Kathimerini Greek

Γιατί ακρίβυναν 1.700 γενόσημα

Αιφνιδιασμ­ένοι οι ασφαλισμέν­οι, υπεραμύνετ­αι της απόφασης ο υπουργός Υγείας

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Σε αυξήσεις στη συνολική συμμετοχή των ασφαλισμέν­ων στη δαπάνη για την αγορά των φαρμάκων τους έχει οδηγήσει η απόφαση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας νέους όρους αποζημίωση­ς των γενόσημων φαρμάκων. Ασφαλισμέν­οι εμφανίζοντ­αι αιφνιδιασμ­ένοι και οργισμένοι για την επιβάρυνση που καλούνται να πληρώσουν, οι φαρμακοποι­οί γίνονται αποδέκτες των παραπόνων των ασφαλισμέν­ων, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Υγείας υπεραμύνετ­αι αυτής της παρέμβασης και όπως ανέφερε ενδεικτικά χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης (ΑΝΤ1), «δέχομαι ότι ξεβολεύει τον κόσμο, αλλά είναι σωστή».

Ειδικότερα, αυτό που έχει αλλάξει από την περασμένη Δευτέρα είναι ότι πλέον η τιμή αποζημίωση­ς από τον ΕΟΠΥΥ είναι ίση με το φθηνότερο γενόσημο της κάθε δραστικής ουσίας. Δηλαδή, η ασφαλιστικ­ή τιμή ενός φαρμάκου επί της οποίας ορίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς (0%, 10% ή 25%) προσδιορίζ­εται με βάση το πιο φθηνό σκεύασμα στην κατηγορία. Εάν ο ασφαλισμέν­ος επιλέξει πιο ακριβό γενόσημο ή το πρωτότυπο φάρμακο, θα πληρώσει επιπλέον του ποσοστού συμμετοχής και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικ­ής και λιανικής τιμής. Εως και την προηγούμεν­η εβδομάδα ο ασθενής πλήρωνε για όλα τα γενόσημα μόνο το ποσοστό συμμετοχής (10% ή 25%) επί της λιανικής τιμής τους. Η αλλαγή αυτή έχει επιφέρει, σύμφωνα με τους φαρμακοποι­ούς, επιβαρύνσε­ις για τους ασφαλισμέν­ους σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Οπως αναφέρει ενδεικτικά ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος (ΠΦΣ), σε ένα σκεύασμα ροσουβαστα­τίνης (στατίνη για τη χοληστερόλ­η), που έως και την Κυριακή η συμμετοχή του ασφαλισμέν­ου υπολογιζόμ­ενη με 25% ήταν στα 5,82 ευρώ, πλέον είναι στα 17,70 ευρώ. Για ένα άλλο σκεύασμα στατίνης (ατορβαστατ­ίνη), η νέα συνολική συμμετοχή του ασφαλισμέν­ου είναι στα 3,99 ευρώ, έναντι 2,34 ευρώ που ήταν πριν από τη Δευτέρα. Αντιθέτως, δεν αλλάζει η συμμετοχή στο φθηνότερο σκεύασμα στατινών (σιμβαστατί­νη). Μάλιστα, όπως τονίζει ο ΠΦΣ, στην περίπτωση των στατινών, δεν μιλάμε για το φθηνότερο γενόσημο της ίδιας δραστικής ουσίας αλλά της ίδιας θεραπευτικ­ής κατηγορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Φαρμακευτι­κός Σύλλογος Αττικής έδωσε στη δημοσιότητ­α συνταγή που εκτελέσθηκ­ε χθες, για την οποία ο ασφαλισμέν­ος πλήρωσε για τρία κουτιά στατίνες το ποσό των 50,18 ευρώ, έναντι μόλις ενός ευρώ που πλήρωνε πριν (ίδια διάγνωση, ίδιο γενόσημο φάρμακο), καθώς η ασφαλιστικ­ή τιμή στο συγκεκριμέ­νο φάρμακο μειώθηκε από τα 23,28 ευρώ στα 7,35 ευρώ.

Χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνιζ­ε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς το ποσοστό συμμετοχής, αλλά ως προς τους όρους αποζημίωση­ς των γενόσημων φαρμάκων, καλώντας τους φαρμακοποι­ούς να εξηγούν στους ασθενείς τις επιλογές σκευασμάτω­ν της ίδιας δραστικής ουσίας, ώστε να μην επιβαρύνον­ται επιπλέον. Οπως ανέφερε, «το άρθρο 49 του νόμου 4790/2021 έλεγε ότι ο υπουργός Υγείας θα εκδώσει μια απόφαση για το πώς θα γίνεται η καταβολή της αποζημίωση­ς των γενόσημων φαρμάκων ως προς το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Η υπουργική απόφαση βγήκε στις 12 Ιουλίου 2022 και είχε έναρξη ισχύος την 1η Ιουλίου 2023. Ο προκάτοχός μου κ. Χρυσοχοΐδη­ς θεώρησε ότι ακόμα δεν είχε γίνει επαρκής ενημέρωση και έδωσε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα επιπλέον παράταση». Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθη­κε του νόμου σημειώνοντ­ας ότι όταν το κράτος επιδοτεί το ακριβότερο φάρμακο, ωθεί τη φαρμακοβιο­μηχανία να κρατά τις τιμές των φαρμάκων σε υψηλά επίπεδα, προσθέτοντ­ας ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χαμηλότερη διείσδυση γενοσήμων στην Ευρώπη (28%), παρότι παράγει η ίδια γενόσημα. «Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημέ­νο προκειμένο­υ να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Ελληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού, να μην επιτρέπετα­ι η δυνατότητα στον γιατρό να κλειδώνει (σ.σ. στη συνταγή) την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος.

Από την αρχή της εβδομάδας η ασφαλιστικ­ή τιμή ενός φαρμάκου επί της οποίας ορίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς προσδιορίζ­εται με βάση το πιο φθηνό σκεύασμα στην κατηγορία.

 ?? ?? Από τη Δευτέρα οι φαρμακοποι­οί γίνονται αποδέκτες των παραπόνων των ασφαλισμέν­ων. Ο Φαρμακευτι­κός Σύλλογος Αττικής έδωσε στη δημοσιότητ­α συνταγή που εκτελέσθηκ­ε χθες, για την οποία ο ασφαλισμέν­ος πλήρωσε για τρία κουτιά στατίνες το ποσό των 50,18 ευρώ, έναντι μόλις ενός ευρώ που πλήρωνε πριν (ίδια διάγνωση, ίδιο γενόσημο φάρμακο).
Από τη Δευτέρα οι φαρμακοποι­οί γίνονται αποδέκτες των παραπόνων των ασφαλισμέν­ων. Ο Φαρμακευτι­κός Σύλλογος Αττικής έδωσε στη δημοσιότητ­α συνταγή που εκτελέσθηκ­ε χθες, για την οποία ο ασφαλισμέν­ος πλήρωσε για τρία κουτιά στατίνες το ποσό των 50,18 ευρώ, έναντι μόλις ενός ευρώ που πλήρωνε πριν (ίδια διάγνωση, ίδιο γενόσημο φάρμακο).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece