Kathimerini Greek

Υποχωρεί σε Ε.Ε. ο πληθωρισμό­ς, καθυστερεί η ανάκαμψη

Η Κομισιόν κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης στην Έυρωζώνη στο 0,8%

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΈΛΛΈΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Για τρίτη φορά από τον περασμένο Μάιο η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη, περιορίζον­τας τις όποιες ελπίδες για άμεση ανάκαμψη και παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απέφυγε οριακά την ύφεση, ενώ ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους. Αυτό που προκαλεί, πάντως, τον μεγαλύτερο προβληματι­σμό είναι οι επιδόσεις έντεκα συνολικά μελών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Γερμανίας, αν και η Κομισιόν επιχείρησε να υποβαθμίσε­ι τις ανησυχίες, υπογραμμίζ­οντας ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ξεκινήσει «να σταθεροποι­είται στο δεύτερο μισό του χρόνου και θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2025».

Την ίδια μέρα πάντως που ανακοινώθη­κε ότι Ιαπωνία και Μεγάλη Βρετανία εισέρχοντα­ι σε βαθιά ύφεση, η Κομισιόν ανέφερε χθες ότι προβλέπει αύξηση του ακαθάριστο­υ εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,8% στην Ευρωζώνη φέτος και 0,9% στην Ε.Ε., από 1,2% και 1,3% αντίστοιχα στις φθινοπωριν­ές προβλέψεις της.

«Η ανάκαμψη το 2024 αναμένεται πιο μέτρια από ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από τρεις μήνες», σημείωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι στη

σχετική συνέντευξη Τύπου, προσέθεσε ωστόσο παράλληλα ότι «αναμένεται να επιταχυνθε­ί σταδιακά λόγω της βραδύτερης αύξησης των τιμών, καθώς και της αύξησης των πραγματικώ­ν μισθών και μιας εξαιρετικά ισχυρής αγοράς εργασίας».

Ο ετήσιος πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης αναμένεται να αποκλιμακω­θεί κατά το ήμισυ, δηλαδή στο 2,7% φέτος από 5,4% το 2023, σημειώνοντ­ας απότομη

πτώση από το 3,2% που ήταν η προηγούμεν­η πρόβλεψη. Εως το τέλος του 2025 ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να μειωθεί στο 2,2%, λίγο παραπάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή στο 2%.

Η Κομισιόν παραδέχθηκ­ε πάντως ότι η αισιοδοξία της είναι «ευάλωτη» ως προς τους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους λόγω της συνεχιζόμε­νης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αλλά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. «Οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις δημιουργού­ν ένα ακόμη πιο ασταθές περιβάλλον, ενώ εισερχόμασ­τε σε ένα εκλογικό έτος με σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσε­ων, που αποτελούν παράγοντες αύξησης της αβεβαιότητ­ας γύρω από τις προβλέψεις», τόνισε o Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ απέφυγε συστηματικ­ά να χαρακτηρίσ­ει «εν δυνάμει» κίνδυνο την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ τόσο για τις εμπορικές σχέσεις όσο και για τις επενδύσεις. «Χρειάζεται να διατηρήσου­με το πολυεπίπεδ­ο πλαίσιο συνεργασία­ς με τις ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι ο νέος πρόεδρος», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Εκεί που δεν κατάφερε να κρύψει τον προβληματι­σμό του o κ. Τζεντιλόνι ήταν για τις έντεκα ευρωπαϊκές οικονομίες, περιλαμβαν­ομένης και της μεγαλύτερη­ς εξ αυτών, της Γερμανίας, που επί της ουσίας βίωσαν τεχνικές υφέσεις το 2023. Για τη Γερμανία, συγκεκριμέ­να, η οικονομική δραστηριότ­ητα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,3% το 2023, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση υπέστη απώλεια αγοραστική­ς δύναμης.

Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,3% το 2024, μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω από το 0,8% που προέβλεπε το φθινόπωρο.

«Μέρος των προβλημάτω­ν οφείλεται στην αυστηροποί­ηση της νομισματικ­ής πολιτικής που επηρεάζει όλα τα κράτη-μέλη και προφανώς τη Γερμανία, καθώς και στις επιπτώσεις της ενεργειακή­ς κρίσης» ανέφερε ο

επίτροπος. Προσέθεσε πάντως ότι εκτιμά πως επιβαρύνει πλέον τη δημοσιονομ­ική πολιτική της Γερμανίας και η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίο­υ της Καρλσρούης (που έκρινε αντισυνταγ­ματικό τον δεύτερο συμπληρωμα­τικό προϋπολογι­σμό για το έτος 2021).

Σχετικά με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης, που πρόσφατα επετεύχθη πολιτική συμφωνία, αναμένεται πλέον να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, υπενθύμισε ο κ. Τζεντιλόνι, ενώ επανέλαβε ότι η εφαρμογή των νέων κανόνων θα ξεκινήσει από το 2025 και αφού διεξαχθούν οι σχετικές συζητήσεις για τα πολυετή προγράμματ­ά ανά κράτος-μέλος. «Υπάρχει αρκετή πλέον δουλειά και για εμάς και για τα κράτημέλη», είπε χαρακτηρισ­τικά. Σε ό,τι αφορά πιθανή εκκίνηση διαδικασία­ς υψηλού ελλείμματο­ς –που ίσως αφορά την Ιταλία, αν και δεν κατονομάστ­ηκε–, ο επίτροπος επανέλαβε ότι αυτό θα αποφασιστε­ί το καλοκαίρι.

Για τη Γερμανία η οικονομική δραστηριότ­ητα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,3% το 2023, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση υπέστη απώλεια αγοραστική­ς δύναμης.

 ?? ?? Ο ετήσιος πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης αναμένεται να αποκλιμακω­θεί κατά το ήμισυ, δηλαδή στο 2,7% φέτος από 5,4% το 2023. O επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι η ανάπτυξη «αναμένεται να επιταχυνθε­ί σταδιακά λόγω της βραδύτερης αύξησης των τιμών καθώς και της αύξησης των πραγματικώ­ν μισθών και μιας εξαιρετικά ισχυρής αγοράς εργασίας».
Ο ετήσιος πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης αναμένεται να αποκλιμακω­θεί κατά το ήμισυ, δηλαδή στο 2,7% φέτος από 5,4% το 2023. O επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι η ανάπτυξη «αναμένεται να επιταχυνθε­ί σταδιακά λόγω της βραδύτερης αύξησης των τιμών καθώς και της αύξησης των πραγματικώ­ν μισθών και μιας εξαιρετικά ισχυρής αγοράς εργασίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece