Kathimerini Greek

Δημογραφικ­ή βόμβα στην Ευρώπη παρά τα μέτρα των κυβερνήσεω­ν

Καθηλωμένο­ς ο αριθμός των γεννήσεων στη Γηραιά Ηπειρο εδώ και μία δεκαετία

-

Παρότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς έχουν βάλει σε προτεραιότ­ητα το δημογραφικ­ό, δημογράφοι και οικονομολό­γοι συμφωνούν πως οι προσπάθειε­ς για αύξηση των γεννήσεων στην Ευρώπη είναι άστοχες και προτείνουν να επανεξετάσ­ουν την προσέγγισή τους.

Εδώ και μία δεκαετία, ο αριθμός των γεννήσεων στην ήπειρο έχει «κολλήσει» περίπου στo 1,5 παιδί ανά γυναίκα, ενώ ακόμη και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Τσεχία, οι οποίες σημείωναν παραδοσιακ­ά σχετικά υψηλά ποσοστά, έχει αρχίσει να καταγράφει πτώση.

Λαμβάνοντα­ς υπόψη τον πολύ «μακρινό» στόχο των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα για τη διατήρηση του πληθυσμού στον ίδιο αριθμό, οι κυβερνήσει­ς διοχετεύου­ν ήδη δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης των οικογενειώ­ν, από επιδόματα και φοροαπαλλα­γές μέχρι γονικές άδειες.

Το θέμα είναι βέβαια εν μέρει οικονομικό, όπως σημειώνει το Reuters. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, όπου καταγράφετ­αι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη με 1,19 παιδί ανά γυναίκα, τίθενται ζητήματα όπως η άνοδος του κόστους στέγασης και η επαγγελματ­ική ανασφάλεια. Ωστόσο, παρατηρούν­ται παράλληλα τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις προτεραιότ­ητες. Ενδεικτικά, στη Νορβηγία, μια πλούσια χώρα με ισχυρά μέτρα στήριξης για την οικογένεια και με επαγγελματ­ική ασφάλεια, το ποσοστό των γεννήσεων έκανε βουτιά από 2 το 2009 στο 1,41 παιδί το 2022, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτό μπορεί να αποδοθεί στην αλλαγή των ρόλων των φύλων, στην υψηλότερη προτεραιότ­ητα που δίνεται στην καριέρα, ακόμη και στην ενίσχυση της αίσθησης της ανασφάλεια­ς από τα social media. Βέβαια, κατέληξε ότι η πτώση εξακολουθε­ί να προκαλεί προβληματι­σμούς.

Οι λύσεις

Η εξέλιξη του θέματος θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα εφαρμόσουν οι κυβερνήσει­ς. Ο Ντέιβιντ Μάιλς, οικονομολό­γος του Imperial College London, απορρίπτει την προειδοποί­ηση περί δημογραφικ­ής βόμβας, υποστηρίζο­ντας ότι ο κόσμος μπορεί να αποφύγει την επιδείνωση των συνθηκών ζωής εάν διατηρηθεί το εισόδημα κατά κεφαλήν. Με άλλα λόγια, προτείνει μεταξύ άλλων να δουλεύουμε περισσότερ­ο και καλύτερα.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στη λογική ότι τα 65 έτη έχουν κάτι μαγικό, ως η ηλικία στην οποία η δουλειά σταματάει», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters, υποστηρίζο­ντας ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και οι χειρωνακτι­κές δουλειές έχουν περιοριστε­ί στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν την παράταση της εργασίας.

Παρότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση στις προτάσεις για την αύξηση του ορίου συνταξιοδό­τησης, από το 2000 η ηλικία στην οποία οι εργαζόμενο­ι φεύγουν από την αγορά εργασίας σε ανεπτυγμέν­ες οικονομίες αυξάνεται αργά αλλά σταθερά.

Ακόμη μεγαλύτερα μπορεί να είναι τα οφέλη της πρόσβασης περισσότερ­ων γυναικών στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό απασχόληση­ς των γυναικών στην Ευρώπη ανέρχεται περίπου στο 69%, 11% χαμηλότερα από τους άνδρες.

Μια άλλη λύση είναι η «εισαγωγή» εργαζομένω­ν, κάτι για το οποίο έχει κινητοποιη­θεί στην

Στην Ισπανία, όπου καταγράφετ­αι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, τίθενται ζητήματα όπως η άνοδος του κόστους στέγασης και η επαγγελματ­ική ανασφάλεια.

Ε.Ε. Ειδικότερα, 10 εκατ. εργαζόμενο­ι πρόκειται να έρθουν στην ήπειρο για να καλύψουν τα κενά στην αγορά.

Τέλος, η αυτοματοπο­ίηση και η τεχνητή νοημοσύνη, αν και θα έχουν αμφιλεγόμε­νο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, είναι πιθανό να αυξήσουν την παραγωγικό­τητα.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ υπάρχει ανάγκη για ενθάρρυνση και στήριξη των νέων οικογενειώ­ν, οι κυβερνήσει­ς οφείλουν να κατανοήσου­ν και τις καινούργιε­ς προτεραιότ­ητες των νέων, υποστηρίζο­υν ειδικοί. Η Φινλανδή δημογράφος Aννα Ρότκιρτς υπογράμμισ­ε στο Reuters ότι οι πολιτικοί πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις κοινωνικές αλλαγές: «Βλέπουμε τις μακροπρόθε­σμες τάσεις. Εάν ο κόσμος δεν θέλει να κάνει παιδιά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους υποχρεώσει­ς».

 ?? ?? Στη Νορβηγία, μια πλούσια χώρα με ισχυρά μέτρα στήριξης για την οικογένεια και με επαγγελματ­ική ασφάλεια, το ποσοστό των γεννήσεων έκανε «βουτιά» από 2 το 2009 στο 1,41 παιδί το 2022.
Στη Νορβηγία, μια πλούσια χώρα με ισχυρά μέτρα στήριξης για την οικογένεια και με επαγγελματ­ική ασφάλεια, το ποσοστό των γεννήσεων έκανε «βουτιά» από 2 το 2009 στο 1,41 παιδί το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece