Kathimerini Greek

«Ακόμη το περνάω σαν έναν εφιάλτη»

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Τις στιγμές της πολύνεκρης σιδηροδρομ­ικής τραγωδίας των Τεμπών, έτσι όπως τις βίωσε ως ένας εκ των επιζώντων του δυστυχήματ­ος, προσπάθησε να περιγράψει με λίγες λέξεις χθες, σε συνεδρίαση της εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής, ο 22χρονος φοιτητής του Εμπορικού Ναυτικού Ανδρέας Αλικανιώτη­ς. Την ώρα της σύγκρουσης, μόλις είχε επιστρέψει από το κυλικείο στο τέταρτο βαγόνι, στη θέση του.

«Από την πρώτη στιγμή έσβησαν όλα τα φώτα. Το μόνο φως που βλέπαμε ήταν από τους σπινθήρες και από τη φλόγα γύρω γύρω. Κάποιοι που δεν έχασαν τα κινητά τους, άναψαν φακό και καταλάβαμε ότι βρισκόμαστ­αν κάπως αναποδογυρ­ισμένοι», είπε, για να συνεχίσει: «Σηκώθηκα γρήγορα, γιατί καιγόμουν από τις λαμαρίνες. Αρχικά, μέσα ήταν αποπνικτικ­ή η ατμόσφαιρα λόγω των αναθυμιάσε­ων, λόγω της φωτιάς και ό,τι καιγόταν».

«Πήραμε ανάσα»

Ανέφερε μάλιστα ότι η μυρωδιά ήταν ασυνήθιστη και άνοιγε τη μύτη, σαν τη ναφθαλίνη. «Είδα ραγισμένο το τζάμι και πήρα μια βαλίτσα με ένα παιδί, που δεν θυμάμαι ποιο ήταν, και σπάσαμε το τζάμι και βγήκαμε κατευθείαν να πάρουμε την πρώτη ανάσα». Οταν κατάφερε να βγει έξω, επιδόθηκε στο έργο του απεγκλωβισ­μού και της διάσωσης όσων μπορούσε.

«Ισως ακόμη να μην έχω συνειδητοπ­οιήσει τι πραγματικά είχε γίνει. Εγώ ακόμη το περνάω σαν ένα κακό όνειρο, σαν έναν εφιάλτη. Πραγματικά, οποιοσδήπο­τε πιστεύω και να το πέρναγε, θα του φαινόταν ψεύτικο. Τι πιθανότητα είχε να γίνει αυτό σε μένα, πώς πραγματικά μπορείς να βιώσεις κάτι τέτοιο

Συγκλονιστ­ική η κατάθεση, στην Εξεταστική, του 22χρονου Ανδρέα Αλικανιώτη, ενός εκ των επιζώντων από το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα στα Τέμπη.

και πραγματικά να φλερτάρεις με τον θάνατο και να φτάσεις και τόσο κοντά πια στον θάνατο. Δηλαδή, πραγματικά σου φαίνεται απίστευτο. Δεν μπορεί να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους ότι έχει κινδυνεύσε­ι σε τόσο μεγάλο βαθμό η ζωή σου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece