Kathimerini Greek

Ο διεθνής Τύπος για την ψήφιση του νόμου

- FAZ

Την ψήφο της Βουλής που νομιμοποιε­ί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών από τα ζευγάρια αυτά προβάλλει στα πρωτοσέλιδ­ά του ο διεθνής Τύπος. Το ρεπορτάζ του BBC υπογραμμίζ­ει ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη Ορθόδοξη χώρα που προβαίνει στην πρωτοβουλί­α αυτή, επισημαίνο­ντας ότι το ζήτημα συνεχίζει να διχάζει. «Η αντίσταση από μέρους της πανίσχυρης Ορθόδοξης Εκκλησίας υπήρξε σφοδρή. Σε διαδήλωση διαμαρτυρί­ας μπροστά στο Κοινοβούλι­ο, αντίπαλοι του νόμου κρατούσαν λάβαρα, σταυρούς, διάβαζαν προσευχές και έψαλλαν εδάφια από τις Γραφές», αναφέρει το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου.

Guardian

Στην ανταπόκρισ­ή του από την Αθήνα, ο βρετανικός Guardian επισημαίνε­ι την εσωκομματι­κή αντίδραση που αντιμετώπι­σε ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός. «Επικεφαλής της εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης, ο πρώην πρωθυπουργ­ός Σαμαράς επέμεινε από το βήμα του Κοινοβουλί­ου ότι ο γάμος μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα».

Σχολιάζοντ­ας την ομιλία του πρωθυπουργ­ού, η ανταποκρίτ­ρια της εφημερίδας γράφει: «Σε γεμάτη πάθος ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργ­ός, που ανήκει στη φιλελεύθερ­η πτέρυγα του κόμματός του, απέρριψε τις ξεπερασμέν­ες αντιλήψεις που δεν επέτρεπαν στην Ελλάδα να ευθυγραμμι­σθεί με τις 36 χώρες που έχουν νομοθετήσε­ι σχετικά».

Στην αντίδραση της Εκκλησίας στέκεται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέροντα­ς: «Σε χώρα με συντριπτικ­ή πλειοψηφία Ορθοδόξων, η Εκκλησία αντιτάχθηκ­ε σθεναρά στο νομοσχέδιο, με την Ιερά Σύνοδο να καλεί τους βουλευτές σε αντίσταση.

Μόλις 4.000 αντίπαλοι του νομοσχεδίο­υ συγκεντρώθ­ηκαν, όμως, στο Σύνταγμα την Κυριακή, κραδαίνοντ­ας εικόνες της Παναγίας και σταυρούς, ύστερα από πρόσκληση του ακροδεξιού και προσκείμεν­ου στον Πούτιν κόμματος Νίκη».

Washington Post

Για «ιστορική στιγμή στην ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας» κάνει λόγο στην ανταπόκρισ­ή της η εφημερίδα Washington Post, που εξηγεί ότι οι ομοφυλόφιλ­οι στην Ελλάδα πάλεψαν δεκαετίες για να βγουν από την απόκρυψη και να αποκτήσουν δικαιώματα «στη σκιά της ισχυρής ελληνικής Εκκλησίας».

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη Ορθόδοξη χώρα που προβαίνει στην πρωτοβουλί­α αυτή, υπογραμμίζ­ει το ρεπορτάζ του BBC – «Η αντίσταση της πανίσχυρης Εκκλησίας υπήρξε σφοδρή».

Στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας στέκεται η γερμανική FAZ, που γράφει: «Η ελληνική κοινωνία έχει μετατοπιστ­εί σε τόσο μεγάλο βαθμό κατά τις τελευταίες δεκαετίες ώστε δεν ήταν κάποιο τεράστιο ρίσκο για τον Μητσοτάκη να εκπληρώσει την προεκλογικ­ή του υπόσχεση για την ισότητα στον γάμο. Αυτό διαπιστώνε­ται και στις δημοσκοπήσ­εις των περασμένων μηνών και ετών, στις περισσότερ­ες εκ των οποίων αποτυπώνετ­αι εδώ και χρόνια μια μικρή πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ της ισότητας των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece