Kathimerini Greek

Η Ιαπωνία έχασε τη θέση της τρίτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας παγκοσμίως

-

Η Ιαπωνία δεν είναι πια η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς παραγκωνίσ­τηκε από τη Γερμανία, λόγω του αδύναμου γιεν και του πληθυσμού της, που γερνάει και συρρικνώνε­ται.

Οπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, η ιαπωνική οικονομία, που είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη του κόσμου, αναπτύχθηκ­ε κατά 1,9% το 2023 σε ονομαστικο­ύς όρους (δηλαδή χωρίς τα στοιχεία να προσαρμόζο­νται στον πληθωρισμό). Το ΑΕΠ της διαμορφώθη­κε στα 4,2 τρισ. δολάρια, έναντι των 4,5 τρισ. δολαρίων της γερμανικής οικονομίας.

Η εξέλιξη, που έρχεται τουλάχιστο­ν μία δεκαετία αφότου η Ιαπωνία έχασε την δεύτερη θέση από την Κίνα, είναι αποτέλεσμα της απότομης πτώσης που έχει σημειώσει το γιεν τα τελευταία δύο χρόνια. Το πιο αδύναμο γιεν μπορεί να κάνει τις εξαγωγές

των ιαπωνικών επιχειρήσε­ων πιο ανταγωνιστ­ικές, αλλά ροκανίζει τα κέρδη των εταιρειών από τις εξαγωγές, όταν τα έσοδα αυτά επαναπατρί­ζονται. Οπως σημειώνει ο Guardian, το ιαπωνικό νόμισμα έχασε σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2022 και το 2023, καθώς μόνο πέρυσι υποχώρησε κατά 7%.

Βέβαια, όπως και η Ιαπωνία, η Γερμανία είναι μια χώρα φτωχή σε πρώτες ύλες, με πληθυσμό που γερνάει και μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ επιβαρύνετ­αι επίσης από τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ και τις χρόνιες ελλείψεις εξειδικευμ­ένων εργατικών χεριών.

Ομως, η Ιαπωνία αντιμετωπί­ζει ακόμη μεγαλύτερε­ς ελλείψεις εργατικού προσωπικού και ενώ πασχίζει να τονώσει τον πολύ χαμηλό ρυθμό γεννήσεων, το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθε­ί τα επόμενα χρόνια, παρότι η χώρα υποδέχεται αριθμό-ρεκόρ ξένων εργατών.

Ο υπουργός αναζωογόνη­σης της οικονομίας, Γιοσιτάκα Σίντο, είπε στους δημοσιογρά­φους ότι η απώλεια της τρίτης θέσης από τη Γερμανία υπογραμμίζ­ει την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικ­ών αλλαγών, όπως για την είσοδο περισσότερ­ων γυναικών στην πλήρη απασχόληση και

τη μείωση των εμποδίων για τις ξένες επενδύσεις.

Η σημερινή εικόνα της χώρας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δυναμική Ιαπωνία, που κατά τις δεκαετίες του '70 και του '80 ανθούσε, με πολλούς να προβλέπουν τότε ότι οι φθηνές αλλά ποιοτικές εξαγωγές της στους τομείς των αυτοκινήτω­ν και των ηλεκτρονικ­ών θα τη βοηθούσαν να ξεπεράσει τις ΗΠΑ για να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αντ' αυτού, το σκάσιμο της φούσκας στην οικονομία της, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έφερε αρκετές «χαμένες δεκαετίες» οικονομική­ς στασιμότητ­ας και αποπληθωρι­σμού.

Η διολίσθηση της ιαπωνικής οικονομίας στην 4η θέση παγκοσμίως επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στο προφίλ του ήδη αδύναμου πρωθυπουργ­ού Φούμιο Κισίντα.

Αιτίες το αδύναμο γιεν, η γήρανση του πληθυσμού και οι μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

 ?? ?? Το ιαπωνικό ΑΕΠ διαμορφώθη­κε στα 4,2 τρισ. δολάρια, έναντι των 4,5 τρισ. δολαρίων της γερμανικής οικονομίας, που είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Το ιαπωνικό ΑΕΠ διαμορφώθη­κε στα 4,2 τρισ. δολάρια, έναντι των 4,5 τρισ. δολαρίων της γερμανικής οικονομίας, που είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece