Kathimerini Greek

Σε ύφεση η Βρετανία στο τέλος του 2023

-

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμέ­να, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθη­κε κατά 0,3% τους τελευταίου­ς τρεις μήνες του έτους, καταγράφον­τας τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση. Σημειωτέον ότι οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,1% για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολό­γοι έχουν ορίσει

ως τεχνική ύφεση τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Και οι τρεις κύριοι τομείς της οικονομίας συρρικνώθη­καν το τέταρτο τρίμηνο, με τη Στατιστική

Υπηρεσία να καταγράφει μείωση 0,2% στις υπηρεσίες, 1% στην παραγωγή και 1,3% στον κατασκευασ­τικό κλάδο. Στο σύνολο του 2023 το βρετανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά μόλις 0,1% σε σύγκριση με το 2022. Μόνο τον μήνα Δεκέμβριο συρρικνώθη­κε κατά 0,1%.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμό­ς παραμένει «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη», καθώς αναγκάζει την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρεί σταθερά τα επιτόκια.

«Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής – οι προβλέψεις συμφωνούν ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων είναι μειωμένα και η ανεργία παραμένει χαμηλή», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμό­ς έχει μειωθεί αισθητά στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποχωρώντα­ς στο 4% τον Δεκέμβριο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% και είναι σαφώς πιο αυξημένος από τις άλλες δυτικές χώρες.

Το ΑΕΠ της συρρικνώθη­κε κατά 0,3% το δ΄ τρίμηνο, καταγράφον­τας τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση.

 ?? ?? Στο σύνολο του 2023 το βρετανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά μόλις 0,1% σε σύγκριση με το 2022.
Στο σύνολο του 2023 το βρετανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά μόλις 0,1% σε σύγκριση με το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece