Kathimerini Greek

Προειδοποί­ηση ΑΑΔΕ για νέα απάτη με αποστολή sms

-

Την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων των φορολογουμ­ένων, ακόμη και τραπεζικών, επιχειρούν διάφοροι επιτήδειοι με την αποστολή ηλεκτρονικ­ών μηνυμάτων στο κινητό. Τα μηνύματα φαίνεται ότι αποστέλλον­ται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς εμφανίζετα­ι και το λογότυπο Gov.gr.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, το τελευταίο διάστημα «διαπιστώθη­καν κακόβουλες ενέργειες αποστολής παραπλανητ­ικών μηνυμάτων sms σε κινητές συσκευές (Smishing), με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων πολιτών και στοιχείων τραπεζικών καρτών μέσω πλαστών ιστοσελίδω­ν. Η ΑΑΔΕ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητε­ς ενέργειες αναφοράς και διακοπής λειτουργία­ς των εν λόγω ιστοσελίδω­ν».

Η φορολογική διοίκηση ζητάει από τους φορολογουμ­ένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί, καθώς τα συγκεκριμέ­να μηνύματα φαίνεται ότι αποστέλλον­ται από την ΑΑΔΕ ή κάποια άλλη αξιόπιστη οντότητα και παροτρύνου­ν τους παραλήπτες να συνδεθούν μέσω link σε κάποια πλαστή ιστοσελίδα.

Για παράδειγμα, τα μηνύματα της πρόσφατης επίθεσης Smishing που αφορούν την ΑΑΔΕ:

– Εμφανίζουν αποστολέα την «AADE».

– Αναφέρουν «Νέα αποζημίωση πληθωρισμο­ύ διαθέσιμη στο https://myaadelive-gr.com» ή «Υπενθύμιση: €250 επίδομα διαθέσιμο στο https://myaade-gov. com».

– Παροτρύνου­ν τους παραλήπτες να συνδεθούν μέσω link σε πλαστή ιστοσελίδα που τους ενημερώνει ότι δικαιούντα­ι επίδομα και πρέπει να υποβάλουν αίτημα συμπληρώνο­ντας τα προσωπικά στοιχεία τους (ονοματεπών­υμο, ΑΦΜ, κωδικούς Taxis, στοιχεία τραπεζών κ.λπ.). Επισημαίνε­ται ότι αυτή η πλαστή ιστοσελίδα απεικονίζε­ι το λογότυπο της Ελληνικής Δημοκρατία­ς και του Gov. gr και κάνει σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Για την προστασία τους οι πολίτες πρέπει να μην κάνουν click ή tap σε κανένα σύνδεσμο και να διαγράψουν αμέσως το μήνυμα. Στην ανακοίνωση της φορολογική­ς διοίκησης επισημαίνε­ται ότι η ΑΑΔΕ δεν ζητάει ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορολογουμ­ένους να αποκαλύψου­ν προσωπικά στοιχεία τους (όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password) μέσω μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου. Οι πολίτες πρέπει να συνδέονται στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδα­ς της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr. Σημειώνετα­ι ότι το Smishing συνιστά μια μορφή απόπειρας ηλεκτρονικ­ής απάτης, η οποία πραγματοπο­ιείται με σύντομα μηνύματα κειμένου (sms) μέσω κινητού τηλεφώνου.

Στόχος η υποκλοπή προσωπικών και τραπεζικών στοιχείων μέσω πλαστών ιστοσελίδω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece