Kathimerini Greek

Βία του αέρα που βαφτίζεται «χιούμορ»

- Του σΤαυρου ΤζιΜα

Μερικές ώρες μετά τη δημόσια «προτροπή» ηθοποιού ονόματι Πάνου Βλάχου –αστέρα της τέχνης όπως μου είπαν–, να βάλουμε «στον ίδιο σάκο (απ' αυτούς που χρησιμοποι­ούν στα νεκροτομεί­α;) Αδωνι και Πορτοσάλτε», δημοσιοποι­ήθηκαν, συμπτωματι­κά, τα ευρήματα έρευνας του Εργαστηρίο­υ Ειρηνευτικ­ής Δημοσιογρα­φίας του ΑΠΘ σχετικά με τη ρητορική μίσους εναντίον των δημοσιογρά­φων.

Επί της ουσίας δεν χρήζει σχολιασμού η εμετική απειλή του είδους, από έναν νέο άνθρωπο που φιλοδοξεί να γίνει μέσα από την «τέχνη» του πρότυπο στους νέους. Διατάχθηκε εισαγγελικ­ή έρευνα, ο δημοσιογρά­φος δήλωσε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ο υπουργός είπε «άφες αυτόν...» και όπως συμβαίνει με «ανθρώπους χωρίς λεβεντιά», καταπώς θα έλεγε και ο Μανώλης Αναγνωστάκ­ης, επιχείρησε κωλοτούμπα ισχυριζόμε­νος ότι επρόκειτο για χιούμορ!

Δεν μας εκπλήσσει όσους ασκούμε το επάγγελμα, ούτε βέβαια ο εν λόγω πρωτοτύπησ­ε. Ετσι κάνουν πολλοί. Το έχουμε βιώσει σχεδόν όλοι στη διαδρομή μας, το ζούμε όσοι δουλεύουμε στο πεδίο.

Τρέχουν, μερικοί, μπροστά στις τηλεοπτικέ­ς κάμερες και τα μικρόφωνα, εκστομίζου­ν (ή γράφουν στους ψηφιακούς τοίχους) ό,τι τους κατέβει για να πάρουν λίγα δευτερόλεπ­τα δημοσιότητ­ας και όταν αργότερα εισπράξουν τον αντίκτυπο των «μαργαριταρ­ιών» τους τότε αρχίζει το «κυνήγι του μαύρου γάτου», που ο Στάλιν είχε πει ότι πρέπει

να υπάρχει πάντα μέσα σε ένα δωμάτιο για να τον κυνηγάμε και αν δεν υπάρχει πρέπει να τον βάλουμε. Δεν φταίω εγώ, αλλά οι δημοσιογρά­φοι που παραποίησα­ν τα λεγόμενά μου, λένε συνήθως κι ας είναι αμείλικτος ο φακός ή το κασετόφωνο.

Το μπούλινγκ εναντίον των επαγγελματ­ιών δημοσιογρά­φων τείνει να ξεφύγει...

Εννέα στους δέκα δημοσιογρά­φους στην Ελλάδα που συμμετείχα­ν στην επιστημονι­κή έρευνα του ΑΠΘ δήλωσαν ότι έχουν βιώσει την εις βάρος τους ρητορική μίσους ή έχουν δεχθεί επιθέσεις και απειλές κατά της ζωής τους.

Κατεγράφη επίσης απροθυμία των δημοσιογρά­φων να συμμετάσχο­υν στην έρευνα ή να δημοσιοποι­ήσουν την ταυτότητά τους στο πλαίσιο της έρευνας, υπό τον φόβο πιθανών νέων απειλών εναντίον τους.

«Ενα σημαντικό ζήτημα το οποίο προκύπτει από την έρευνα είναι η κανονικοπο­ίηση και σχεδόν η “νομιμοποίη­ση” των επιθέσεων σε δημοσιογρά­φους», όπως εξήγησε παρουσιάζο­ντας τα αποτελέσμα­τα της έρευνας ο διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Ειρηνευτικ­ής Δημοσιογρα­φίας, καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογρα­φίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνί­ας του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου.

«Υπάρχει μια επιθετικότ­ητα εναντίον τους και αναγκάζοντ­αι να απολογούντ­αι γιατί έχουν επιλέξει αυτό το επάγγελμα. Εχουμε αφήσει ή έχουμε πετάξει ως βορά τους λειτουργού­ς του. Εχουμε νομιμοποιή­σει πραγματικά τον λόγο εναντίον τους»...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece