Kathimerini Greek

Η γάτα μέσα στο κουτί

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Είναι γνωστό το διανοητικό πείραμα του φυσικού Ερβιν Σρέντινγκε­ρ: μια γάτα είναι κλεισμένη για μία ώρα μέσα σε ένα κουτί μαζί με ποσότητα ραδιενεργο­ύ υλικού και μια κατασκευή που μόλις τεθεί σε λειτουργία από μια διάσπαση ατόμου, θα απελευθερώ­σει φονικούς ατμούς υδροκυανικ­ού οξέος. Εάν μέσα σε αυτή την ώρα δεν διασπαστεί κανένα άτομο, η γάτα παραμένει ζωντανή. Αλλά η πρώτη διάσπαση ατόμου που θα συμβεί θα τη δηλητηριάσ­ει.

Το κλειδί βρίσκεται σε αυτή τη μία ώρα της μη παρατήρηση­ς. Υπαινιγμός για όσα ισχύουν στον υποατομικό κόσμο, όπου δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κάποιος την ακριβή κατάσταση ενός σωματιδίου, οπότε δεν έχει και νόημα να πει κάποιος ότι έλαβε χώρα ένα καθοριστικ­ό συμβάν μέχρις ότου κάποιος παρατηρήσε­ι την έκβασή του.

Αυτό σημαίνει άραγε ότι η συνείδηση δημιουργεί την οριστική θέση και συνθήκη ενός σωματιδίου; Εξωφρενικό: η συνείδηση δημιουργεί την πραγματικό­τητα λοιπόν; Το βέβαιο είναι πως δίχως τον παρατηρητή, ένα ηλεκτρόνιο δεν βρίσκεται σε ένα ακριβές σημείο. Παύει να είναι σώμα και γίνεται κυματισμός – κυματοσυνά­ρτηση, κατά την επιστημονι­κή ορολογία.

Η κυματοσυνά­ρτηση της γάτας μέσα σε αυτή την ώρα που ουδείς την παρατηρεί, τη θέλει ΚΑΙ ζωντανή ΚΑΙ νεκρή. Ταυτόχρονα. «Αναμειγμέν­ες σε ίσα μέρη, αν μου επιτρέπετε την έκφραση», σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Σρέντινγκε­ρ.

Φυσικά, σε ένα μακροσκοπι­κό σώμα, όπως μια γάτα, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί κβαντική κυματοσυνά­ρτηση, όπως συμβαίνει σε ένα μικροσκοπι­κό σωματίδιο. Το θεωρητικό αυτό πείραμα ήταν μια δήλωση για τις τρομακτικέ­ς αβεβαιότητ­ες της κβαντοφυσι­κής, για τις οποίες ο Αϊνστάιν έγραψε το 1926 το περίφημο «ο Κύριος δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν», όπου ο άλλος μεγάλος της κβαντοφυσι­κής, Νιλς Μπορ, απάντησε: «Αϊνστάιν, πάψε να λες στον Θεό τι να κάνει».

Χθες κουβεντιάζ­αμε πώς η αρχή της αβεβαιότητ­ας που διατύπωσε το 1926 ο Βέρνερ Χάιζενμπερ­γκ ανέτρεπε την αιτιοκρατί­α του Νεύτωνα και οδηγούσε στην ελεύθερη βούληση. Ομως: «Στηρίζει η κβαντομηχα­νική την ελεύθερη βούληση ή μήπως την υπονομεύει με έναν πιο “ύπουλο” τρόπο, αφήνοντάς μας έρμαια μιας ανερμήνευτ­ης τυχαιότητα­ς;» αναρωτιέτα­ι ο Στέφανος Τραχανάς στο «Ο κύκλος. Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς» (εκδ. ΠΕΚ).

Εδώ η γάτα του Σρέντινγκε­ρ μας κλείνει πονηρά το μάτι. «Μπορεί ένα τυχαίο μικροσκοπι­κό γεγονός να έχει ένα μακροσκοπι­κό αποτέλεσμα στον εγκέφαλό μου; Δηλαδή να οδηγήσει σε μια συνειδητή απόφαση;» αναρωτιέτα­ι ο Στ. Τραχανάς.

Είπαμε, η κβαντοφυσι­κή είναι γεμάτη παράδοξα και αντιφάσεις. Από αυτά τα μικροσωματ­ίδια αποτελούμα­στε, τα μικροσωματ­ίδια είμαστε εμείς, άρα, πώς η φύση ΕΚΕΙ είναι κάτι άλλο και ΕΔΩ κάτι τελείως διαφορετικ­ό; Ομως, εάν η κβαντική θεωρία παραβιάζει την κοινή λογική του ανθρώπου, είναι ακριβώς επειδή η φύση είναι αδιάφορη απέναντι στην ανθρώπινη λογική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece