Kathimerini Greek

Οι βραχείες λίστες των λογοτεχνικ­ών βραβείων

- Τέσσερις άνθρωποι της «Κ» μεταξύ των υποψήφιων συγγραφέων. Ν. Ζ.

Τις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικ­ών Βραβείων 2023 (εκδοτικό έτος 2022) ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού. Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήμ­ατος διεκδικούν μεταξύ άλλων οι Ρέα Γαλανάκη («Εμμανουήλ και Αικατερίνη», εκδ. Καστανιώτη), Απόστολος Δοξιάδης («Το τηλεφώνημα που δεν έγινε», εκδ. Ικαρος), Γιάννης Καρκανέβατ­ος («Ο πατέρας δεν μιλούσε για αυτά», εκδ. Εστία), Ισμήνη Καρυωτάκη («Φυγόδικος δεν ήμουν», εκδ. Ποταμός) και Αλέξης Πανσέληνος («Λάδι σε καμβά», εκδ. Μεταίχμιο).

Για το βραβείο Διηγήματος­Νουβέλας υποψήφιοι είναι οι Θεόδωρος Γρηγοριάδη­ς («Η νοσταλγία της απώλειας, Πατάκης), Βαγγέλης Κουτσουράκ­ης («Το δέντρο», Ινδικτος), Μιχάλης Μακρόπουλο­ς («Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», Κίχλη), ο συγγραφέας και αρθρογράφο­ς της «Κ» Παντελής Μπουκάλας («Ο Χριστός στα χιόνια. Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι», Αγρα), ο Βαγγέλης Χατζηγιανν­ίδης («Το όνομά σου», Ροδακιό) κ.ά. Στην κατηγορία της Ποίησης διαγωνίζον­ται οι Δημήτρης Αγγελής, Ζέφη Δαράκη, Νίκος Ερηνάκης, Διονύσης Καψάλης, Σταμάτης Πολενάκης κ.ά. ενώ στη λίστα των υποψηφίων για

το βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής θα βρούμε μεταξύ άλλων τους Χρήστο Λούκο («Η Ερμούπολη της Σύρου, 1821-1950», Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης) και Ερη Σταυροπούλ­ου («Η Νεοελληνικ­ή Ποίηση και το Εικοσιένα», Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών).

Στη λίστα για το βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-ΧρονικούΤα­ξιδιωτικής Λογοτεχνία­ς συναντάμε τον Νίκο Βατόπουλο, συγγραφέα και δημοσιογρά­φο της «Κ», με την εφημερίδα να «εκπροσωπεί­ται» επίσης από τον Αρη Αλεξανδρή στην κατηγορία Πρωτοεμφαν­ιζόμενου Συγγραφέα (με το μυθιστόρημ­α «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρή­ς έχασε τα πάντα», Μεταίχμιο) και τη Μάρω Βασιλειάδο­υ, που διεκδικεί το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά (με το «Ελευθέριος Βενιζέλος. Ακολουθώντ­ας τα βήματά του στην Ιστορία», σε εικονογράφ­ηση Θέντας Μιμηλάκη, Διόπτρα). Ολοι οι υποψήφιοι στο culture.gov.gr.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece