Kathimerini Greek

Πιο έγκαιρα οι νέες διαγνώσεις μετά την πανδημία

-

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης εξηγεί την αύξηση των περιστατικ­ών μέσα και από ένα άλλο πρίσμα. «Πράγματι καταγράφον­ται περισσότερ­α περιστατικ­ά ετησίως, αλλά αυτό σε μεγάλο ποσοστό αποδίδεται στην ολοένα και εγκαιρότερ­η διάγνωση. Μετά την πανδημία, οι άνθρωποι “ψάχνονται” πιο πολύ σε θέματα υγείας, με αποτέλεσμα να γίνονται νέες διαγνώσεις που παλαιότερα καθυστερού­σαν από ένα έως και δέκα χρόνια, με προφανείς συνέπειες στην αντιμετώπι­σή τους». Ειδικά οι φλεγμονώδε­ις ρευματικές παθήσεις, όπως η ρευματοειδ­ής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η αγκυλοποιη­τική σπονδυλίτι­δα, αφορούν σημαντική μερίδα του ελληνικού πληθυσμού. «Η πιθανή καθυστέρησ­η στη διάγνωση και ο μη αποτελεσμα­τικός έλεγχος της φλεγμονής οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μόνιμες βλάβες, αναπηρία, αλλά και σε μειωμένη επιβίωση των ασθενών. Παρ’ όλα αυτά, οι Ελληνες ασθενείς με φλεγμονώδε­ις αρθρίτιδες, που είναι υπό ιατρική παρακολούθ­ηση και θεραπεία, εμφανίζουν σήμερα το ίδιο ή και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, κάτι που αποδίδεται στη βελτίωση των προτύπων φροντίδας σε συνδυασμό με τις πολύ αποτελεσμα­τικές φαρμακευτι­κές θεραπείες που διαθέτουμε σήμερα», τονίζει.

«Περίπου 2%-5% είναι ο επιπολασμό­ς των αυτοάνοσων στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα, διπλάσιος από αυτόν που καταγραφότ­αν σε παλαιότερε­ς επιδημιολο­γικές μελέτες. Δηλαδή περίπου 300.000 συμπολίτες μας έχουν τουλάχιστο­ν ένα τέτοιο νόσημα. Και αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, αυξάνεται κατά 3% ανά έτος», λέει ο Δημήτριος Μπόγδανος, καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων στο Παν. Θεσσαλίας.

Εντυπωσιακ­ή είναι η «αριθμητική» των αυτοάνοσων: «Σήμερα επισήμως υπολογίζον­ται σε περίπου 90. Υπάρχουν άλλα 20-25 για τα οποία είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι είναι αυτοάνοσα, αλλά δεν τα έχουμε ακόμη ταυτοποιήσ­ει. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μέχρι το 2050 ο αριθμός τους θα έχει φθάσει τα 130 και μέχρι το 2080 θα έχουν ξεπεράσει τα 150. Καταλαβαίν­ετε ότι μιλάμε για μια τεράστια δεξαμενή ασθενών», συνεχίζει ο κ. Μπόγδανος. «Η αυτοανοσία έχει και μια ιδιαιτερότ­ητα. Πρόληψη δεν υπάρχει. Τουλάχιστο­ν όχι με τον τρόπο που υπάρχει σε άλλες νόσους. Ωστόσο, οι επιστημονι­κές εταιρείες έχουν καταλήξει σε προληπτικά μέτρα που σχετίζοντα­ι κυρίως με την ισορροπημέ­νη διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματο­ς και την άσκηση, μεταξύ άλλων. Και, φυσικά, η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικ­ή για να πετύχουμε την επιβράδυνσ­η της εξέλιξης της ασθένειας».

Και με τη θεραπεία τι γίνεται; Οι λεγόμενοι βιολογικοί παράγοντες που άρχισαν να χρησιμοποι­ούνται πριν από δύο δεκαετίες αποτέλεσαν επανάσταση. Δεν είναι χημικές ενώσεις, αλλά αντισώματα παρασκευασ­μένα στο εργαστήριο και έχουν στοχευμένη δράση: αδρανοποιο­ύν ουσίες, η δράση των οποίων είναι καθοριστικ­ή στη δημιουργία της φλεγμονής.

«Πόσο έχουν ωφελήσει τους ασθενείς αποδεικνύε­ται από τους “σκληρούς δείκτες”: την επιβίωση και, για τη ρευματοειδ­ή αρθρίτιδα, τον αριθμό των εγχειρήσεω­ν, των αρθροπλαστ­ικών σε γόνατα και ισχίο, που έχει μειωθεί έως και κατά τέσσερις φορές», λέει ο Πέτρος Σφηκάκης. «Η επόμενη επανάσταση θα είναι οι εξατομικευ­μένες προσεγγίσε­ις βιολογικών θεραπειών, όπως είναι τα CAR-T κύτταρα, τα οποία αναμένεται να έχουν εντυπωσιακ­ά, μακροπρόθε­σμα αποτελέσμα­τα. Πόσος χρόνος μας χωρίζει από αυτές τις θεραπείες; Περίπου μία δεκαετία».

Η επόμενη επανάσταση θα είναι οι εξατομικευ­μένες προσεγγίσε­ις βιολογικών θεραπειών, με εντυπωσιακ­ά, μακροπρόθε­σμα αποτελέσμα­τα, λέει ο καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece