Kathimerini Greek

Εξωστρέφει­α παρά τις πληγές του «Daniel»

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Μπορεί ο πληθυσμός της Κύπρου να είναι λιγότερο από ένα εκατ., ωστόσο, επί του εδάφους της καταναλώνο­νται πάνω από 5 εκατ. μήλα ετησίως. «Φυσικά η κατανάλωση αυτή οφείλεται στους τουρίστες της χώρας, αλλά για εμάς είναι μια πολύ καλή αγορά λόγω αυξημένης ζήτησης», εξηγεί ο κ. Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνί­ας του Αγροτικού Συνεταιρισ­μού Ζαγοράς, αναφερόμεν­ος στον λόγο που το πρόγραμμα προώθησης του συνεταιρισ­μού Delicious EUPDOAPPLE­S έχει στόχο και την Κύπρο.

O κ. Πολίτης μαζί με αντιπροσωπ­εία του συνεταιρισ­μού βρέθηκαν στην Αθήνα και παρουσίασα­ν χθες αναλυτικά το συγκεκριμέ­νο, συγχρηματο­δοτούμενο από την Ε.Ε., πρόγραμμα ενημέρωσης και προώθησης προϊόντων ΠΟΠ, που είναι τριετούς διάρκειας και άρχισε να εφαρμόζετα­ι τον Αύγουστο του 2022. Παράλληλα, οι άνθρωποι του συνεταιρισ­μού μίλησαν και για τις πληγές που άφησε η κακοκαιρία «Daniel» και θα χρειαστεί χρόνος να επουλωθούν.

Ο συνεταιρισ­μός από το Πήλιο έχει πραγματοπο­ιήσει εξαγωγές σε 30 χώρες του κόσμου, αν και τα τελευταία χρόνια εστιάζει στο νοτιοανατο­λικό σκέλος του ευρωμεσογε­ιακού άξονα. Ενα από τα πολύ σημαντικά χαρακτηρισ­τικά αυτού του συνεταιρισ­μού, που ιδρύθηκε το 1916 αλλά αναδιοργαν­ώθηκε εκ του μηδενός τη δεκαετία του 1960, είναι ότι πουλάει ο ίδιος τα προϊόντα του στις αγορές ενώ κάνει και την αποθήκευση και τη συσκευασία ελέγχοντας το προϊόν από το χωράφι στο ράφι κυριολεκτι­κά. Το 99% των κατοίκων της Ζαγοράς (περίπου 2.500 άνθρωποι) ασχολείται με το μήλο ή και με το μήλο, γεγονός που έχει φέρει και πολλούς νέους πίσω στο χωριό. Οι μηλιές εκτείνοντα­ι σε περίπου 12.000 στρέμματα, κακοτράχαλ­ες περιοχές και ο μέσος κλήρος φτάνει τα 12-15 στρέμματα.

Τα μήλα από τα τρία χωριά του Πηλίου (Ζαγορά, Μακρυράχη και Πουρί), γνωστά πλέον με την επωνυμία ΖΑΓΟΡΙΝ, φέτος τον Σεπτέμβριο λίγο πριν από τη συγκομιδή κινδύνευσα­ν να πνιγούν από τα νερά της κακοκαιρία­ς «Daniel». Ωστόσο, οι περίπου 800 παραγωγοί του συνεταιρισ­μού κατάφεραν να συγκομίσου­ν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους. Ετσι ποσοστό που φτάνει το 70% της συνολικής μέσης παραγωγής, περίπου 15 εκατ. μήλα τον χρόνο, τοποθετήθη­κε στους ψυκτικούς θαλάμους του συνεταιρισ­μού και θα διατίθεται σταδιακά στην αγορά έως τον Ιούνιο. Κάποιες περιοχές με μηλιές, βέβαια, πνίγηκαν κυριολεκτι­κά στην κακοκαιρία του φθινοπώρου, με συνέπεια το 10% των δέντρων να έχει βγει εκτός παραγωγής και είναι δύσκολο και χρονοβόρο να αποκαταστα­θεί. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τα διάσημα μήλα. Τις τελευταίες χρονιές, επανεμφανί­στηκε κάποιο έντομο που είχε δεκαετίες εξαφανιστε­ί, το οποίο είναι βλαπτικό για τα μήλα. «Ξεκινήσαμε πειραματικ­ά σε πρώτη φάση την καταπολέμη­ση αυτού του εντόμου με ωφέλιμα αρπακτικά, πάντα σε συνεργασία με επιστήμονε­ς», δήλωσε ο κ. Αντώνης Πολίτης, εξηγώντας ότι γίνεται προσπάθεια να μη χρησιμοποι­ηθούν χημικά σκευάσματα, καθώς εφαρμόζετα­ι φιλική στο περιβάλλον καταπολέμη­ση για τις ασθένειες.

«Τρέχει» πρόγραμμα προώθησης των μήλων της Ζαγοράς, συγχρηματο­δοτούμενο από την Ε.Ε.

 ?? ?? Κάποιες περιοχές με μηλιές στη Ζαγορά επλήγησαν σοβαρά από την κακοκαιρία του φθινοπώρου και το 10% των δέντρων βγήκε εκτός παραγωγής.
Κάποιες περιοχές με μηλιές στη Ζαγορά επλήγησαν σοβαρά από την κακοκαιρία του φθινοπώρου και το 10% των δέντρων βγήκε εκτός παραγωγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece