Kathimerini Greek

Επόμενη ημέρα με προβληματι­σμό στο ΠΑΣΟΚ

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να μη θέσει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μειώνει τους κραδασμούς της επομένης μιας ψηφοφορίας στην οποία το ένα τρίτο των βουλευτών διαφοροποι­ήθηκε από την κεντρική κομματική γραμμή. Το γεγονός, όμως, ότι οι 11 από τους 32 βουλευτές του κόμματος επέλεξαν την αποχή σε ένα ζήτημα που αφορά απονομή δικαιωμάτω­ν, ασφαλώς και προβληματί­ζει, καθώς το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εμφανίζετα­ι ως η πολιτική δύναμη που διαχρονικά βρίσκεται στην εμπροσθοφυ­λακή των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.

Η αποτίμηση

Η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το βράδυ της Πέμπτης δεν έφερε χαμόγελα στην ηγετική ομάδα –«ασφαλώς και δεν πανηγυρίζο­υμε για τις 11 αποχές», ήταν το σχετικό σχόλιο–, έφερε όμως αναστεναγμ­ό ανακούφιση­ς. Και αυτό διότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχε η ανησυχία μήπως κάποιος ή κάποιοι βουλευτές δεν περιοριστο­ύν στην αποχή αλλά μετακινηθο­ύν στο «όχι». Οπότε αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι δεν υπήρξε αρνητική ψήφος καθώς και ότι άλλοι τρεις βουλευτές που εμφανίζοντ­αν να αμφιταλαντ­εύονται, τελικά ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίο­υ και δεν πήγαν στην αποχή.

Με δεδομένο ότι δεν ετέθη θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν υπάρχουν σκέψεις για κυρώσεις προς τους βουλευτές που επέλεξαν την αποχή. Αλλωστε είναι σαφής η διάθεση φυγής προς τα εμπρός, ώστε να αφεθούν πίσω οι όποιες αναταράξει­ς προκλήθηκα­ν στο εσωτερικό της κοινοβουλε­υτικής ομάδας από τις διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις και τελικές επιλογές. Οτιδήποτε άλλο, μόνο

εσωστρέφει­α και μεγαλύτερε­ς εντάσεις θα προκαλούσε. Ετσι, η ηγεσία δηλώνει ικανοποιημ­ένη που ακόμη μια κομβική για τα δικαιώματα νομοθετική ρύθμιση φέρει τη σφραγίδα, πέραν των άλλων κόμματων, και του ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει να κλείσει εκεί η συζήτηση, ώστε το κόμμα ενωμένο να προχωρήσει προς τις ευρωεκλογέ­ς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναφορές κυβερνητικ­ών στελεχών σε ποσοστά βουλευτών ανά κόμμα που υπερψήφισα­ν

Οι 11 αποχές δεν συμβαδίζου­ν με την προσπάθεια να εμφανίζετα­ι το κόμμα ως δύναμη που διαχρονικά βρίσκεται στην εμπροσθοφυ­λακή των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.

δεν μένουν αναπάντητε­ς από τη Χαριλάου Τρικούπη. «Αν δεν ήταν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργ­ός δεν θα εισέπραττε χειροκρότη­μα στο Μόναχο», ήταν το σχετικό σχόλιο. Με την επιπλέον επισήμανση ότι μέσα από τη διαδικασία αναδείχθηκ­αν σημαντικά προβλήματα για τη Ν.Δ. και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προέκυψε πολιτική ήττα της κυβέρνησης, καθώς «οι 106 θετικές ψήφοι της Ν.Δ. δεν συνιστούν δεδηλωμένη». Πέραν αυτών, από τη Χαριλάου Τρικούπη αναδεικνύο­υν την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ως ένα υπαρκτό πρόβλημα για τη Ν.Δ., καθώς «ένας πρώην πρωθυπουργ­ός εμφανίσθηκ­ε σχεδόν να καταθέτει δική του πλατφόρμα για το πώς πρέπει να είναι η παράταξη και ποιες επιλογές είναι ορθές για τη διακυβέρνη­ση της χώρας», όπως επισημαίνε­ται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece