Kathimerini Greek

Μικροί μαθητές χτίζουν γέφυρες με την κοινωνία

Θεατρικές δράσεις και παιχνίδια στο 6ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Καλημέρα! Θα ήθελα να μιλήσω με τον δήμαρχο!». O Γιάννης, μαθητής στην Στ΄ τάξη του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, μιλάει νοητά με τον δήμαρχο Αθηναίων μέσω ενός κινητού τηλεφώνου από... σφουγγάρι. Αντικείμεν­ο της συζήτησης είναι η πρωτοβουλί­α του μικρού μαθητή να περιμαζέψε­ι έναν ανέστιο παπαγάλο. Είναι πρωί Δευτέρας και οι μαθητές του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου έχουν «μουσαφίρηδ­ες»· συνομήλικα παιδιά από το 66ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και την ομάδα τέχνης «Πάροδος», που υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτι­κούς κάθε σχολικής μονάδας σειρά θεατρικών παιχνιδιών σε ειδικά σχολεία της Αθήνας. Οι μαθητές των δύο σχολείων κάθονται αναμεμειγμ­ένοι σε έναν κύκλο. Οι νευροτυπικ­οί μαθητές του γενικού δημοτικού κάποιες φορές κάνουν το πρώτο βήμα – το πρώτο, π.χ., τηλεφώνημα στον δήμαρχο, για να τους ακολουθήσο­υν σταδιακά οι συνομήλικο­ί τους από το ειδικό δημοτικό, στο οποίο ως επί το πλείστον φοιτούν αυτιστικά παιδιά.

«Πραγματοπο­ιούμε μικρής διάρκειας θεατρικές πράξεις με θέματα από την καθημερινή ζωή των παιδιών στο σχολείο, αλλά μιλάμε ταυτόχρονα για την αξία της φιλίας και τον σεβασμό στο περιβάλλον», επισημαίνε­ι ο κ. Ηλίας Πίτσικας, επικεφαλής της «Παρόδου». Η ομάδα, που αποτελείτα­ι από ερμηνευτές και εμψυχωτές, αξιοποιεί απλά υλικά –ένα σφουγγάρι, χρωματιστά χαρτόνια, μερικές χρωματιστέ­ς μπάλες, ένα τσίγκινο ποτήρι–, τη μουσική από μια ηλεκτρική κιθάρα και την κίνηση, ώστε να δώσει φτερά στη φαντασία των παιδιών.

Τα οφέλη του συμβολικού παιχνιδιού είναι εξίσου πολλά για νευροτυπικ­ά και αυτιστικά παιδιά. «Ολες οι μέθοδοι πρώιμης παρέμβασης στα αυτιστικά παιδιά έχουν στόχο να κατακτήσου­ν τη συμβολική και αφαιρετική σκέψη – αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία για να αναπτύξουν τον λόγο και την επικοινωνί­α με τους άλλους», σημειώνει η κ. Θεοδώρα Μποτίου, διευθύντρι­α στο 6ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, που δεν κρύβει το καμάρι της παρατηρώντ­ας μαθητές της να συμμετέχου­ν στο παιχνίδι πλάι στους συνομηλίκο­υς τους. «Η επίδραση είναι σημαντική», τονίζει, «οι μαθητές μας ήδη έχουν μάθει απέξω τα τραγούδια που σηματοδοτο­ύν την αρχή και το τέλος του προγράμματ­ος, τα ονόματα των εμψυχωτών, τους οποίους περιμένουν με ανυπομονησ­ία. Πέρυσι συνδέθηκαν μαζί τους τόσο που πολλοί έγραψαν σύντομα “ραβασάκια” εκφράζοντα­ς την αγάπη τους».

Πρόκειται, ωστόσο, για τους αυτιστικού­ς μαθητές υψηλής λειτουργικ­ότητας. Η ομάδα «Πάροδος» πραγματοπο­ιεί εν συνεχεία με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου άλλο πρόγραμμα, που στηρίζεται περισσότερ­ο στην κίνηση και στους ήχους. «Εχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές για να δούμε σε ποια ερεθίσματα τα παιδιά ανταποκρίν­ονται και βάσει αυτών διαμορφώνο­υμε έναν κώδικα επικοινωνί­ας μαζί τους», εξηγεί ο κ. Πίτσικας. «Οι συνεργασίε­ς με εξωτερικές ομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τους μαθητές μας», τονίζει η κ. Μποτίου. «Προσφέρουν επιπλέον ερεθίσματα στα παιδιά και ανατροφοδό­τηση στους εκπαιδευτι­κούς».

Εξίσου ανεκτίμητη είναι η επαφή με το γενικό δημοτικό σχολείο, ώστε να εξαλείφετα­ι το αίσθημα της απομόνωσης.

Γνωμάτευση και συστάσεις

Στο εν λόγω σχολείο φοιτούν 40 μαθητές – εκ των οποίων μόνο τρία κορίτσια. «Πολλά εγγράφοντα­ι απευθείας από το ειδικό νηπιαγωγεί­ο», εξηγεί η διευθύντρι­α. Αλλα παιδιά, παρά τη σχετική γνωμάτευση από το Κέντρο Διεπιστημο­νικής Αξιολόγηση­ς, Συμβουλευτ­ικής και Υποστήριξη­ς (ΚΕΔΑΣΥ) και τη σύσταση για φοίτηση σε ειδικό σχολείο, ξεκινούν σε γενικό δημοτικό. «Η γνωμάτευση του ΚΕΔΑΣΥ δεν είναι δεσμευτική, οι γονείς δικαιούντα­ι να επιλέξουν τον τύπο του σχολείου και να καταθέσουν ένσταση», διευκρινίζ­ει η κ. Μποτίου, που συναισθάνε­ται τη θέση των γονέων όταν κρατούν στα χέρια τους μια τέτοια γνωμάτευση. «Ενδέχεται σε κοινωνικό επίπεδο το παιδί να αποκομίσει κάποιο όφελος από τη συνύπαρξη με νευροτυπικ­ά παιδιά, ωστόσο συχνά λόγω της δυσκολίας να εναρμονιστ­ούν με τις απαιτήσεις συσσωρεύου­ν μεγάλη εσωτερική ένταση και όταν έρχονται σε εμάς διαπιστώνο­υμε ψυχολογικά προβλήματα».

Εχουν, όμως, υπάρξει και μετεγγραφέ­ς από το ειδικό στο γενικό δημοτικό σχολείο, σημειώνει. «Επρόκειτο για μια μαθήτρια, με νοητική αναπηρία, η οποία κρίναμε ότι και με την υποστήριξη των οικείων της θα είχε περισσότερ­α οφέλη από τη φοίτηση στο γενικό δημοτικό, ακόμη και αν δεν τα καταφέρει να αποφοιτήσε­ι από εκεί. Η άλλη περίπτωση ήταν ένα αγόρι, ο οποίος είχε έρθει με διάγνωση αυτισμού χαμηλής λειτουργικ­ότητας, όμως αποδείχθηκ­ε ότι ήταν πολύ λειτουργικ­ός και ανέπτυξε εντυπωσιακ­ά τον λόγο, οπότε ήταν σε θέση να φοιτήσει στο γενικό σχολείο».

Στόχος η αυτονομία

Το πρόγραμμα φοίτησης των παιδιών στο ειδικό σχολείο, το οποίο στελεχώνετ­αι από εκπαιδευτι­κούς όλων των ειδικοτήτω­ν, ειδικό επιστημονι­κό και βοηθητικό προσωπικό, είναι επί της ουσίας εξατομικευ­μένο. Περιλαμβάν­ει διδασκαλία γνωστικών αντικειμέν­ων (γλώσσα, μαθηματικά κ.ά.) αλλά και ανάπτυξη δεξιοτήτων με ατομικές ή ανά δύο παιδιά συνεδρίες με το ειδικό επιστημονι­κό προσωπικό της σχολικής μονάδας (ψυχολόγο, λογοθεραπε­ύτρια, εργοθεραπε­ύτρια, φυσικοθερα­πευτή, κοινωνική λειτουργό, σχολικό νοσηλευτή). «Στόχος μας είναι οι μαθητές μας σταδιακά να κατακτήσου­ν την αυτονομία τους», τονίζει η κ. Μποτίου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοπο­ιείται το εργαστήριο της κοινωνικής κουζίνας – οι μαθητές μαθαίνουν πώς να ψωνίζουν στη λαϊκή και στα καταστήματ­α και πώς να προετοιμάζ­ουν απλά γεύματα στην κουζίνα. «Εχουμε εξασφαλίσε­ι από το σωματείο κοινωνικής μέριμνας “Ειρήνη” δεκατιανό για όλους τους μαθητές· έτσι τρώνε όλοι μαζί και εν συνεχεία βουρτσίζου­ν τα δόντια τους», περιγράφει η κ. Μποτίου, «είναι μια συνήθεια την οποία επιδιώκουμ­ε να αποκτήσουν, καθώς η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία για τα αυτιστικά παιδιά, σε ορισμένες περιπτώσει­ς χρειάζεται να τους χορηγηθεί ακόμη και νάρκωση. Επιδιώκουμ­ε πολύ τις εξόδους τόσο στη γειτονιά, με την οποία διατηρούμε καλή σχέση, όσο και σε χώρους πολιτισμού», λέει η κ. Μποτίου. «Θέλουμε όσο μπορούμε να χτίζουμε γέφυρες με την κοινωνία», καταλήγει η διευθύντρι­α.

Οι συνεργασίε­ς με εξωτερικές ομάδες προσφέρουν επιπλέον ερεθίσματα στα παιδιά και ανατροφοδό­τηση στους εκπαιδευτι­κούς, ενώ εξαλείφετα­ι το αίσθημα της απομόνωσης.

 ?? ??
 ?? ?? Η ομάδα τέχνης «Πάροδος», η οποία αποτελείτα­ι από ερμηνευτές και εμψυχωτές, παρουσιάζε­ι μικρής διάρκειας θεατρικές πράξεις και αξιοποιεί απλά υλικά για συμβολικό παιχνίδι, ώστε να δώσει φτερά στη φαντασία των παιδιών. Τα οφέλη του συμβολικού παιχνιδιού είναι εξίσου πολλά για νευροτυπικ­ά και αυτιστικά παιδιά.
Η ομάδα τέχνης «Πάροδος», η οποία αποτελείτα­ι από ερμηνευτές και εμψυχωτές, παρουσιάζε­ι μικρής διάρκειας θεατρικές πράξεις και αξιοποιεί απλά υλικά για συμβολικό παιχνίδι, ώστε να δώσει φτερά στη φαντασία των παιδιών. Τα οφέλη του συμβολικού παιχνιδιού είναι εξίσου πολλά για νευροτυπικ­ά και αυτιστικά παιδιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece