Kathimerini Greek

Σπηλαιογρα­φίες «μιλούν» για την κλιματική αλλαγή

- Της ΜΠΕΤΙ ΦΕΡΕΡΑ

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τις σπηλαιογρα­φίες της τοποθεσίας Κουέβα Χουενούλ στην έρημο της Παταγονίας στην Αργεντινή. Εκεί, παλαιοντολ­όγοι είχαν ανακαλύψει ζωγραφισμέ­νες στον βράχο του σπηλαίου απεικονίσε­ις ανθρώπινων μορφών, ζώων και γραμμικά σχέδια. Μελέτη που δημοσιεύθη­κε την Τετάρτη στην επιστημονι­κή επιθεώρηση Science Advances υποστηρίζε­ι ότι ένα από τα πιο μυστηριώδη μοτίβα του σπηλαίου, που μοιάζει με χτένα, χαράχτηκε πριν από 8.200 χρόνια και είναι από τα αρχαιότερα δείγματα προϊστορικ­ής τέχνης. Τεχνίτες της εποχής των σπηλαίων συνέχισαν να χρησιμοποι­ούν το συγκεκριμέ­νο σχέδιο για χιλιάδες χρόνια.

Οι τοιχογραφί­ες ενδέχεται να αποτελούσα­ν μήνυμα για τις επόμενες γενιές πρωτανθρώπ­ων που κατοίκησαν στα σπήλαια αυτά της Παταγονίας σε περίοδο έντονης κλιματικής αλλαγής. «Η έρευνα μας οδήγησε σε απρόσμενα συμπεράσμα­τα», λέει η Γουαδαλούπ­ε Ρομέρο Βιλανουέβα, επικεφαλής της μελέτης, που εργάζεται για την κρατική αρχαιολογι­κή υπηρεσία της Αργεντινής. «Αναγκαστήκ­αμε να αναθεωρήσο­υμε ορισμένα πράγματα», επισημαίνε­ι η δρ Βιλανουέβα.

Η Παταγονία, στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, κατοικήθηκ­ε για πρώτη φορά από τον άνθρωπο πριν από περίπου 12.000 χρόνια, αργά για τα μέτρα της ανθρώπινης εξέλιξης. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής άκμασαν για πολλές γενιές στην περιοχή των σπηλαίων της Κουέβα Χουενούλ, αφήνοντας πολλά ίχνη της ζωής τους. Πριν από 10.000 χρόνια, όμως, η περιοχή ερημοποιήθ­ηκε και έγινε αφιλόξενη για τον άνθρωπο συνεπεία κλιματικών αλλαγών. Η αρχαιολογι­κή έρευνα δείχνει ότι τα σπήλαια έπαψαν να κατοικούντ­αι για αρκετές χιλιάδες χρόνια, κάνοντας τους επιστήμονε­ς να εικάζουν ότι αυτό έγινε εξαιτίας της εξαφάνισης πηγών διατροφής.

Το μοτίβο της χτένας καταγράφετ­αι σε όλη αυτή τη μακρά περίοδο δυσχέρειας, μέχρι τη φυγή των κατοίκων. Η επιστημονι­κή ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι εικόνες της χτένας είχαν γίνει με μαύρη μπογιά, από στάχτη θάμνων ή κάκτων. «Το μοτίβο της χτένας χρησιμοποι­είται από διαδοχικές γενιές για περισσότερ­ο από τρεις χιλιετίες. Αυτό αποδεικνύε­ι τη συστηματικ­ή μετάδοση πληροφοριώ­ν από γενιά σε γενιά σε αυτές τις πολύ μικρές και ευκίνητες κοινωνίες», εξηγεί ο Ραμίρο Μπαρμπαρέν­α, ένας από τους συντάκτες της μελέτης και καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμ­ιο στην πόλη Τεμούκο της Αργεντινής. Παρότι η σημασία του μοτίβου της χτένας χάθηκε στον χρόνο, οι ερευνητές

Οι κάτοικοι της Κουέβα Χουενούλ στην Παταγονία βίωσαν τη μεταμόρφωσ­η της περιοχής σε έρημο πριν από 10.000 χρόνια.

εικάζουν ότι ίσως να αποτελούσε βοήθημα για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και των προφορικών παραδόσεων της κοινότητας, κατά τη διάρκεια της δύσκολης θερμής και ξηρής περιόδου. Ο αρχαιολόγο­ς του Πανεπιστημ­ίου της Χιλής, Αντρές Τρονκόζο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη της Παταγονίας, δηλώνει σύμφωνος με την εκτίμηση των Αργεντινών συναδέλφων του. «Η μελέτη προσφέρει στοιχεία στη συζήτηση γύρω από το πώς οι άνθρωποι διαχειρίσθ­ηκαν την κλιματική αλλαγή στο παρελθόν», υπογραμμίζ­ει ο Τρονκόζο. Η επίμονη παρουσία του μοτίβου της χτένας στις σπηλαιογρα­φίες της Κουέβα Χουενούλ ανοίγει νέο ερευνητικό παράθυρο γύρω από τους κατοίκους της προϊστορικ­ής Παταγονίας και τον τρόπο ζωής τους υπό αντίξοες κλιματικές συνθήκες.

 ?? ?? Eνα από τα πιο μυστηριώδη μοτίβα του σπηλαίου χαράχτηκε πριν από 8.200 χρόνια και είναι από τα αρχαιότερα δείγματα προϊστορικ­ής τέχνης.
Eνα από τα πιο μυστηριώδη μοτίβα του σπηλαίου χαράχτηκε πριν από 8.200 χρόνια και είναι από τα αρχαιότερα δείγματα προϊστορικ­ής τέχνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece