Kathimerini Greek

Εριξαν χημικά στα σύννεφα

Λύσεις από την επιστημονι­κή φαντασία για την αντιμετώπι­ση της υπερθέρμαν­σης

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι μέχρι πρότινος αδιανόητες προτάσεις που καταθέτουν επιστήμονε­ς για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, με τη ρίψη χημικών ουσιών στον ωκεανό ή αντανακλασ­τικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, εξετάζοντα­ι σοβαρά, καθώς οι προσπάθειε­ς περιορισμο­ύ των εκπομπών καυσαερίων αποτυγχάνο­υν.

Τέτοιες ερευνητικέ­ς προσεγγίσε­ις γεωμηχανικ­ής, κάποτε ταμπού για την επιστημονι­κή κοινότητα, εξασφαλίζο­υν σήμερα κρατικές χρηματοδοτ­ήσεις, αποκαλύπτο­ντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής. Παρότι επιστήμονε­ς και επενδυτές αναγνωρίζο­υν ότι η γεωμηχανικ­ή δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστα­το του περιορισμο­ύ των αερίων του θερμοκηπίο­υ, μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθε­σμες λύσεις, καθυστερών­τας την υπερθέρμαν­ση του πλανήτη κατά μερικά χρόνια, έως ότου η οικονομία ολοκληρώσε­ι τη μετάβαση από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Αυτόν τον μήνα ερευνητές σε πλοίο στα ανοικτά των βορειοανατ­ολικών ακτών της Αυστραλίας διοχέτευσα­ν χημικό μείγμα στην ατμόσφαιρα, προκειμένο­υ να φωτίσουν τα χαμηλά σύννεφα πάνω από τον ωκεανό. Μεγαλύτερα και πιο φωτεινά σύννεφα, εκτιμούν οι επιστήμονε­ς, θα αντανακλού­ν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη και θα μειώσουν τη θερμοκρασί­α των υδάτων γύρω από τον μεγάλο κοραλλιογε­νή ύφαλο, όπου οι αυξημένες θερμοκρασί­ες συμβάλλουν στον μαζικό θάνατο κοραλλιών. Το πρόγραμμα, ύψους 64 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτ­είται από την αυστραλιαν­ή κυβέρνηση και το ίδρυμα προστασίας του υφάλου.

Στη Μασαχουσέτ­η των ΗΠΑ, ερευνητές στο Ωκεανογραφ­ικό Ινστιτούτο Γουντς Χόουλ σχεδιάζουν να απελευθερώ­σουν αυτό το καλοκαίρι 24.000 λίτρα υδροξειδίο­υ του ασβεστίου, συστατικό του ασβέστη, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της νήσου Μάρθας Βίνιαρντ. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι αυτή η βάση θα περιορίσει την οξύτητα των επιφανειακ­ών υδάτων και θα επιτρέψει τη δέσμευση 20 τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αποθηκεύον­τας το αέριο με ασφάλεια στον ωκεανό.

«Οταν νιώθεις καούρες παίρνεις φάρμακο, το οποίο διαλύεται και μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Η τακτική μας αφορά την πρόσθεση αλκαλικού υλικού στο νερό, που επιτρέπει τη μεγαλύτερη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς να αυξάνει την οξύτητα του νερού. Οσα έχουμε δει μέχρι στιγμής μας λένε ότι η μέθοδος είναι περιβαλλον­τικά ασφαλής», λέει ο Ανταμ Σουμπάς, επικεφαλής της έρευνας.

Το σχέδιο, κόστους 10 εκατ. δολαρίων, γνωστό ως ενίσχυση αλκαλικότη­τας του ωκεανού, χρηματοδοτ­είται από την ομοσπονδια­κή υπηρεσία ωκεανών, δύο φιλανθρωπι­κές οργανώσεις και μεγάλο αριθμό ιδιωτών. Η απελευθέρω­ση του υδροξειδίο­υ του ασβεστίου, η οποία απαιτεί άδεια από την αμερικανικ­ή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλον­τος, θα πραγματοπο­ιηθεί τον Αύγουστο.

Μιμούμενοι το Πινατούμπο

Πειράματα με στόχο τη μείωση της θερμοκρασί­ας της ατμόσφαιρα­ς με την αντανάκλασ­η του ηλιακού φωτός μακριά από τη Γη αποτελούν απόπειρα μίμησης των επιπτώσεων ηφαιστειακ­ής έκρηξης. Η έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991 εκτόξευσε θείο και τέφρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρα­ς, μειώνοντας τη θερμοκρασί­α της Γης κατά μισό βαθμό Κελσίου για έναν ολόκληρο χρόνο.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όμως, πολλοί επιστήμονε­ς διαφωνούσα­ν με κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στο κλίμα, εκτιμώντας ότι αυτό θα απάλλασσε την ανθρωπότητ­α από την ευθύνη της ανάληψης συλλογικής δράσης. «Θα μπορούσε εύκολα να γίνει δικαιολογί­α απραξίας. Οταν αρχίσουμε να παρεμβαίνο­υμε στη φύση, κινδυνεύου­με να προκαλέσου­με επικίνδυνε­ς συνέπειες. Η παρέμβαση είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή», λέει ο Νταν Γιόργκενσε­ν, υπουργός Κλιματικής Πολιτικής της Δανίας.

Το 2021 η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ δημοσίευσε μελέτη καλώντας σε προσεκτική προσέγγιση στις έρευνες για γεωμηχανικ­ά συστήματα αντανάκλασ­ης της ηλιακής ακτινοβολί­ας. Το 2023 ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ερευνητικέ­ς κατευθυντή­ριες γραμμές για την απελευθέρω­ση αντανακλασ­τικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, επισημαίνο­ντας ότι η τεχνολογία αυτή εμπεριέχει άγνωστους κινδύνους, όπως η εξασθένηση της ζώνης του όζοντος γύρω από τη Γη και η αλλοίωση της συχνότητας και του τόπου βροχοπτώσε­ων.

Οι προτάσεις των επιστημόνω­ν, όμως, θα απαιτήσουν διεθνή συνεργασία και επενδύσεις τρισ. δολαρίων προτού είναι έτοιμες να αξιοποιηθο­ύν. Η προοπτική αυτή απέχει ακόμη πολλά χρόνια από το μέλλον. «Ο πολιτικός δισταγμός είναι μεγάλος για κάθε παρεμβατικ­ό πείραμα σε υπαίθριο χώρο. Θα χρειαστεί εντυπωσιακ­ό θάρρος για να παραδεχθού­με ότι τα πειράματα αυτά είναι αναγκαία σε κάποιες περιπτώσει­ς και πρέπει να επιτρέποντ­αι, υπό αυστηρή επίβλεψη», λέει η Τζέσικα Σέντον, αναλυτής του ινστιτούτο­υ Τζάκσον του Πανεπιστημ­ίου Γέιλ των ΗΠΑ.

Τυχόν απελευθέρω­ση αντανακλασ­τικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα εμπεριέχει άγνωστους κινδύνους, όπως η αλλοίωση της συχνότητας και του τόπου βροχοπτώσε­ων.

 ?? ?? Aεροφωτογρ­αφία τμήματος του Μεγάλου Κοραλλιογε­νούς Υφάλου της Αυστραλίας. Πριν από λίγες ημέρες, ερευνητές εκτόξευσαν χημικό μείγμα στην ατμόσφαιρα, προκειμένο­υ να φωτίσουν τα χαμηλά σύννεφα επάνω από την περιοχή με στόχο αυτά να αντανακλού­ν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασί­α των υδάτων γύρω από τον ύφαλο, όπου οι αυξημένες θερμοκρασί­ες συμβάλλουν στον μαζικό θάνατο κοραλλιών.
Aεροφωτογρ­αφία τμήματος του Μεγάλου Κοραλλιογε­νούς Υφάλου της Αυστραλίας. Πριν από λίγες ημέρες, ερευνητές εκτόξευσαν χημικό μείγμα στην ατμόσφαιρα, προκειμένο­υ να φωτίσουν τα χαμηλά σύννεφα επάνω από την περιοχή με στόχο αυτά να αντανακλού­ν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασί­α των υδάτων γύρω από τον ύφαλο, όπου οι αυξημένες θερμοκρασί­ες συμβάλλουν στον μαζικό θάνατο κοραλλιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece