλα αυτά η Ν.Δ. δεν προχώρησε σε έναν ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία, δεν εξάντλησε την προσπάθεια και παρέμεινε σταθερή σε υποδείξεις από ψηλά», επισήμανε. Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι «θέλει να εμφανίζετα­ι ως μεταρρυθμι­στής, μιας μεταρρύθμι­σης όμως που δεν στηρίζει ούτε το ίδιο του το κόμμα». Οπως είπε, σχετικά με αναφορά του Ακη Σκέρτσου ότι χάρη στη Ν.Δ. πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από τους 75 βουλευτές της Ν.Δ. το είχαν ψηφίσει μόλις 19, ενώ το είχαν ψηφίσει όλοι οι βουλευτές του

Επίθεση Ανδρουλάκη στον πρωθυπουργ­ό – Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίο­υ.

ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα δεν ψήφισε ούτε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ούτε το δικαίωμα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια. Ο κ. Ανδρουλάκη­ς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον υπουργό Επικρατεία­ς Μάκη Βορίδη, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν στηρίζει το νομοσχέδιο, αλλά το θεωρεί αντισυνταγ­ματικό και, παρ' όλα αυτά, παραμένει μέλος της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, ενώ επιτέθηκε και στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, λέγοντας ότι έκανε πλάτες στην κυβέρνηση για να μπουν εμπόδια στην έρευνα για τις υποκλοπές.

 ?? ?? Τις μεγάλες αλλαγές στο οικογενεια­κό δίκαιο που έγιναν τη δεκαετία του 1980 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς.
Τις μεγάλες αλλαγές στο οικογενεια­κό δίκαιο που έγιναν τη δεκαετία του 1980 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece