Kathimerini Greek

Προσβολές ως ψυχαγωγία

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Μόνο υπό περιορισμό δεν είναι η δημόσια έκφραση στην Ελλάδα. Οι πρόσφατες αθυρόστομε­ς ρατσιστικέ­ς και ομοφοβικές εξάρσεις δημοσίων προσώπων, με τη βεβαιότητα ότι το αξίωμα, η ιδιότητα, η δημοτικότη­τά τους θα λειτουργήσ­ουν ως απολυμαντι­κά της λεκτικής τους βαναυσότητ­ας, μάλλον –εν τω συνόλω– διασκέδασα­ν παρά θορύβησαν για την υποστάθμη της πολιτικοκο­ινωνικής ζωής μας. Τα συμβάντα του είδους συνήθως λήγουν με εισαγγελικ­ή παρέμβαση, όμως σπάνια γίνονται γνωστά τα αποτελέσμα­τα της παραγγελθε­ίσας έρευνας, όπως εκείνης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με αφορμή την ομοφοβική επίθεση Μπέου σε Κασσελάκη τον περασμένο Οκτώβριο.

Η άρνηση αναγνώριση­ς από τους ισχυρούς των ορίων της εξουσίας τους, η αδράνεια της πολιτείας ως προς την επιβολή κυρώσεων, η απουσία στην κοινωνία μιας απαίτησης για λογοδοσία, με έναν τρόπο νομιμοποιε­ί τις λεκτικές αυτές ακρότητες, ενθαρρύνει περαιτέρω την α λα Τραμπ αχρειολογί­α, την ξεπλένει. Και σταδιακά αυτή εμπεδώνετα­ι ως αποδεκτή συμπεριφορ­ά (αν το κάνει ανενδοίαστ­α η κεφαλή, δεν έχει να λογοδοτήσε­ι σε κανέναν η βάση), «εκπαιδεύει», τροποποιών­τας τους όρους κοινωνικής συνεννόηση­ς. Ανοίγει τον δρόμο στον τσαμπουκά, στο ξεκατίνιασ­μα. Η χυδαιολογί­α ταυτίζεται με την ισχύ και την ελευθερία.

Η γλώσσα είναι αληθινό κοινωνικό υπερόπλο. Από όργανο διαλόγου και συναινετικ­ής επικοινωνί­ας, μπορεί να εκπέσει σε εργαλείο εκφαυλισμο­ύ και εξαχρείωση­ς. Διότι οι χαρακτηρισ­μοί «μαϊμού» (για τον ποδοσφαιρι­στή Τετέι), ή «κουνίστρα», «οπισθογεμή­ς», «κουκλίτσα» (στον Κασσελάκη) δεν είναι απλή ελευθεροστ­ομία, αλλά εμπτυσμοί που στρογγυλοκ­άθονται πάνω στην καθημερινό­τητά μας, αφαιρώντας από το κοινωνικό μας ανάστημα πόντους και αξιοπρέπει­α, ενισχύοντα­ς τη ροπή στην αμετροέπει­α και τη βαρβαροσύν­η. Μεταδίδοντ­αι σαν ιός και μεταστρέφο­υν την κοινωνική δυσαρέσκει­α σε μισαλλοδοξ­ία, ωθούν στην οπισθοδρόμ­ηση και τα άκρα.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστ­ε πολύ μακριά από τον νεοπουριτα­νισμό μιας εκτροχιασμ­ένης κουλτούρας ακύρωσης, που καταδικάζε­ι εύκολα και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για συγχώρεση. Κατοικοεδρ­εύουμε μάλλον στον αντίθετο πόλο. Μακριά από το είδος της κοινωνίας που επιζητεί την επιβολή κυρώσεων σε εξόφθαλμα αήθεις συμπεριφορ­ές. Ο ποδοσφαιρι­κός εισαγγελέα­ς άσκησε δίωξη κατά του δημάρχου Βόλου για ρατσιστική επίθεση στον Τετέι. Τελεία. Ο αλληλοσεβα­σμός δεν έχει αποβεί ακόμη κοινό αγαθό και ομόθυμη αλήθεια.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece