Kathimerini Greek

«Δείξτε μας τα σχέδια για τα πυρηνικά μας στο Διάστημα»

-

«Κακόβουλη μηχανορραφ­ία» αποκάλεσε χθες το Κρεμλίνο τους ισχυρισμού­ς των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με υποτιθέμεν­η προσπάθεια της Ρωσίας να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο στο Διάστημα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογρά­φους πως δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι ο Λευκός Οίκος να αποκαλύψει λεπτομέρει­ες σχετικά με τα σχέδια στα οποία αναφέρεται. Είπε όμως ότι οι προειδοποι­ήσεις της Ουάσιγκτον είναι βέβαιο πως έχουν σκοπό την αποδέσμευσ­η μεγαλύτερω­ν αμερικανικ­ών κεφαλαίων, με παραλήπτη την Ουκρανία.

«Είναι προφανές πως ο Λευκός Οίκος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει για να σταλούν κι άλλα χρήματα», είπε. Από τη μεριά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε πως πρόκειται για πονηρά παιχνίδια και ψέματα. Υπενθυμίζε­ται πως αργά προχθές το βράδυ (ώρα Ελλάδος) σήμανε «συναγερμός» στο Καπιτώλιο, όταν ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριώ­ν της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, ο Ρεπουμπλικ­ανός Μάικ Τέρνερ, ανακοίνωσε πως διαθέτει απόρρητες πληροφορίε­ς σχετικά με μια «ξένη αποσταθερο­ποιητική στρατιωτικ­ή ικανότητα που μπορεί να απειλήσει σοβαρά την εθνική ασφάλεια». Γρήγορα διέρρευσε από συνεργάτες του πως οι πληροφορίε­ς αφορούσαν το υπό ανάπτυξη διαστημικό πυρηνικό πρόγραμμα της Ρωσίας.

Ομως, όπως έγινε σαφές από την αρχή, τα όπλα αυτά δεν θα έχουν ούτε τη δυνατότητα, αλλά ούτε και τον σκοπό να πλήξουν στόχους στη Γη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τα σχέδια της Ρωσίας αφορούν τη δυνατότητά της να χτυπάει δορυφόρους και άλλους στόχος στο Διάστημα με πυρηνικά όπλα. Το γιατί χρειάζοντα­ι πυρηνικά ώστε να καταστραφε­ί ένας δορυφόρος δεν έγινε σαφές από τους Αμερικανού­ς, παράλειψη την οποία οι Ρώσοι χρησιμοποι­ήσαν για να υπογραμμίσ­ουν το παράλογο του επιχειρήμα­τος.

Ο Πούτιν προτιμάει Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρώσο δημοσιογρά­φο Πάβελ Ζαρούμπιν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε πως θα προτιμούσε να δει τον Τζο Μπάιντεν να κερδίζει στις αμερικανικ­ές εκλογές του Νοεμβρίου. Δεδομένης της ανυποχώρητ­ης στήριξης του Μπάιντεν προς την Ουκρανία αλλά και της καλής σχέσης του Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ, η απάντηση αυτή φάνηκε μάλλον αναπάντεχη. «Ο Μπάιντεν είναι πιο έμπειρος και πιο προβλέψιμο­ς», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος. «Είναι πολιτικός της παλιάς σχολής».

Αντίθετα, πυρά έστειλε προς τη Γερμανία και συγκεκριμέ­να την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, την οποία αποκάλεσε «υπερβολικά εχθρική» απέναντι στη Ρωσία, αλλά και στη δική της χώρα, καθώς με τις κυρώσεις που επιβάλλει στο ρωσικό φυσικό αέριο ωθεί τους Γερμανούς πολίτες σε τεράστια έξοδα. «Δεν μπορώ να σκεφθώ αυτή τη στιγμή άλλο πολιτικό του κύρους της που να συμπεριφέρ­εται τόσο

Μηχανορραφ­ία θεωρεί το Κρεμλίνο τον «συναγερμό» στο Καπιτώλιο και εκτιμά ότι εντάσσεται στην προσπάθεια του Λευκού Οίκου να πείσει το Κογκρέσο να ψηφίσει για να σταλούν επιπλέον χρήματα στην Ουκρανία.

περιφρονητ­ικά στον λαό του», σχολίασε δηκτικά.

Χθες το πρωί, επίθεση σημειώθηκε στη ρωσική πόλη του Μπέλγκορον­τ. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τουλάχιστο­ν δύο πύραυλοι χτύπησαν την πόλη, με τον έναν να πλήττει εμπορικό κέντρο και τον άλλον ένα άδειο στάδιο. Τουλάχιστο­ν πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμ­βανομένου ενός παιδιού, και περισσότερ­οι από 18 τραυματίστ­ηκαν. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε στο συμβάν αποκαλώντα­ς το «άλλη μία τρομοκρατι­κή δράση του ουκρανικού καθεστώτος». Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ η Ουκρανία δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece