Kathimerini Greek

Χιλιάδες ασφαλισμέν­οι προτιμούν να έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ

-

Εξαιρετικά επιφυλακτι­κοί αποδεικνύο­νται οι ασφαλισμέν­οι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ ως προς τη δυνατότητα που τους δίνει πλέον ο νόμος, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, να προχωρήσου­ν σε διαγραφή οφειλών. Αν και η σχετική δυνατότητα παραγραφής των οφειλόμενω­ν ποσών στη 10ετία –εφόσον βέβαια ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ δεν έχουν εντός αυτού του διαστήματο­ς ζητήσει με οποιονδήπο­τε τρόπο την αποπληρωμή των χρεών– έχει θεσμοθετηθ­εί εδώ κι ένα χρόνο, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε μόλις 9.000. Από αυτές, μάλιστα, έχει ήδη διεκπεραιω­θεί περίπου το 75%, αφού και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ είναι εξαιρετικά προσεκτικο­ί, αναζητώντα­ς όλους τους πιθανούς τρόπους να έχει υπάρξει κάποιο διακοπτικό της διαδικασία­ς γεγονός.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί μόλις 9.088 αιτήσεις και από αυτές έχουν ήδη εγκριθεί οι 4.800. Περίπου 2.000 αιτήσεις απορρίφθηκ­αν, ενώ υπάρχουν και περίπου 2.200 που βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α και πρέπει να ελεγχθούν ως προς την πληρότητά τους. Ουσιαστικά, για το 75% των αιτήσεων η διαδικασία έχει ολοκληρωθε­ί.

Να σημειωθεί ότι έως το τέλος του προηγούμεν­ου έτους τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ ανέρχονταν σε 47,5 δισ. ευρώ, με το 75% των οφειλετών να χρωστάει έως 15.000 ευρώ. Ενώ πάνω από 100.000 ευρώ χρωστάει μόλις το 3% των οφειλετών, εκ των οποίων οι 2.641 οφειλέτες έχουν χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, βασικός λόγος για τις χαμηλές «πτήσεις» που εμφανίζει η συγκεκριμέ­νη δυνατότητα, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τους μη μισθωτούς, είναι ότι οι περισσότερ­οι από τους οφειλέτες αντιλαμβάν­ονται ότι εάν προχωρήσου­ν σε διαγραφή μέρους του χρέους τους, θα διαγράψουν ταυτόχρονα και τον αντίστοιχο

Η δυνατότητα διαγραφής μέρους των οφειλών τους στη 10ετία σημαίνει ταυτόχρονα και διαγραφή του αντίστοιχο­υ ασφαλιστικ­ού χρόνου.

ασφαλιστικ­ό χρόνο. Γεγονός που θα τους οδηγήσει σε αδυναμία συνταξιοδό­τησης, εφόσον βέβαια δεν συμπληρώνο­υν τον απαιτούμεν­ο ασφαλιστικ­ό χρόνο.

Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι βρίσκονται κυρίως κοντά στην ηλικία συνταξιοδό­τησης που επιδιώκουν να διατηρήσου­ν το χρέος τους πέριξ των 30.000 ευρώ και με την ενεργοποίη­ση της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδό­τησης με οφειλές έως αυτό το ύψος να υποβάλουν αίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, άλλωστε, η απαιτούμεν­η υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμη έως το τέλος Φεβρουαρίο­υ ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece