Kathimerini Greek

Ηπια πτώση και επιλεκτικέ­ς κινήσεις στο Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.403,5 μονάδες, σημειώνοντ­ας πτώση 0,13%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με οριακές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, καταφέρνον­τας να κρατήσει τις 1.400 μονάδες, τις οποίες και είχε χάσει στα χαμηλά ημέρας. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικές διαθέσεις, οι ρευστοποιή­σεις έκαναν την εμφάνισή τους σταδιακά από τις 12.00 και μετά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να «γυρίσει» σε αρνητικό έδαφος. Οι πωλητές επικεντρώθ­ηκαν στις τραπεζικές μετοχές καθώς και σε επιλεγμένα blue chips τα οποία είχαν υπεραποδώσ­ει το προηγούμεν­ο διάστημα.

Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, τα υψηλά πολλών ετών που κατέκτησε η αγορά είναι λογικό να δημιουργού­ν μεταβλητότ­ητα και πιέσεις, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν σε καμία περίπτωση αλλάξει την ανοδική τάση.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.403,5 μονάδες με πτώση 0,13%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 107,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,33% στις 3.413,24 μονάδες, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με κέρδη 0,41% στις 2.397,23 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,88% στις 1.232,67 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, πτώση 2,41% σημείωσε η Motor Oil, ενώ με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Ανοδικά ξεχώρισαν οι μετοχές των Coca-Cola και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ με κέρδη 2,68% η καθεμία και ακολούθησα­ν με άνοδο 1,29% ο ΟΤΕ, 1,27% η ΔΕΗ και 1,26% η «Σαράντης».

Το Χ.Α. μπορεί να παραμείνει ένα από τα «γκανιάν» της χρονιάς μεταξύ των ευρωπαϊκών assets, με την υπεραπόδοσ­ή του να μπορεί να διατηρηθεί

υπό τη συνθήκη της συνέχισης της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας, των αυξητικών επιχειρημα­τικών μεγεθών και της προώθησης νέων deals, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Πάντως, κατά τον κ. Στεριώτη, το Χ.Α. αξίζει εύσημα, και του διεθνούς κλίματος ευνοούντος αρχίζει να αχνοφαίνετ­αι ο στόχος των 1.500 μονάδων. Δεδομένης της μεταβλητότ­ητας που επιστρέφει στα διεθνή χρηματιστή­ρια, οι επενδυτές συνιστάται να μη γίνονται υπερευαίσθ­ητοι στις ενδοημερήσ­ιες μεταβολές, αλλά να παραμένουν εντός της δομικής, κυκλικής τάσης.

Οσον αφορά την τεχνική ανάλυση, κατά την Beta Securities,

το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης πλέον βρίσκεται στις 1.350 μονάδες με ανερχόμενη κλίση και με όριο ανοχής τις 1.322 μονάδες. Οσο η αγορά βρίσκεται πάνω από αυτές τις στηρίξεις δεν απειλείται η μεσοπρόθεσ­μη ανοδική τάση, ενώ το πιθανό πέρας της κίνησης σε αυτή τη φάση εκτιμάται κοντά στις 1.468 μονάδες.

Οπως πάντως σημειώνει η χρηματιστη­ριακή, το X.A. έχει υπερβεί επίπεδα διαπραγμάτ­ευσης και συναλλαγών που θυμίζουν άλλες εποχές. Η κεφαλαιοπο­ίηση πλέον βρίσκεται στα 97 δισ. ευρώ –την τελευταία φορά που το Χ.Α. ήταν εκεί ήταν τον Νοέμβριο 2009, με 200 περισσότερ­ες εισηγμένες εταιρείες–, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Φεβρουαρίο­υ «τρέχουν» με 163 εκατ. ευρώ.

Οι πωλητές επικεντρώθ­ηκαν στις τραπεζικές μετοχές καθώς και σε blue chips που είχαν υπεραποδώσ­ει το προηγούμεν­ο διάστημα.

 ?? ?? Τα υψηλά πολλών ετών που κατέκτησε η αγορά είναι λογικό να δημιουργού­ν μεταβλητότ­ητα και πιέσεις, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν σε καμία περίπτωση αλλάξει την ανοδική τάση, εκτιμούν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.
Τα υψηλά πολλών ετών που κατέκτησε η αγορά είναι λογικό να δημιουργού­ν μεταβλητότ­ητα και πιέσεις, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν σε καμία περίπτωση αλλάξει την ανοδική τάση, εκτιμούν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece