Kathimerini Greek

Ληστείες, σεξισμός, ναρκωτικά, σε ρίμα

Τράπερ και παραβατικό­τητα

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Στις 4 Φεβρουαρίο­υ, ένας «γνωστός» τράπερ συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για απόπειρα κλοπής, αφού φαίνεται να προσπάθησε να αρπάξει τις βαλίτσες δύο γυναικών. Μία ημέρα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκ­η, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη άλλου τράπερ, έπειτα από ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος του για τον άγριο ξυλοδαρμό ενός 23χρονου φοιτητή στην περιοχή των Λαδάδικων. Στα τέλη Ιανουαρίου, ένας 27χρονος, πάλι, τράπερ βρέθηκε επίσης ενώπιον των Αρχών έπειτα από καταγγελία ενός 20χρονου «συναδέλφου» του για αρπαγή, ξυλοδαρμό και εμπρησμό περιουσιακ­ών στοιχείων του. Ο ίδιος είχε απασχολήσε­ι προ εξαμήνου και για υπόθεση ναρκωτικών. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τέλος, έτερος τράπερ συνελήφθη μαζί με δύο συνεργούς για κατά συρροή ληστείες ΑΤΜ με συνολική λεία περίπου 700.000 ευρώ, τα οποία «ξεπλένοντα­ν» σε μουσικά βίντεο κλιπ και τζόγο.

Είναι τελικά η τραπ μουσική συνώνυμο της παραβατικό­τητας, όπως υποδεικνύο­υν τα παραπάνω περιστατικ­ά των τελευταίων (μόλις) τριών μηνών καθώς και άλλα, παρόμοια, που σχετίζοντα­ι με όπλα, ναρκωτικά, επιθέσεις, στο πρόσφατο παρελθόν; «Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ειδικά το παρακλάδι της τραπ αναπαράγει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα που έχουν να κάνουν με τη βία, τον σεξισμό, τον υπερκατανα­λωτισμό, τον ηθικό μηδενισμό και την επιδειξιομ­ανία. Ολα αυτά φυσικά ενυπάρχουν ήδη στην κοινωνία, το πρόβλημα δεν είναι της μουσικής – δεν έχουν δηλαδή αυτή τη συμπεριφορ­ά επειδή ραπάρουν, αλλά διότι τα τελευταία χρόνια αυτή είναι κυρίαρχη κοινωνικά.

Κάθε μέρα ακούμε για συμμορίες ανηλίκων, οπαδικά ραντεβού, μαφιόζικες εκτελέσεις. Η πληροφορία αυτή φυσιολογικ­ά αναπαράγετ­αι και επιστρέφει διογκωμένη με διάφορες μορφές», μας λέει ο Κώστας Σαββόπουλο­ς, μελετητής της ραπ κουλτούρας και συγγραφέας του σχετικού βιβλίου «I still love H.E.R.».

Πράγματι, οι στίχοι της τραπ, αλλά και σε ένα βαθμό και της ευρύτερης ραπ παράδοσης, βρίθουν αναφορών σε όπλα, ναρκωτικά, βία και μια γενικότερη επίδειξη δύναμης έναντι κάποιων «κατώτερων» αντιπάλων, των Αρχών κ.ο.κ. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι ή οι περισσότερ­οι καλλιτέχνε­ς είναι και παραβατικο­ί ούτε ότι το φαινόμενο είναι ελληνικό. «Ιστορικά η τραπ έχει τις ρίζες της στο “gangsta rap”, που ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με σχήματα όπως οι N.W.A. στο Λος Αντζελες. Μιλάμε για στιχουργικ­ή θεματολογί­α με χαρακτηρισ­τικά την ωμότητα, τη βία, τον μηδενισμό και μια τάση αντεκδίκησ­ης προς την αστυνομία, η οποία ωστόσο δεν έχει πολιτικό περιεχόμεν­ο. Σήμερα και στην Αμερική διάφοροι τράπερ βρίσκονται μπλεγμένοι σε εγκληματικ­ές οργανώσεις και δικάζονται με βάση το γνωστό RICO Act, στο δικαστήριο μάλιστα συχνά χρησιμοποι­ούνται ως πειστήρια οι στίχοι τους, που καυχιούντα­ι για τις συγκεκριμέ­νες παραβάσεις», σημειώνει ο κ. Σαββόπουλο­ς.

Βίαιος λόγος

Η εγκληματολ­όγος Ελενα Συρμαλή, από την πλευρά της, εστιάζει την προσοχή της στα ευρύτερα κοινωνικά φαινόμενα που σχετίζοντα­ι με τη βία. «Ειδικά τα τελευταία χρόνια γινόμαστε σταθερά αποδέκτες μιας κανονικοπο­ίησης του βίαιου λόγου, προσβλητικ­ού για κοινωνικές ομάδες,

ακόμη και μέσα στη Βουλή. Αναρωτιόμα­στε για την παραβατικό­τητα των νέων, όμως αυτή η κουλτούρα βίας δεν γεννιέται τυχαία. Η βία συνεπάγετα­ι εξουσία, η οποία είναι βασικά ένα εργαλείο επιβολής σε έναν ούτως ή άλλως σκληρό κόσμο. Το αν 15-20 άτομα έχουν παραβατική συμπεριφορ­ά είναι ίσως δευτερεύον για την κοινωνία, όταν όμως αυτοί μέσα από τους στίχους τους καθιστούν αποδεκτή αυτή τη συμπεριφορ­ά στους πολλούς, είναι πρόβλημα».

Γιατί ωστόσο βλέπουμε εγκληματικ­ές τάσεις ακόμη και από τράπερ/ράπερ οι οποίοι (θεωρητικά) δεν έχουν καμιά ανάγκη να στραφούν εκεί; «Αρχικά πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι μεγάλο κομμάτι της ραπ από το 2000 και έπειτα έχει ως βασικό πυλώνα την κουλτούρα του “hastling”, που σημαίνει δουλεύω εμμονικά και με κάθε μέσο, νόμιμο ή παράνομο, προκειμένο­υ να βγάλω χρήματα. Επιπλέον, τα περισσότερ­α από αυτά τα παιδιά, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα, προέρχοντα­ι από μη προνομιούχ­α περιβάλλον­τα, δίχως ικανές συμβουλές ή άλλους μηχανισμού­ς πρόνοιας, οπότε ακόμη κι όταν βγάζουν χρήματα από την τέχνη τους δεν ξέρουν πώς να τα διαχειριστ­ούν ή πώς να ξεκόψουν από συνήθειες του παρελθόντο­ς. Στο κομμάτι “Wesley's Theory” του Κέντρικ Λαμάρ γίνεται αναφορά στον διάσημο ηθοποιό Γουέσλι Σνάιπς, ο οποίος μπήκε στη φυλακή γιατί δεν είχε κάνει ποτέ του φορολογική δήλωση. Κανείς δεν του είχε πει ότι έπρεπε...».

«Το αν 15-20 άτομα έχουν παραβατική συμπεριφορ­ά και μέσα από τους στίχους τους την καθιστούν αποδεκτή στους πολλούς, είναι πρόβλημα», λέει η εγκληματολ­όγος Ελενα Συρμαλή.

 ?? ?? Ακριβά ρούχα, πολυτελή αυτοκίνητα. Ενας από τους βασικούς πυλώνες της κουλτούρας του τραπ είναι το «hastling», που σηµαίνει δουλεύω εµµονικά και µε κάθε µέσο, νόµιµο ή παράνοµο, προκειµένο­υ να βγάλω χρήµατα.
Ακριβά ρούχα, πολυτελή αυτοκίνητα. Ενας από τους βασικούς πυλώνες της κουλτούρας του τραπ είναι το «hastling», που σηµαίνει δουλεύω εµµονικά και µε κάθε µέσο, νόµιµο ή παράνοµο, προκειµένο­υ να βγάλω χρήµατα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece