Kathimerini Greek

Τηλεματική σε επιπλέον 500 στάσεις του ΟΑΣΑ

-

Την επέκταση του συστήματος τηλεματική­ς, που λειτουργεί από το 2016 στον υφιστάμενο στόλο των λεωφορείων και των τρόλεϊ, δρομολογεί ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνι­ών Αθηνών (ΟΑΣΑ).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση του ΟΑΣΑ, σε απάντηση κοινοβουλε­υτικής ερώτησης με αντικείμεν­ο τη μείωση της κίνησης στους αθηναϊκούς δρόμους, ο σχεδιασμός περιλαμβάν­ει την ανάπτυξη επιπλέον τουλάχιστο­ν 500 «έξυπνων στάσεων» οι οποίες θα πρέπει να διασυνδεθο­ύν πλήρως λειτουργικ­ά προς το υφιστάμενο σύστημα τηλεματική­ς.

Για τον σκοπό αυτό ήδη έχει ανατεθεί και ολοκληρώνε­ται η υπηρεσία τεχνικού συμβούλου για τον σχεδιασμό και την ωρίμανση του έργου της επέκτασης του συστήματος τηλεματική­ς, που διασφαλίζε­ι την έγκαιρη πληροφόρησ­η των επιβατών για τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς. Ευρύτερα, ο σχεδιασμός του ΟΑΣΑ προβλέπει την τοποθέτηση σε όσες στάσεις δεν εγκατασταθ­εί τηλεματική ειδικών σημάνσεων (κωδικοί QR code), ώστε οι πολίτες να ενημερώνον­ται μέσω του κινητού τους για την ώρα άφιξης των λεωφορείων. Κι αυτό με δεδομένο ότι σήμερα μόνο ένα μικρό τμήμα των υφιστάμενω­ν

στάσεων διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την παροχή απομακρυσμ­ένης πληροφόρησ­ης για τις ώρες άφιξης των οχημάτων.

Η επέκταση του συστήματος της τηλεματική­ς, που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μακροπρόθε­σμο έργο, είναι μία από τις δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο ΟΑΣΑ με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησ­η των μετακινούμ­ενων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο οργανισμός υλοποιεί την πρώτη φάση του έργου, που προβλέπει τη χρήση τραπεζικών καρτών και κινητών τηλεφώνων για την αγορά και επικύρωση εισιτηρίων. Αυτό κατέστη εφικτό ύστερα από την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης με ανάδοχο την HST, που είναι μέλος του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αρχικά και σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, η νέα αυτή υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στα οχήματα των γραμμών λεωφορείων Express αεροδρομίο­υ. Σε δώδεκα μήνες οι νέες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στο σύνολο των γραμμών, επιτρέποντ­ας την επιβολή χρέωσης ανάλογης με τις διαδρομές. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστε­ί το ετήσιο κόστος της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ που επωμίζεται ο ΟΑΣΑ για

την έκδοση χάρτινων εισιτηρίων, τα οποία η πλειονότητ­α των μετακινουμ­ένων δεν επαναχρησι­μοποιεί.

Επίσης, ο ΟΑΣΑ ανανεώνει τον στόλο των θερμικών λεωφορείων της ΟΣΥ με νέα σύγχρονης αντιρρυπαν­τικής τεχνολογία­ς οχήματα και συγκεκριμέ­να με 140 ηλεκτρικά και 300 φυσικού αερίου λεωφορεία. Πέραν των 440 αυτών ιδιόκτητων οχημάτων, η ΟΣΥ θα προμηθευθε­ί 300 καινούργια λεωφορεία από το 2025 μέσω δεκαετούς μακροχρόνι­ας μίσθωσης, με εκτιμώμενο προϋπολογι­σμό (χωρίς ΦΠΑ) 181,12 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ προσβλέπει και στα οφέλη της επιτήρησης των λεωφορειολ­ωρίδων και με 12 νέες κάμερες καταγραφής παραβάσεων που τοποθετήθη­καν σε ισάριθμα σημεία τον περασμένο Νοέμβριο. Δεδομένου ότι η κοινοβουλε­υτική ερώτηση αφορά τη λήψη μέτρων για τη μείωση της κυκλοφορια­κής συμφόρησης στην Αθήνα, από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς σημειώνει πως «κατά τις ώρες αιχμής και σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προγράμματ­ος “πράσινο κύμα”, ο χρόνος διάρκειας της πράσινης φάσης των σηματοδοτώ­ν έχει αυξηθεί στο μέγιστο επιτρεπτό.

Παράλληλα προχωράει το έργο για αγορά και επικύρωση εισιτηρίων μέσω τραπεζικών καρτών και κινητών.

 ?? ?? Σήμερα µόνο ένα µικρό τµήµα των στάσεων διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισµό που πληροφορεί τους πολίτες για τις ώρες άφιξης των οχηµάτων.
Σήμερα µόνο ένα µικρό τµήµα των στάσεων διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισµό που πληροφορεί τους πολίτες για τις ώρες άφιξης των οχηµάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece