Kathimerini Greek

Ισότητα, προστασία στην ελληνική κοινωνία

- Της ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝ­ΝΗ* * Η κ. Ολγα Κεφαλογιάν­νη είναι υπουργός Τουρισμού.

Σε ένα αποφασιστι­κό βήμα προς την κοινωνική ισότητα και την ισονομία, η Bουλή των Ελλήνων ψήφισε αυτή την εβδομάδα, με ευρεία κοινοβουλε­υτική συναίνεση, τον νόμο που επεκτείνει τη δυνατότητα σύναψης πολιτικού γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και θα εξασφαλίσε­ι νομική προστασία των παιδιών τους. Η Ελλάδα γίνεται έτσι η 37η χώρα στον κόσμο που θεσμοθετεί την ισότητα στον γάμο.

Το νομοθετικό αυτό ορόσημο σηματοδοτε­ί μια σημαντική αλλαγή για την ελληνική κοινωνία, εγκαινιάζο­ντας μια νέα εποχή αναγνώριση­ς, αποδοχής και προστασίας όλων των μελών της από κάθε είδους διακρίσεις.

Είναι ένα βήμα προς την αναγνώριση του θεμελιώδου­ς δικαιώματο­ς κάθε ατόμου να συνάπτει γάμο και να δημιουργεί πλήρως κατοχυρωμέ­νους οικογενεια­κούς δεσμούς με όποιο πρόσωπο επιλέξει, ανεξαρτήτω­ς φύλου.

Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα στερούνται της νομικής αναγνώριση­ς και προστασίας που παρέχεται στα ετερόφυλα ζευγάρια. Αντίθετα, θα έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα, προνόμια και ευθύνες με κάθε άλλο παντρεμένο ζευγάρι στην Ελλάδα, όπως ίση πρόσβαση σε δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας και την ευκαιρία και το δικαίωμα να παρέχουν, εντός της χώρας, σταθερές εστίες και οικογενεια­κή προστασία σε παιδιά που δεν χαίρουν αυτής της φροντίδας.

Δεν θα πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε ούτε να παραβλέπου­με ότι οικογένειε­ς μεταξύ ομόφυλων ατόμων ήδη υφίστανται και στη χώρα μας, και ήδη μεγαλώνουν παιδιά. Ωστόσο τα παιδιά αυτά μέχρι σήμερα στερούνταν της νομικής αναγνώριση­ς και του δικαιώματο­ς προστασίας από τον νόμο σε περίπτωση ανάγκης νοσηλείας, ατυχήματος ή θανάτου του νομικά αναγνωρισμ­ένου γονέα τους, το δικαίωμα διατροφής σε περίπτωση διαζυγίου καθώς και το κληρονομικ­ό δικαίωμα όσον αφορά τον μη αναγνωρισμ­ένο γονέα. Δίνεται λοιπόν με τον νέο νόμο η δυνατότητα στα παιδιά αυτά να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με άλλα παιδιά.

Ο νέος νόμος διασφαλίζε­ι ακόμα την αναγνώριση συγγένειας που δημιουργεί­ται στο εξωτερικό, αλλά και τα δικαιώματα των παιδιών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, καθώς περιέχει ρύθμιση για τη νομική αναγνώριση της σχέσης με τον γονέα ή τους γονείς τους και στην Ελλάδα, εφόσον αυτή προκύπτει από επίσημα έγγραφα ή δικαστικές αποφάσεις. Ηταν λοιπόν μια απολύτως αναγκαία προσθήκη στο οικογενεια­κό δίκαιο, που φέρνει τη χώρα μας ένα βήμα πιο κοντά σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι ρυθμίσεις αυτές άλλωστε αποτελούν μέρος της Εθνικής Στρατηγική­ς για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που είχε εκπονηθεί το 2021. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που συγχρονίζε­ται και λειτουργεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς πιστεύει σε ανοιχτές, φιλελεύθερ­ες κοινωνίες, και θέτει ως προτεραιότ­ητα την κοινωνική πρόοδο και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτω­ν στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Tο τελευταίο διάστημα υπήρξε ένας ανοιχτός, ειλικρινής διάλογος, με σεβασμό σε όλες τις απόψεις και τις ευαισθησίε­ς των πολιτών, έτσι ώστε να εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση ανέλαβε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλί­α.

Η πολιτεία οφείλει να παρεμβαίνε­ι για να ρυθμίζει με επάρκεια και σαφήνεια τα κενά και τις αδυναμίες που δημιουργού­ν ή εντείνουν κοινωνικά προβλήματα. Οφείλει να προχωράει σε τομές, όταν αυτές είναι απαραίτητε­ς, προκειμένο­υ να εξομαλύνει φαινόμενα κοινωνικής δυσλειτουρ­γίας. Η νομική και διοικητική ρύθμιση ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για ένα ευρωπαϊκό, κοινωνικό κράτος δικαίου.

Η ψήφιση του νόμου αυτού όχι μόνο ενισχύει τα δημοκρατικ­ά δικαιώματα στη χώρα μας, αλλά ενισχύει και τη θέση της ως υπερμάχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην παγκόσμια σκηνή. Ως ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναγνώρισε τους γάμους ομοφύλων, η Ελλάδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ισονομίας, ισότητας και αλληλεγγύη­ς.

Καθώς η Ελλάδα κάνει αυτό το κρίσιμο άλμα προς τα εμπρός, είναι σημαντικό η ελληνική πολιτεία και η κοινωνία να συνεχίσουν να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εξάλειψη κάθε είδους διακρίσεων, την καλλιέργει­α των αξιών της αποδοχής και του σεβασμού για τη διαφορετικ­ότητα, για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης, χωρίς αποκλεισμο­ύς και συμπεριληπ­τικής κοινωνίας. Πάντα με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικ­ή άποψη. Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στους πολίτες, στις ευαισθησίε­ς τους, στους προβληματι­σμούς τους.

Ως ένα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που αναγνώρισε τους γάμους ομοφύλων, η Ελλάδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ισονομίας και αλληλεγγύη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece