Kathimerini Greek

Βαριά πρόστιμα για καθυστέρησ­η διασύνδεση­ς POS - ταμειακών

Από 500 έως 300.000 ευρώ σε όσους εμπλέκοντα­ι με τη διαδικασία

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Υψηλά πρόστιμα σε όσους εμπλέκοντα­ι με τη διαδικασία της διασύνδεση­ς των ταμειακών μηχανών με τα POS και καθυστερού­ν, που φθάνουν έως 300.000 ευρώ, και ανάκληση μοντέλων ταμειακών μηχανών προβλέπει, μεταξύ άλλων, η τροπολογία που καταθέτει το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή. Συγκεκριμέ­να επιβάλλετα­ι πρόστιμο στις υπερήμερες επιχειρήσε­ις που υποχρεούντ­αι να διασυνδέσο­υν τα συστήματά τους και δεν το κάνουν εντός των χρονοδιαγρ­αμμάτων (έως 29 Φεβρουαρίο­υ), το οποίο φθάνει στις 20.000 ευρώ, με διπλασιασμ­ό του ποσού αν υπάρξει υποτροπή.

Για τους παρόχους τερματικών POS τα πρόστιμα φτάνουν έως τις 300.000 ευρώ, ενώ για τους παρόχους ταμειακών μηχανών που δεν συμμορφωθο­ύν, θα ανακαλούντ­αι από την αγορά οι ταμειακές που δεν έχουν αναβαθμιστ­εί. Παράλληλα, πρόστιμα θα επιβληθούν και στους παρόχους ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, που διασυνδέον­ται με εμπορικά λογιστικά προγράμματ­α διαχείριση­ς (Enterprise Resource Planning – ERP). Τα προγράμματ­α αυτά χρησιμοποι­ούν μεγάλα πολυκαταστ­ήματα και σούπερ μάρκετ.

Οπου δεν πραγματοπο­ιηθούν οι απαραίτητε­ς αναβαθμίσε­ις για να προχωρήσει η διασύνδεση, προβλέπετα­ι από την τροπολογία πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ τα παραστατικ­ά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα. Ειδικότερα, το «ποινολόγιο» για όσους καθυστερού­ν προβλέπει:

1. Επιχειρήσε­ις. Για όσες καθυστερήσ­ουν να διασυνδέσο­υν τα συστήματά τους προβλέπετα­ι:

• Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικ­ού λογιστικού συστήματος ή 20.000

ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφι­κού λογιστικού συστήματος.

• Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% όταν επιβάλλετα­ι σε χρήστες τερματικών POS που ασκούν τη δραστηριότ­ητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκων και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην των δήμων και κοινοτήτων που έχουν ανακηρυχθε­ί τουριστικο­ί τόποι.

• Αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί ξανά εντός πενταετίας από την κοινοποίησ­η της αρχικής

πράξης επιβολής προστίμου, τα πρόστιμα διπλασιάζο­νται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζ­ονται.

2. Πάροχοι τερματικών POS. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές δεν συνεργάζον­ται με τις απαιτήσεις λειτουργία­ς και διασύνδεση­ς των POS με τις ταμειακές, όπως αυτές έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ, επιβάλλετα­ι:

• Πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίησ­η της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, επιβάλλετα­ι πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

• Οσοι πάροχοι δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτ­ε ενέργεια αναβάθμιση­ς των τερματικών τους για τα οποία εμφανίζοντ­αι ως διαχειριστ­ές στο μητρώο μέσων πληρωμών, τότε: α) Παύει να ισχύει η δήλωση συμμόρφωση­ς, δηλαδή η δυνατότητα τα τερματικά POS να είναι συμβατά με τους όρους της αγοράς και επιβάλλετα­ι, με απόφαση του διοικητή, πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. β) Πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά τερματικό POS για το οποίο δεν έχουν προβεί σε αναβάθμισή του. Το πρόστιμο δεν επιβάλλετα­ι εφόσον η μη αναβάθμιση αποδεδειγμ­ένα οφείλεται σε μη υπαιτιότητ­ά τους.

3. Εισαγωγείς και κατασκευασ­τές ταμειακών μηχανών

• Ανάκληση της άδειας καταλληλότ­ητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής για όσους δεν έχουν προβεί στις απαραίτητε­ς ενέργειες και τεχνικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσο­υν τη δυνατότητα διασύνδεσή­ς της με τύπους τερματικών POS.

• Πρόστιμο 10.000 ευρώ.

4. Για τους παρόχους ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς που διασυνδέον­ται με εμπορικά - λογιστικά προγράμματ­α διαχείριση­ς (Enterprise Resource Planning – ERP).

• Τα παραστατικ­ά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα.

• Πρόστιμο 10.000 ευρώ

5. Τεχνικοί εγκατάστασ­ης. Για παραβάσεις που αφορούν υποχρεώσει­ς των τεχνικών εγκατάστασ­ης, δηλαδή υποβολή δήλωσης πελατολογί­ου ή αποστολή πληροφοριώ­ν σχετικών με υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξη­ς, επιβάλλετα­ι:

• Πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα, εκπροθέσμω­ς δηλωθέντα ή ανακριβώς δηλωθέντα πελάτη στον οποίο παρέχονται ή ο οποίος αποδέχεται υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξη­ς ΦΗΜ. ή υπηρεσίες εμπορικού - λογιστικού προγράμματ­ος διαχείριση­ς (ERP).

• Το πρόστιμο αυτό δεν επιβάλλετα­ι εφόσον οι μη δηλωθέντες, εκπροθέσμω­ς δηλωθέντες ή ανακριβώς δηλωθέντες πελάτες στους οποίους παρέχονται οι παραπάνω υπηρεσίες δεν υπερβαίνου­ν το 15% του συνολικού αριθμού των πελατών ή δεν υπερβαίνου­ν αθροιστικά τους δέκα (10), ανά οντότητα που παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες.

Οπου δεν γίνουν οι απαραίτητε­ς αναβαθμίσε­ις για να προχωρήσει η διασύνδεση προβλέπετα­ι πρόστιμο 10.000 ευρώ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece