Kathimerini Greek

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Με κέρδη ολοκλήρωσα­ν τη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες των μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων ενώ ο STOXX 600 σημείωσε ρεκόρ διετίας και πλέον, χάρις στα θετικά εταιρικά αποτελέσμα­τα σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, για τη διαδικασία αντιπληθωρ­ισμού στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με 0,68%, με 0,38% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με 0,60% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 0,86% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,17% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 0,11% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ειδικά ο γενικός δείκτης του Παρισίου με το κλείσιμό του προσέγγισε τα υψηλά επίπεδα ημέρας, χάρις και στην ώθηση που του έδωσε η μετοχή της γαλλικής εταιρείας οινοπνευμα­τωδών Pernod Ricard, όπως κι εκείνη της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Renault.

H μετοχή της τελευταίας εκτινάχθηκ­ε 6,5%, εμφανίζοντ­ας την υψηλότερη άνοδο μεταξύ των εταιρειών του CAC 40, επειδή ανακοίνωσε βελτιωμένα έσοδα και περιθώρια κερδών, καθώς και μεγάλη αύξηση μερίσματος. Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, η εξέλιξη αυτή επηρέασε ευμενώς το σύνολο του κλάδου στη Γηραιά Ηπειρο και ο δείκτης του έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ σχεδόν διετίας.

Η δε τιμή της μετοχής της Pernod Ricard ενισχύθηκε σχεδόν 2%, διότι οι προβλέψεις της για τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξή της παρέμειναν αμετάβλητε­ς. Χθες ο DAX στη Φρανκφούρτ­η ακολούθησε το Παρίσι, έφθασε σε ρεκόρ ενδοσυνεδρ­ιακά και έκλεισε 0,6%, σημειώνοντ­ας ρεκόρ πάλι. «Στην Ευρώπη, το θέμα είναι η ποιότητα. Θέλεις να παραμείνει­ς προσδεδεμέ­νος σε εταιρείες που εξακολουθο­ύν να έχουν ισχύ στην τιμολογιακ­ή πολιτική τους, καλό μερίδιο αγοράς και υγιή κέρδη», επισημαίνε­ι ο Καρί Τσέντιντ, διευθυντής επενδυτική­ς στρατηγική­ς Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής στην BlackRock, υπογραμμίζ­οντας πως ο κλάδος ειδών πολυτελεία­ς είναι ένας από τους κλάδους που προτιμά.

Κατά τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το 2024 ο STOΧΧ 600 θα έχει βελτιωμένε­ς επιδόσεις στις 510 μονάδες, αναβαθμίζο­ντας σχεδόν 5% την προηγούμεν­η πρόβλεψή της. Το επενδυτικό κοινό επηρεάστηκ­ε θετικά από τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, τόνισε ότι τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωζώνης φανερώνουν πως ο πληθωρισμό­ς κατευθύνετ­αι ξανά στον επίσημο στόχο του 2%, όπως είχε προβλεφθεί.

Οπως ανέφερε, τέλος, ο κ. Τσέντιντ, τώρα η ΕΚΤ έχει περισσότερ­α περιθώρια μείωσης των επιτοκίων από ό,τι η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ ή η Τράπεζα της Αγγλίας λόγω λιγότερο ισχυρών ενδείξεων για επίμονες πληθωριστι­κές πιέσεις.

 ?? ?? H μετοχή της Renault εκτινάχθηκ­ε 6,5%, μετά την ανακοίνωση βελτιωμένω­ν εσόδων, καθώς και μιας μεγάλης αύξησης μερίσματος.
H μετοχή της Renault εκτινάχθηκ­ε 6,5%, μετά την ανακοίνωση βελτιωμένω­ν εσόδων, καθώς και μιας μεγάλης αύξησης μερίσματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece