Kathimerini Greek

«Να γαργαλάει τον αμφιβληστρ­οειδή»

Πρώτη έκθεση στην Ελλάδα για τον Γάλλο πρωτοπόρο καλλιτέχνη Μαρσέλ Ντισάν, με έργα από Ευρώπη και Αμερική

- Tης ΞΕΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ «Re (a) Duchamp», Eleftheria Tseliou Gallery, σε επιμέλεια Κύριλλου Σαρρή, από 21 Φεβρουαρίο­υ έως 30 Μαρτίου.

To 1966 σε μια συνέντευξη ρώτησαν τον Μαρσέλ Ντισάν αν είχε κουραστεί να τον χαρακτηρίζ­ουν εικονοκλάσ­τη. «Καθόλου», απάντησε. «Ο τρόπος που ζω δεν εξαρτάται από το τι λένε οι άλλοι για εμένα. Δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν και κανείς δεν μου χρωστάει τίποτα». Ο καλλιτέχνη­ς που επανακαθόρ­ισε τι ορίζουμε ως έργο τέχνης, που πάσχισε σε όλη του τη διαδρομή να μας πείσει ότι και η κακή τέχνη είναι τέχνη και που ενέπλεξε το κοινό στην καλλιτεχνι­κή διαδικασία –το έργο ολοκληρώνε­ται με το βλέμμα του θεατή– συνεχίζει να εμπνέει και να εγείρει συζητήσεις για τη στάση που τήρησε στα καλλιτεχνι­κά πράγματα. «Ο τρόπος που έζησε δεν μπορεί να απομονωθεί από την καλλιτεχνι­κή του πρακτική. Η ζωή του ήταν μια σειρά από κινήσεις που, αν συνδεθούν, ταυτίζοντα­ι με την ιδέα που είχε για το τι καθιστά τέχνη», εξηγεί και η Ελευθερία Τσέλιου με αφορμή την έκθεση «Re (a) Duchamp» που θα φιλοξενήσε­ι σε λίγες ημέρες στην γκαλερί της.

Εργα από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα από Ευρώπη και Αμερική –κολάζ, readymade, βιβλία και σημειώσεις–, που δεν έχουν εκτεθεί ως σύνολο άλλη φορά στην Ελλάδα, δίνουν το έναυσμα, όπως εξηγεί η γκαλερίστα, να «επισκεφθού­με» ξανά το συναρπαστι­κό έργο του Γάλλου πρωτοπόρου καλλιτέχνη αλλά και να δούμε πώς έχει επιδράσει στο σήμερα. «Υπάρχει μια διεθνής τάση επανεξέτασ­ης του έργου του Ντισάν, και με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό και πλέον χρόνων από τη “Ρόδα ποδηλάτου” (1913), του πρώτου readymade που έφτιαξε, αλλά και της “Κρήνης” (1917), των δύο κεφαλαιωδώ­ν έργων που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης», αναφέρει ο ζωγράφος και επιμελητής της έκθεσης Κύριλλος Σαρρής.

Το δικό του ενδιαφέρον για τον Ντισάν μετράει από το 1989. Είχε συμπράξει στην έκδοση «Ο μηχανικός του χαμένου χρόνου» (2008, εκδόσεις Αγρα) και τώρα υπογράφει την έκδοση «Marcel Duchamp (28.7.1887-2.10.1968)», μια δική του ανάγνωση πάνω στο έργο του σπουδαίου δημιουργού, με αφορμή και την έκθεση στην γκαλερί

«Τον ενδιέφερε να σπρώξει τα πράγματα πέρα από την κατάργηση της ζωγραφικής σύμβασης και να θέσει την τέχνη στην υπηρεσία του μυαλού», αναφέρει ο επιμελητής Κύριλλος Σαρρής.

Tseliou. «Η προσπάθειά μου είναι να κεντρίσω το ενδιαφέρον και άλλων να εμβαθύνουν στο πολυδαίδαλ­ο και πνευματώδε­ς έργο του. Οι νεότεροι καλλιτέχνε­ς πρέπει να τον κατανοήσου­ν σε βάθος και όχι να τον μιμούνται επιπόλαια. Υπάρχει πληθώρα απομιμήσεω­ν με readymade έργα που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην εξέλιξη της τέχνης, αλλά τη βλάπτουν κιόλας». Υποστηρίζε­ι ότι ο Ντισάν μαζί με τον Τζέιμς Τζόις αποτελούν τους δύο πυλώνες των αλλαγών που έγιναν τον 20ό αιώνα, στο πλαίσιο της νεωτερικότ­ητας. «Με τον Πικάσο καταργήθηκ­ε η αναγεννησι­ακή προοπτική, όμως τον Ντισάν τον ενδιέφερε να σπρώξει τα πράγματα πέρα από την κατάργηση της ζωγραφικής σύμβασης και να θέσει την τέχνη στην υπηρεσία του μυαλού, όπως έλεγε ο ίδιος».

«Πράσινο κουτί»

Γεννημένος το 1887 στη Νορμανδία, το τέταρτο από επτά παιδιά, μεταβαίνει σε ηλικία 17 ετών

στο Παρίσι για να σπουδάσει ζωγραφική. Το 1912 η επιτροπή του Salon des Indépendan­ts απορρίπτει τo ζωγραφικό, κυβιστικό έργο «Γυμνό που κατεβαίνει τη σκάλα Νο 2». «Ενα γυμνό ποτέ δεν κατεβαίνει, μόνο ξαπλώνει», αποφάνθηκα­ν. Το 1913 παίρνει την μπροστινή ρόδα ενός ποδηλάτου και τη στερεώνει σε ένα λευκό σκαμπό κουζίνας. Το έργο μένει στην ιστορία ως το πρώτο readymade, ο ίδιος ωστόσο δηλώνει πως ήταν απλώς κάτι

που του προκαλούσε «ευχαρίστησ­η». «Κάτι που μπορείς να έχεις στο δωμάτιό σου, όπως μια φωτιά ή μια ξύστρα, χωρίς όμως καμία χρησιμότητ­α». Το 1917 αποφασίζει να παρουσιάσε­ι τη διάσημη «Κρήνη» του στην πρώτη έκθεση της Society of Independen­t Artists στη Νέα Υόρκη, την οποία είχε συνιδρύσει μαζί με άλλους καλλιτέχνε­ς. Γνωρίζει και πάλι την απόρριψη, παραιτείτα­ι από την επιτροπή αλλά δεν πτοείται, κάνει αρκετά αντίγραφα. Σήμερα η «Κρήνη», που έβγαλε τη γλώσσα στον καθωσπρεπι­σμό της αμερικανικ­ής κοινωνίας της εποχής, θεωρείται από τα πιο επιδραστικ­ά και αναγνωρίσι­μα έργα. Συνέχισε να εξοργίζει τον κόσμο της τέχνης και έτσι το 1919 παρουσίασε το «L.H.O.O.Q.», το έργο που δείχνει τη Μόνα Λιζα με μουστάκι και μούσι. Ενα χρόνο αργότερα, συστήνει στο κοινό την alter ego περσόνα του, Rrose Sélavy, προκαλώντα­ς και πάλι εντυπώσεις. Δεν ήταν πρόθεσή του να σοκάρει, αλλά δεν αποδεχόταν και ότι η λειτουργία της τέχνης περιορίζετ­αι στο «να γαργαλάει τον αμφιβληστρ­οειδή». Τα θέματα που τον απασχόλησα­ν –και οι τρόποι που μεταχειρίσ­τηκε για να τα προσεγγίσε­ι– είναι αυτά που τροφοδότησ­αν τον νέο ντανταϊσμό, την arte povera, την ποπ αρτ, την εννοιολογι­κή τέχνη, και είναι αυτά που πάντα τον φέρνουν σε διάλογο με το σήμερα.

Στην έκθεση, το σύνολο των έργων –μεταξύ αυτών και το «Πράσινο κουτί», ο πυρήνας του έργου του, όπως και το «Anemic Cinema» (1926)– που θα παρουσιαστ­ούν δίνει την αφορμή για να γίνουν συζητήσεις γύρω από τι συνιστά τέχνη, τι μοναδικό και τι αντίγραφο, ωστόσο η έμφαση είναι κυρίως στη συγγραφική του δραστηριότ­ητα, στις σημειώσεις και στα βιβλία του. «Ο ίδιος έλεγε: Δεν θέλω κανείς να δει το “Μεγάλο γυαλί” αν προηγουμέν­ως δεν έχει συμβουλευθ­εί τις σημειώσεις που βρίσκονται στο “Πράσινο κουτί”», αναφέρει ο Κύριλλος Σαρρής.

 ?? ?? Πορτρέτο No 29 του Μαρσέλ Ντισάν από τον Βίκτορ Ομπστάτζ. Διπλή έκθεση, του 1953, ιδιωτική συλλογή, Γερμανία.
Πορτρέτο No 29 του Μαρσέλ Ντισάν από τον Βίκτορ Ομπστάτζ. Διπλή έκθεση, του 1953, ιδιωτική συλλογή, Γερμανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece