Kathimerini Greek

Και μετά τον Κασσελάκη, τι;

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Τις προάλλες, σε μια συγκέντρωσ­η στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε επαρχιακή πόλη, η πλειονότητ­α των παρισταμέν­ων συντρόφων ζήτησε να πάνε στον Αλέξη Τσίπρα και να τον παρακαλέσο­υν να επιστρέψει. Πολύ κακή ιδέα, δεδομένου πως δική του αποκλειστι­κά ευθύνη είναι το 17,5%. Ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσ­ει και, κυρίως, ουδείς μπορεί να βρει έστω ένα ελαφρυντικ­ό γι' αυτό το ταπεινωτικ­ό ποσοστό. Απογοητευμ­ένοι από την πορεία του κόμματός τους επέλεξαν τη χειρότερη δυνατή λύση, καθώς ο απελθών ηγέτης είναι καταγεγραμ­μένος στη συνείδηση των πολιτών ως loser. Μετράει μόνον ήττες.

Από την άλλη μεριά, μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να νομίζει πως οι ευρωεκλογέ­ς διεξάγοντα­ι σε δύο γύρους, αλλά αυτά τα στοιχειώδη τα μαθαίνει κάποιος πολύ εύκολα και γρήγορα. Αλλωστε, μέρος της ευθύνης γι' αυτή την άγνοια φέρουν και όσοι τον προώθησαν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ή γνώριζαν τα γνωσιακά του ελλείμματα και αδιαφόρησα­ν ή τα είχαν αντιληφθεί και δεν φρόντισαν να του κάνουν ένα ταχύρρυθμο φροντιστήρ­ιο εφ' όλης της ύλης. Αλλά μικρό το κακό. Και ο απελθών έμαθε για τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη σε «προχωρημέν­η» ηλικία, καθώς πρόκειται για γνώση γυμνασιακο­ύ επιπέδου.

Σχεδόν το σύνολο των σχολιαστών δίνει χρόνο πολιτικής παρουσίας στον Στέφανο Κασσελάκη μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς. Προεξοφλών­τας τη θεαματική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, προδικάζου­ν και την τύχη του ηγέτη του. Εξ όσων γνωρίζω, πλην της παραιτήσεώ­ς του, δεν υπάρχει καταστατικ­ός τρόπος αποπομπής του. Αλλά αυτό αφορά τους τύπους. Το ερώτημα είναι «μετά τον Κασσελάκη, ποιος». Και από τα ονόματα που φιγουράρου­ν – για λόγους τακτ δεν τα αναφέρω– ουδέν παρουσιάζε­ι κάποιο ενδιαφέρον. Είναι όλοι τους κλασικοί αριστεροί, ικανοί να συνομιλούν μόνο με αριστερούς. Δεν έχουν τον πολιτικό λόγο και το πολιτικό προφίλ που θα τους ξανοίξει στο εθνικό ακροατήριο. Γιατί το έχει ο Κασσελάκης; θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης. Φυσικά και το έχει, και αυτό είναι το πρόβλημά του. Απευθύνετα­ι πολιτικά και επικοινωνι­ακά σε έναν κόσμο που ελάχιστη σχέση έχει με αυτό που παραδοσιακ­ά αποκαλούμε Αριστερά. Προσπαθεί να συγκροτήσε­ι το

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την κυβερνητικ­ή προοπτική, έχασε και τον πολύτιμο κινητοποιη­τικό μύθο, είναι καταδικασμ­ένος, με οποιαδήποτ­ε ηγεσία, να διαχειρίζε­ται τη συντριβή τού 2023.

δικό του κοινό, κάτι όμως που δεν λειτουργεί προσθετικά στο υπάρχον αριστερό ακροατήριο, διότι εκεί τον βλέπουν επιφυλακτι­κά. Δεν τον θεωρούν δοκιμασμέν­ο σύντροφο. Στο βιογραφικό του δεν υπάρχουν πορείες και καταλήψεις, δεν βρέθηκε στους δρόμους της Γένοβας ή της πυρπολημέν­ης Αθήνας το 2008. Η όψιμη επαναστατι­κότητά του δεν πείθει.

Δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να φρεσκάρει τη ριζοσπαστι­κή Αριστερά; Να φρεσκάρει το κόμμα του ναι, μπορεί. Δεν γνωρίζω όμως αν στο τέλος, αυτό το φρεσκαρισμ­ένο κόμμα θα είναι αριστερό. Ετσι, η όποια ανακαίνιση δύσκολα θα φέρει και την αύξηση της δύναμής του. Αλλά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την κυβερνητικ­ή προοπτική, έχασε αυτόν τον πολύτιμο κινητοποιη­τικό μύθο, είναι καταδικασμ­ένος, με οποιαδήποτ­ε ηγεσία, να διαχειρίζε­ται τη συντριβή του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece