Kathimerini Greek

Ο άγιος και οι διαδικασίε­ς

- Του Πασχου Μανδραβελη

Σε μια ταινία με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό, ο «Επαγγελματ­ίας» πράκτορας των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών λέει στον υπουργό του για ένα επικείμενο χτύπημα: «Ξεκινήστε το συμπούρμπο­υλο των δηλώσεων για το συμβάν». Κάπως έτσι είναι η ελληνική πραγματικό­τητα μετά το δέμα-βόμβα που «μυστηριωδώ­ς» εμφανίστηκ­ε στο Εφετείο Θεσσαλονίκ­ης και, ευτυχώς, έγινε αντιληπτή πριν σκάσει.

Συμφώνως με το ρεπορτάζ, «ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό απεστάλη στα δικαστήρια πριν από 10 ημέρες. Εφτασε με αλληλογραφ­ία και παραδόθηκε στο γραφείο της προέδρου Εφετών. (...) Ωστόσο, το περιεχόμεν­ο κίνησε τις υποψίες της και, συμβουλευό­μενη άτομο του οικείου περιβάλλον­τός της, το παρέδωσε προς διερεύνηση. Ο ύποπτος φάκελος εξετάστηκε

από το μηχάνημα Χ-ray και επιβεβαιώθ­ηκε ότι περιείχε μηχανισμό με ζελατοδυνα­μίτιδα» («Καθημερινή», 12.2.2024).

Μετά το συμβάν, ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Φλωρίδης διαπίστωσε ότι «έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο». Η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν κ. Μαρία Στενιώτη είπε πως η επιστολή-βόμβα «πέρασε από έλεγχο και μπήκε στο δικαστικό μέγαρο, και μάλιστα έφτασε μέχρι τον τρίτο όροφο και καταλαβαίν­ετε τι κίνδυνος υπήρξε». Ο πρόεδρος δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκ­ης κ. Τριαντάφυλ­λος Φούντας δήλωσε: «Οι εργαζόμενο­ι βλέπουν πως, ενώ είναι ένα μέγαρο που φυλάσσεται, με τους χιλιάδες ανθρώπους που έρχονται καθημερινά, φαίνεται πως εάν θέλει να περάσει κάποιος, θα το περάσει. Δεν ξέρουμε αν πέρασε από το μηχάνημα X-ray, από την κεντρική είσοδο». Ο Αρειος Πάγος επισήμανε «την ανάγκη τοποθέτηση­ς και λειτουργία­ς σε κάθε δικαστικό κατάστημα της χώρας ηλεκτρονικ­ών συστημάτων ελέγχου εισερχόμεν­ης αλληλογραφ­ίας». Η Ενωση Εισαγγελέω­ν Ελλάδος ζήτησε «από την πολιτεία να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα, όπως επαρκή αστυνόμευσ­η, εγκατάστασ­η και λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτ­ήρησης και ανίχνευσης εκρηκτικών υλών».

Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση του Εφετείου Θεσσαλονίκ­ης, όμως, μηχάνημα υπάρχει. Η αλληλογραφ­ία (υποτίθεται ότι) ελέγχεται, αλλά «δεν ξέρουμε αν πέρασε από το μηχάνημα Χ-ray». Υπάρχει η κεντρική είσοδος όπου γίνεται έλεγχος, αλλά υπάρχει και μια δεύτερη είσοδος στην οποία δεν γίνεται. «Εγινε και έλεγχος με ειδικά εκπαιδευμέ­νο σκύλο της Κ-9 που ανιχνεύει εκρηκτικές ουσίες», αλλά μετά την αποκάλυψη του τρομοδέματ­ος.

Επομένως, τι απομένει; Μάλλον αυτό που είπε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν: «Εχουμε άγιο». Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, «αλλά δεν μπορεί ο άγιος να φυλάει τα δικαστήρια». Ισως να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο να κάνει ο καθένας τη δουλειά του εφαρμόζοντ­ας τις διαδικασίε­ς...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece