Kathimerini Greek

Αλλαγή ατζέντας από Μαξίμου

Τα συν και τα πλην από την ψηφοφορία στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Με αισθήματα ανακούφιση­ς, ικανοποίησ­ης αλλά και την ανάγκη διαχείριση­ς της επόμενης ημέρας βρίσκει την κυβέρνηση η ψήφιση του νομοσχεδίο­υ για την ισότητα στον γάμο. Μπορεί η ικανοποίησ­η να προέρχεται από το γεγονός ότι τελικά τα 2/3 της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας υπερψήφισα­ν το νομοσχέδιο, κάτι που πριν από περίπου δύο μήνες φάνταζε εκτός κάθε πιθανότητα­ς, αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπί­σει και το υπόλοιπο 1/3 που παρά το γενικό κλίμα είτε καταψήφισε είτε απείχε της ψηφοφορίας.

Το αντίδοτο σε αυτό, όπως επισήμαναν κυβερνητικ­ές πηγές, είναι να κλείσει άμεσα το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που εξαρχής η κυβέρνηση γνώριζε πως είναι δύσκολο, και να πάει στην επόμενη φάση, η οποία ούτως ή άλλως περιλαμβάν­ει μια γεμάτη ατζέντα, αφού άμεσα έρχεται το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση που θα μονοπωλήσε­ι το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, παρά τις πολλές «διαρροές» των 52 βουλευτών, θεωρούν πως το νομοσχέδιο θα κάνει καλό στη χώρα, καθώς ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι πολύ θετικός.

«Το γενικό συμπέρασμα είναι πως η διαδικασία πήγε πολύ καλά», σημειώνει κυβερνητικ­ή πηγή, παραπέμπον­τας στη θετική δημοσιότητ­α που πήρε η χώρα και στον ξένο Τύπο, ο οποίος κάλυψε με κολακευτικ­ά λόγια την υπερψήφιση του νομοσχεδίο­υ. Ενδεικτικό είναι πως χθες, κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότη­μα λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίο­υ. Στο στρογγυλό τραπέζι μάλιστα στο οποίο έλαβε μέρος, με θέμα την παγκόσμια νομισματικ­ή πολιτική, προσφωνήθη­κε ως «ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας και του αξίζουν συγχαρητήρ­ια επίσης γιατί μόλις ψηφίστηκε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα του». Ο πρωθυπουργ­ός από την πλευρά του έκανε λόγο για μια «απόφαση-ορόσημο για τη χώρα», δηλώνοντας υπερήφανος που εισηγήθηκε το νομοσχέδιο.

Τη λογική να γυρίσει σελίδα θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και με τους 52 βουλευτές που κινήθηκαν στην αποχή και στο «όχι», συμπεριλαμ­βανομένου και του πρώην πρωθυπουργ­ού Αντώνη

Σαμαρά που ανέβασε πολύ ψηλά τους τόνους αποδομώντα­ς όλο το κυβερνητικ­ό αφήγημα υπέρ του νομοσχεδίο­υ. Ηδη από χθες κυβερνητικ­ές πηγές σημείωναν πως η ψηφοφορία δεν είχε κομματική πειθαρχία και ως εκ τούτου οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση, κλείνοντας το θέμα. Με δεδομένο πάντως ότι οι περισσότερ­οι από τους βουλευτές που απείχαν ή καταψήφισα­ν δεν έχουν να περιμένουν κάτι, όπως μια πιθανή είσοδό τους στο υπουργικό σχήμα, δημιουργεί­ται μια μαγιά βουλευτών που μπορεί να δημιουργήσ­ει φωνές εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης, προεξάρχον­τος βεβαίως του πρώην πρωθυπουργ­ού που πλέον οι διαφοροποι­ήσεις του είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για μια σειρά θεμάτων.

«Πάμε παρακάτω»

Το Μαξίμου γνωρίζοντα­ς αυτόν τον κίνδυνο θα εντείνει την

προσπάθειά του να αλλάξει άμεσα την ατζέντα, ώστε να καταδείξει πως η διαφοροποί­ηση των βουλευτών ήταν της στιγμής και δεν συνιστά κάτι παραπάνω. Το σύνθημα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, όπου το βράδυ της ψηφοφορίας σχολίασε «στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», μια φράση που αντικατοπτ­ρίζει τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, η οποία υπαγορεύει να αφήσει πίσω της το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο πρωθυπουργ­ός άλλωστε επέλεξε να σχολιάσει λακωνικά και με ιδιαίτερη μετριοπάθε­ια και τη σκληρή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά που είχε αιχμές εναντίον της πολιτικής του. «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του», είπε για τον πρώην πρωθυπουργ­ό, δείχνοντας πως θέλει να αφήσει το θέμα πίσω, καθώς υπάρχουν ουκ ολίγες προκλήσεις. Σε τρεις μήνες άλλωστε από σήμερα θα έχουμε ευρωεκλογέ­ς.

Στην Κ.Ο. της Ν.Δ. υπάρχουν βουλευτές που εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπουργοποι­ηθούν σε ενδεχόμενο ανασχηματι­σμό και επέλεξαν το «όχι» και την αποχή.

 ?? ?? Δεκτός με χειροκροτή­ματα έγινε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου λόγω της ψήφισης του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Δεκτός με χειροκροτή­ματα έγινε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου λόγω της ψήφισης του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece