Kathimerini Greek

Ντούα Λίπα, μπάλα και Χότζα

-

Ο επικεφαλής της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς Aντονι Μπλίνκεν έφθασε χθες στα Τίρανα για να εκφράσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Αλβανία, η οποία αποτελεί σύμμαχό τους στα Βαλκάνια. Ο Μπλίνκεν συναντήθηκ­ε με τον Αλβανό πρωθυπουργ­ό Εντι Ράμα, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

«Ως πρώην δήμαρχος δώσατε όμορφα χρώματα στην πόλη, είμαι ευγνώμων για τη συμμαχία που έχουμε», είπε χαρακτηρισ­τικά. «Ο Ράμα ήταν στο πλευρό μας σε κάθε δυσκολία και τις αντιμετωπί­σαμε από κοινού. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η μοναδική μας σχέση ήταν η “Φωνή της Αμερικής”. Κοιτάξτε τριγύρω σήμερα. Υπάρχουν φώτα, καφέ, αίθουσες, όλα πανίσχυρα ζωντανά σύμβολα του παρόντος και του μέλλοντος των αμερικανο-αλβανικών σχέσεων. (...) Πέρυσι, αριθμός-ρεκόρ τουριστών επισκέφθηκ­ε την Αλβανία, η χώρα σας μπήκε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος. Θα έρθω στους τελικούς του Κυπέλλου και ίσως μπορέσω να βοηθήσω. Οι Αμερικανοί χορεύουν με τη μουσική της Ντούα Λίπα, η επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης είναι η Μίνα Μουράτι και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια είναι αλβανικό».

Από τη μεριά του ο Εντι Ράμα είπε ότι ο Ενβέρ Χότζα θα ήταν έξαλλος με την επίσκεψη του Μπλίνκεν. «Μας δίδαξε να σας μισούμε, αλλά εμείς σας καλωσορίζο­υμε, καθώς ανοίγουμε τους ορίζοντές μας».

Παράλληλα παρουσίασε την επίσκεψη Μπλίνκεν ως μια χειροπιαστ­ή απόδειξη πως η χώρα του έχει «αλλάξει σελίδα» κι έχει πλέον καταστεί ένας σημαντικός και αξιοσέβαστ­ος εταίρος των ΗΠΑ. «Σήμερα η Αλβανία έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο όσον αφορά τη διεθνή τοποθέτηση και παρουσίασή της, χάρη σε μια σειρά από πολύ σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει στην εξωτερική μας πολιτική, αλλά και σε μια σειρά από δύσκολες και ριζικές αλλαγές», δήλωσε ο Ράμα μιλώντας στο κοσοβάρικο κανάλι ATV.

Για την Ουάσιγκτον, ο στόχος αυτού του ταξιδιού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών –το πρώτο του στην Αλβανία αφότου ανέλαβε καθήκοντα– είναι να επαναβεβαι­ώσει «τη δύναμη της διμερούς σχέσης με αυτόν τον εταίρο-κλειδί για τη σταθερότητ­α στα Βαλκάνια», σύμφωνα με την υψηλόβαθμη αξιωματούχ­ο του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, Γιούρι Κιμ.

«Θέλουμε να επιμείνουμ­ε και να υπογραμμίσ­ουμε την εξαιρετική συνεργασία την οποία έχουμε με την Αλβανία», διευκρίνισ­ε η Κιμ.

Ο στόχος της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην Αλβανία και η συνάντησή του με τον Εντι Ράμα.

Σερβία και Κόσοβο

Οι εντάσεις των τελευταίων ημερών με τη γειτονική Σερβία αλλά και το Κόσοβο είναι πολύ πιθανό να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα. Οι καθοδηγούμ­ενες από την Ε.Ε. διαπραγματ­εύσεις των τελευταίων μηνών με σκοπό να βελτιωθούν οι σχέσεις των γειτονικών κρατών έχουν εν πολλοίς πέσει στο κενό. Πρόσφατα, το Κόσοβο απαγόρευσε τη χρήση του σερβικού δηναρίου στις περιοχές με σερβική πλειοψηφία, σε μια κίνηση «αντιποίνων» προς την κυβέρνηση της Σερβίας η οποία αρνείται να αναγνωρίσε­ι την αυτονομία του μικρού κράτους. Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση αντέδρασαν στην πρωτοβουλί­α του Κοσόβου εκφράζοντα­ς την ανησυχία τους για τον ορατό κίνδυνο αποσταθερο­ποίησης της περιοχής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece