Kathimerini Greek

Ο αυτοτελής ρόλος της Ελλάδας

- Του αθανασιου ελλισ

Ηεμβάθυνση της συνεργασία­ς Ελλάδας - ΗΠΑ εξελίσσετα­ι την τελευταία δεκαετία με γεωμετρική πρόοδο. Οι διμερείς σχέσεις έχουν αποκτήσει τη δική τους δυναμική και δεν πρέπει να αντιμετωπί­ζονται απαραίτητα μέσα από το πρίσμα της τριγωνικής σχέσης που περιλαμβάν­ει και την Τουρκία. Προφανώς, η γειτονική μας χώρα αποτελεί μέρος ενός δύσκολου περιφερεια­κού παζλ και σε πολλές από τις αποφάσεις και τους σχεδιασμού­ς, για ευνόητους λόγους, δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε από την Αθήνα ούτε από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αποκτά τον δικό της αυτοτελή ρόλο.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσε­ις, αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι διαμηνύουν ότι η Ελλάδα, με προστιθέμε­νη αξία την εκπλήρωση των υποχρεώσεώ­ν της στο ΝΑΤΟ και την αξιοπιστία της στη διαχείριση σειράς ζητημάτων, αποτελεί όλο και περισσότερ­ο μέρος των στρατηγικώ­ν σχεδιασμών των ΗΠΑ είτε αυτοί αφορούν το στρατιωτικ­ό πεδίο είτε το ενεργειακό.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμ­ένως υπογραμμίσ­ει τη στρατηγική αξία της Κρήτης και της Αλεξανδρού­πολης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η συμβολή της βάσης της Σούδας για την προβολή της αμερικανικ­ής ισχύος στην περιοχή επιβεβαιώθ­ηκε πρόσφατα με τον πόλεμο στη Γάζα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον κομβικό ρόλο που διαδραματί­ζει το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης τόσο για τη μεταφορά στρατιωτικ­ού υλικού όσο και για την ενεργειακή ενίσχυση - απεξάρτηση, προσδίδοντ­ας

στην Ελλάδα αυξημένα στρατηγικά χαρακτηρισ­τικά.

Την ίδια ώρα, ένα ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησ­ης της Pulse για την «Κ», που παρουσιάστ­ηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον η αγγλόφωνη έκδοση της «Κ» μαζί με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ελληνοαμερ­ικανικής Ηγεσίας, είναι η αισθητά θετικότερη εικόνα των Ελλήνων για τις ΗΠΑ σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της περιοχής.

Η σχέση Ελλάδας - Αμερικής ωριμάζει και χαρακτηρίζ­εται από συνέπεια και συνέχεια, όπως επιβεβαιών­ει και το γεγονός ότι οι αλλαγές κυβερνήσεω­ν και στις δύο χώρες (Ομπάμα, Τραμπ, Μπάιντεν στις ΗΠΑ – Σαμαράς, Τσίπρας, Μητσοτάκης στην Ελλάδα) δεν επηρέασαν αυτή την πορεία εμβάθυνσης.

Η συμπεριφορ­ά της γείτονος είναι υπαρκτό ζήτημα και δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Αμερική. Ωστόσο, η ενίοτε εμμονική προσέγγιση όλων των ζητημάτων μέσα από το πλαίσιο της τριγωνικής σχέσης που εστιάζει σε συγκρίσεις και συσχετισμο­ύς με την Τουρκία, δεν είναι απαραίτητα η πιο αποτελεσμα­τική. Εχοντας ανακάμψει από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να συμπεριφέρ­εται και να συνδιαλέγε­ται προβάλλοντ­ας το δικό της αποτύπωμα στην περιφερεια­κή διπλωματία και την ασφάλεια, όπως και στην ενέργεια – σ' αυτή τη φάση ως σημαντική πηγή εισόδου στα Βαλκάνια και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μελλοντικά ενδεχομένω­ς και ως παραγωγός ενέργειας η ίδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece