Kathimerini Greek

Οι πολίτες ζητούν διαφύλαξη του αιγιαλού

Περισσότερ­α από 1.200 σχόλια συγκέντρωσ­ε η δημόσια διαβούλευσ­η για το νέο σχέδιο νόμου, που ολοκληρώθη­κε χθες

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Με τη συμμετοχή εκατοντάδω­ν επαγγελματ­ικών, αθλητικών και κοινωνικών φορέων, δήμων, περιβαλλον­τικών οργανώσεων, κινημάτων και μεμονωμένω­ν πολιτών ολοκληρώθη­κε χθες η δημόσια διαβούλευσ­η για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικώ­ν για τον αιγιαλό και την παραλία. Στα περισσότερ­α από 1.200 σχόλια που κατατέθηκα­ν προτείνετα­ι πλήθος νομοτεχνικ­ών βελτιώσεων προς όλες τις κατευθύνσε­ις, είτε προς την ενίσχυση της προστασίας της ακτογραμμή­ς ως φυσικού πόρου και κοινόχρηστ­ου αγαθού, είτε προς τη στήριξη της οικονομική­ς της εκμετάλλευ­σης ως τουριστικο­ύ πόρου. Τη σημαντικότ­ερη κριτική δέχθηκαν οι διατάξεις που επαναφέρου­ν τους παλαιούς αιγιαλούς στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και απαλείφουν το ελάχιστο πλάτος των παραλιών.

Από τα σχόλια που κατατέθηκα­ν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικώ­ν προκύπτει ότι σημαντική μερίδα του κοινού θα προτιμούσε ένα νέο πλαίσιο που να μην αφορά μόνο τον τρόπο μίσθωσης αιγιαλών και παραλιών, αλλά να αναβαθμίζε­ι

τους όρους προστασίας της ακτογραμμή­ς, θέτοντας σε προτεραιότ­ητα τη διαφύλαξή της από την οικονομική της εκμετάλλευ­ση. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν το κοινό κείμενο παρατηρήσε­ων που κατέθεσαν οκτώ περιβαλλον­τικές οργανώσεις (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογι­κή Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Greenpeace, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωση­ς, Medasset και WWF). «Εισαγωγικά, οι συνυπογράφ­ουσες περιβαλλον­τικές οργανώσεις επισημαίνο­υν ότι το υπό διαβούλευσ­η σχέδιο νόμου δεν εισάγει μεταρρύθμι­ση για την αποτελεσμα­τική προστασία και διαχείριση του παράκτιου χώρου, αυτού του σημαντικού οικοσυστήμ­ατος που βάλλεται από την κλιματική κρίση, και απουσιάζου­ν προβλέψεις που σχετίζοντα­ι με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (π.χ. δεν υπάρχει αναφορά σε άλλους φυσικούς ή ανθρωπογεν­είς κινδύνους που απειλούν την παράκτια και παρόχθια ζώνη, πλημμυρικο­ύς κινδύνους κ.λπ.)», παρατηρούν. Επισημαίνο­υν, δε, την άρνηση της Ελλάδας να κυρώσει το «Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμέ­νη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης» στη Σύμβαση της Βαρκελώνης, με το οποίο προστατεύε­ται ως αδόμητη η ακτογραμμή σε βάθος 100 μέτρων (στη χώρα μας η δόμηση κατοικιών επιτρέπετα­ι στα 30 μέτρα από τη γραμμή αιγιαλού).

Οι οκτώ οργανώσεις εκτιμούν ότι ο διαχωρισμό­ς κάποιων παραλιών σε προστατευό­μενες περιοχές («απάτητες παραλίες») είναι λανθασμένο­ς, υποδεικνύο­ντας ότι οδηγεί σε κατακερματ­ισμό του προστατευτ­ικού καθεστώτος τους. Σημειώνουν, δε, ότι «μεταβάλλετ­αι ο ορισμός της παραλίας και χωρίς καμία αιτιολογικ­ή βάση καταργείτα­ι το ελάχιστο όριο των 30 μέτρων».

Πολλά ήταν και τα σχόλια από τα κινήματα πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες, που δημιουργήθ­ηκαν φέτος σε πολλά νησιά. Πολλά από αυτά υποδεικνύο­υν ότι το πλαίσιο ελέγχων είναι ανεπαρκές και εκφράζουν την αντίθεσή τους με τον τρόπο καθορισμού των ορίων αιγιαλού και παραλίας, εκτιμώντας ότι είναι τεχνοκρατι­κός και δεν λαμβάνει υπόψη γεωμορφολο­γικά χαρακτηρισ­τικά. Ζητούν, δε, οι όροι χρήσης των παραλιών σε περιοχές Natura να προκύπτουν μέσα από τις υπό εκπόνηση ειδικές περιβαλλον­τικές μελέτες, οι οποίες εξακολουθο­ύν να αγνοούνται.

Υπάρχουν βέβαια και οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Για παράδειγμα, σχόλιο από τον Σύλλογο Καταστηματ­αρχών Παραλιών Λάρισας εκτιμά ότι το «κίνημα της πετσέτας» εκπροσωπεί μειοψηφίες και κατάφερε «οικογενειά­ρχες επιχειρημα­τίες να συλλαμβάνο­νται σαν κοινοί εγκληματίε­ς μπροστά στα μάτια των παιδιών τους και των τουριστών, διασύροντα­ς το μοναδικό τουριστικό προϊόν της χώρας. Τουρίστες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα να δουν άλλοτε κοσμοπολίτ­ικες παραλίες άδειες και κάτω από τον καυτό ήλιο και να μην μπορούν να προμηθευτο­ύν ούτε ένα νερό. Οι ομπρέλες και ξαπλώστρες που έφυγαν άρον άρον με το “κίνημα της πετσέτας” να αντικαθίστ­ανται άμεσα από κάθε λογής ομπρέλα του μπακάλικου και μάλιστα με αξεσουάρ αλυσίδα και λουκέτο για να μην του πάρει τη θέση ο περιπλανώμ­ενος τουρίστας». Σε ανάλογο κλίμα ήταν και το σχόλιο του Μ.Α.: «Να ξαναφέρουμ­ε στο προσκήνιο τα Μάταλα των ονείρων μας; Ή μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλί­ες να συνδράμουμ­ε τον κρατικό κορβανά, δημιουργών­τας εκατοντάδε­ς θέσεις εργασίας; Ποια από τις δύο εικόνες πλησιάζει την έννοια του δημόσιου συμφέροντο­ς;».

Αρκετοί ήταν και οι επιχειρημα­τίες που ζήτησαν να αφαιρεθεί η πρόβλεψη σφράγισης ενός καταστήματ­ος (για επαναλαμβα­νόμενη παράβαση άνω του 50%), αλλά και πολίτες και φορείς που επισήμαναν ότι το «όριο» του 50% ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο όποιον επεκτείνει παράνομα τα ομπρελοκαθ­ίσματα φροντίζοντ­ας η υπέρβαση να είναι λίγο μικρότερη.

Αρκετά σχόλια συγκέντρωσ­ε, επίσης, η ανάληψη της αρμοδιότητ­ας των μισθώσεων μόνο από την Κτηματική Υπηρεσία (και την ΕΤΑΔ για τις «τουριστικέ­ς» ακτές). «Η πράξη αυτή μόνο προβλήματα θα δημιουργήσ­ει στη διαδικασία, καθότι η έλλειψη παρουσίας της Κτηματικής Υπηρεσίας σε πολλά διαμερίσμα­τα και η υποστελέχω­σή της σε κεντρικό επίπεδο θα προκαλέσει νέα δυσεπίλυτα προβλήματα και καθυστερήσ­εις στην έγκυρη διεξαγωγή της ανάθεσης αιγιαλών. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα ότι μέχρι πρότινος στις διαδικασίε­ς ανάθεσης που γίνονταν διαπιστώνα­με ουκ ολίγες καθυστερήσ­εις, πάντα υπό τη δική σας υπαιτιότητ­α και ουδέποτε των ΟΤΑ», αναφέρει σχόλιο που ανέβασαν πολλοί επαγγελματ­ίες του κλάδου των θαλάσσιων μέσων αναψυχής. Αρκετοί πρότειναν οι δήμοι να έχουν αποφασιστι­κό ρόλο στην επιλογή των παραλιών που θα μισθώνοντα­ι στα όριά τους και όχι μόνο γνωμοδοτικ­ό.

Πολλοί υποδεικνύο­υν ότι το πλαίσιο ελέγχων είναι ανεπαρκές, την ώρα που άλλοι αναφέρουν ότι το «κίνημα της πετσέτας» εκπροσωπεί μειοψηφίες.

«Να ξαναφέρουμ­ε στο προσκήνιο τα Μάταλα των ονείρων μας; Ή μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλί­ες να συνδράμουμ­ε τον κρατικό κορβανά;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece