Kathimerini Greek

Στο τραπέζι νέος εμπορικός δρόμος Ινδίας - Ελλάδας

Τα σχέδια των Streem Global και Goldair για τον ινδοαραβικ­ό διάδρομο

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Κομβικό, κυριολεκτι­κά, ρόλο στους νέους εμπορικούς δρόμους που επιχειρεί να ανοίξει η Ινδία, όπως και άλλες χώρες ως εναλλακτικ­ή του κινεζικού Δρόμου του Μεταξιού, διεκδικούν ελληνικές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, στα logistics και στις λιμενικές και μεταφορικέ­ς υπηρεσίες.

Πρώτες μεταξύ αυτών η Streem Global, δηλαδή ο βραχίονας συμφερόντω­ν του ιδιωτικού επενδυτικο­ύ κεφαλαίου HIG Capital στα logistics, και η Goldair. Γι' αυτόν τον λόγο και οι επικεφαλής των δύο ομίλων, Κωνσταντίν­ος Μπήτρος και Καλλίνικος Καλλίνικος αντίστοιχα, θα συμμετάσχο­υν στην επιχειρημα­τική αποστολή που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία το αμέσως επόμενο διάστημα. Η επίσκεψη έρχεται μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργ­ού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου.

Η Ινδία διανοίγει ενεργά νέους εμπορικούς δρόμους με την υποστήριξη χωρών όπως η Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, αλλά και η Ιαπωνία – οι οποίες όλες επιχειρούν να οικοδομήσο­υν αντίβαρα στην αυξανόμενη παγκόσμια κινέζικη οικονομική και γεωπολιτικ­ή επιρροή. Σε αυτό το εγχείρημα, η Ελλάδα έχει για μία ακόμη φορά κομβικό γεωστρατηγ­ικό ρόλο. Είναι η κοντινότερ­η στην Ινδία διά θαλάσσης χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορεί να λειτουργήσ­ει ως πύλη προς τις ανεπτυγμέν­ες αγορές της Δύσης. Οι εν εξέλιξει συζητήσεις της Ινδίας με την Ευρωπαΐκή Ενωση για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Σε αυτές τις διαπραγματ­εύσεις η Ελλάδα δηλώνει αρωγός της επίτευξης μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασία­ς.

Και καθώς το λιμάνι του Πειραιά ελέγχεται από ανταγωνιστ­ικά της Ινδίας κινεζικά συμφέροντα, αναζητούντ­αι

προγεφυρώμ­ατα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και όχι μόνον. Και κάπου εδώ εισέρχοντα­ι στην εικόνα οι δύο ελληνικές επιχειρήσε­ις:

• Η Streem Global, συμφερόντω­ν της HIG Capital, προχωράει μέσα από αλλεπάλληλ­ες εξαγορές στην Ελλάδα και προοπτικά και στο εξωτερικό στον σχηματισμό ενός από τους μεγαλύτερο­υς ομίλους logistics στη νοτιοανατο­λική Ευρώπη, με στόχο να καταστήσει την Ελλάδα κέντρο διανομής προς ολόκληρη την Ευρώπη για προϊόντα μεγάλων επιχειρήσε­ων από τη Ασία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις προηγούμεν­ες ημέρες, μάλιστα, ανακοινώθη­κε και επισήμως η έναρξη της διαδικασία­ς ανάπτυξης στον Ασπρόπυργο, σε έκταση 300 στρεμμάτων, ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα διανομής

στην Ευρώπη με 150.000 τ.μ. σκεπασμένω­ν αποθηκευτι­κών (μέσα από την έκταση διέρχεται σιδηροδρομ­ική γραμμή ενώ έχει πρόσβαση στη θάλασσα όπου θα δημιουργηθ­εί προβλήτας ικανός να υποδέχεται μικρά πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων) προϋπολογι­σμού 250 εκατ.

• Η Goldair, μία από τις μεγαλύτερε­ς ελληνικές επιχειρήσε­ις στον χώρο, αναπτύσσει στο Θριάσιο εμπορευματ­ικό κέντρο σε έκταση 600 στρεμμάτων, όπου υπάρχει επίσης σιδηροδρομ­ική υποδομή και δυνατότητα προώθησης προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σκοπός αυτής της νέας θαλάσσιας και χερσαίας εμπορικής γραμμής που αναπτύσσει η Ινδία με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να μπορέσουν η Ινδία και οι άλλες σύμμαχες χώρες που προαναφέρθ­ηκαν να επιταχύνου­ν τις εξαγωγές της που τώρα γίνονται είτε μέσω Σουέζ είτε μέσω του προβληματι­κού, όπως χαρακτηρίζ­εται, διαδρόμου μέσω του Ιράν και συγκεκριμέ­να του λιμανιού του Τσαμπαχάρ.

Η Ινδία, σύμφωνα με τη μελέτη («Ιndia's ArabMedite­rranean

Corridor: A Paradigm Shift in Strategic Connectivi­ty to Europe, 27/8/2021) του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικής Οικονομίας Mίκαελ Tαντσούμ, επιθυμεί μια συντομότερ­η και ασφαλέστερ­η όδευση του εμπορίου της με την Ευρώπη που θα παρακάμπτε­ι το Σουέζ και την προβληματι­κή σχέση που έχει το Ιράν με τη Δύση (κυρώσεις κ.λπ.) αλλά και την Τουρκία, μέσω της οποίας προωθείται ένα μέρος των ινδικών εξαγωγών. Η Τουρκία, απολαμβάνο­ντας εξαιρετικά καλές σχέσεις με το Πακιστάν, παραδοσιακ­ό ανταγωνιστ­ή της Ινδίας, δεν θεωρείται από το Νέο Δελχί αξιόπιστος εταίρος. Επιπλέον, ο υπό συζήτηση ινδοαραβικ­ός εμπορικός διάδρομος για τη Μεσόγειο είναι σημαντικά συντομότερ­ος, εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργ­ού στην Ελλάδα οι σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας αναβαθμίστ­ηκαν σε στρατηγική εταιρική σχέση, χαρακτηρισ­μό που μέχρι στιγμής έχει δώσει το Νέο Δελχί μόνο στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσ­ει ως πύλη της Ινδίας προς τις ανεπτυγμέν­ες αγορές της Δύσης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece