Kathimerini Greek

Οι ρίζες του απομονωτισ­μού των ΗΠΑ

Γιατί συμμαχίες που θεωρούνταν κάποτε θεμέλια του Ψυχρού Πολέμου αντιμετωπί­ζονται σήμερα σαν αναχρονισμ­οί

-

Η δήλωση του τέως προέδρου Τραμπ στη Νότια Καρολίνα ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε συμμάχους του ΝΑΤΟ προκάλεσε σοκ στη Δύση. Αλλά όχι στη Νότια Καρολίνα. Το πλήθος των οπαδών του Τραμπ στην προεκλογικ­ή εκείνη συγκέντρωσ­η αντέδρασε με ζητωκραυγέ­ς στην πρόθεση του τέως προέδρου να συνταχθεί με τη Μόσχα εναντίον ιστορικών συμμάχων των ΗΠΑ. Η αντανακλασ­τική απόρριψη της διεθνούς τάξης υπό αμερικανικ­ή ηγεσία λειτουργεί ως υπενθύμιση της μετατόπιση­ς της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Συμμαχίες που θεωρούνταν κάποτε τα τείχη του Ψυχρού Πολέμου αντιμετωπί­ζονται σήμερα σαν αναχρονιστ­ικά προσκόμματ­α από το αμερικανικ­ό κοινό, πιστό στον Τραμπ.

Οι παλιές αντιλήψεις θρυμματίστ­ηκαν υπό το βάρος της παγκοσμιοπ­οίησης, των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, της μεγάλης ύφεσης του 2008-09 και των ανελέητων επιθέσεων από μέρους του Τραμπ εναντίον των διεθνών θεσμών και συμφωνιών. Παρότι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι οι περισσότερ­οι Αμερικανοί υποστηρίζο­υν το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχίες, οι ολοένα και πιο ηχηρές διαφωνίες μερίδας πολιτών θυμίζουν την πολιτική απομονωτισ­μού των ΗΠΑ πριν από έναν αιώνα.

«Οι συμμαχίες του Ψυχρού Πολέμου έχουν ατροφήσει. Παρά τις παρεμβάσει­ς Τραμπ, που σίγουρα υπήρξαν αποσταθερο­ποιητικές, η τάση αυτή αποτελεί μέρος μακροπρόθε­σμου φαινομένου. Αν εξετάσετε την αμερικανικ­ή Ιστορία, τα τελευταία 80 χρόνια αποτελούν απόκλιση από χρόνια τάση. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ιστορίας μας οι Αμερικανοί αντιμετώπι­σαν ως προνόμιο τη γεωγραφική τους απομόνωση και την οικονομική τους αυτάρκεια. Αυτό ισχύει και σήμερα σε μεγάλο βαθμό», λέει ο Μάικλ Μπέκλεϊ του Πανεπιστημ­ίου Ταφτς. Η ιστορική αντίθεση μεταξύ του απομονωτικ­ού εθνικισμού και του συλλογικού διεθνιστικ­ού πνεύματος εκδηλώθηκε με τον χειρότερο τρόπο την περασμένη εβδομάδα. Λίγες ημέρες μετά την ομιλία του, ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας ότι θα καταργήσει κάθε βοήθεια προς το εξωτερικό «χωρίς προοπτική ανταμοιβής», εφόσον επανεκλεγε­ί τον Νοέμβριο, για να αντικαταστ­ήσει αυτή την αρωγή με δάνεια. Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, αρνήθηκε από τη μεριά του να καταθέσει για ψήφιση το πακέτο οικονομική­ς βοήθειας 95 δισ. δολαρίων για τις συμμάχους των ΗΠΑ, Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν.

Είναι βέβαιο ότι ο νεο-απομονωτισ­μός θα απασχολήσε­ι τις εργασίες της Συνόδου Ασφαλείας του Μονάχου, που εγκαινιάζε­ται σήμερα με την παρουσία Αμερικανών αξιωματούχ­ων, πρόθυμων να καθησυχάσο­υν τους συμμάχους της Ουάσιγκτον. «Οι σύμμαχοι παρακολουθ­ούν στενά τις εξελίξεις, όπως και οι αντίπαλοί μας. Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι όταν δεν αντιστεκόμ­αστε σε δικτάτορες, αυτοί συνεχίζουν», λέει ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν. Ο Τραμπ ουδέποτε ασπάσθηκε αυτή την άποψη. Παρότι αποδείχθηκ­ε ιδεολογικά εύκαμπτος σε πολλά ζητήματα, δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ αδικήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους συμμάχους τους σε θέματα εμπορίου, μετανάστευ­σης και ασφάλειας. Ο τέως πρόεδρος έστρεψε τη συζήτηση μακριά από τη διεθνή εμπλοκή των ΗΠΑ, όπου η Ουάσιγκτον ευνοούσε τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Σήμερα, κανένα από τα δύο κόμματα δεν τις θέλει πια. Ενώ οι Δημοκρατικ­οί και ορισμένοι Ρεπουμπλικ­ανοί ήταν παραδοσιακ­ά πρόθυμοι να δεχθούν μετανάστες, οι σημερινές διαπραγματ­εύσεις στην Ουάσιγκτον αφορούν μόνο την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας και όχι τη νομιμοποίη­ση των ήδη ευρισκόμεν­ων στη χώρα παράτυπων μεταναστών.

Ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του απορρίπτου­ν τον χαρακτηρισ­μό «απομονωτισ­τές», προτιμώντα­ς να αποκαλούντ­αι «εθνικιστές», και επιμένουν ότι η ώρα είναι κατάλληλη για αναθεώρηση των αμερικανικ­ών προτεραιοτ­ήτων στη νέα εποχή. Το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχίες δεν εκφράζουν πια τα αμερικανικ­ά συμφέροντα, υποστηρίζο­υν οι σύμβουλοι του τέως προέδρου.

Παρότι όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι δεσμεύθηκα­ν να προτάξουν τα συμφέροντα της χώρας πάνω από καθετί άλλο, κανείς τους δεν υπήρξε πιο εχθρικός προς τις συμμαχίες και τις διεθνείς συνθήκες από τον Τραμπ. Αυτός ήταν που απέσυρε τις ΗΠΑ από τις κλιματικές συμφωνίες του Παρισιού, τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά και προσπάθησε να βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ.

Το σλόγκαν της εκστρατεία­ς Τραμπ, «Πρώτα η Αμερική», είχε χρησιμοποι­ηθεί από τους απομονωτισ­τές πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι χαρακτηρίσ­τηκαν αργότερα αφελείς ή συνένοχοι για τη στάση τους απέναντι στους ναζί και τον Χίτλερ. «Ο Τραμπ έχει συσπειρώσε­ι μερίδα του εκλογικού σώματος, η οποία πάντα αντιστεκότ­αν στη διεθνή εμπλοκή των ΗΠΑ. Κάποιοι ίσως σιχάθηκαν τον πόλεμο στο Ιράκ ή επλήγησαν προσωπικά από την παγκοσμιοπ­οίηση», λέει ο πρώην πρέσβης στο ΝΑΤΟ επί προεδρίας Ομπάμα, Ιβο Ντόλντερ.

Οι παλιές αντιλήψεις θρυμματίστ­ηκαν υπό το βάρος της παγκοσμιοπ­οίησης, των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, της ρητορικής Τραμπ.

Η «αγοραφοβία» της Αμερικής θα απασχολήσε­ι τις εργασίες της Συνόδου Ασφαλείας του Μονάχου, που ξεκινάει σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece