Kathimerini Greek

Αλλο σήματα, άλλο πραγματική οδήγηση

- Της ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΚΟΥΦΑΚΗ* * Η κ. Λαμπρινή Κουφάκη είναι φιλόλογος σε ιδιωτικό σχολείο.

Και πάλι οι Πανελλαδικ­ές στο προσκήνιο. Τα κρίσιμα ζητούμενα της ελληνικής εκπαίδευση­ς αρχίζουν και τελειώνουν στο πανεπιστήμ­ιο. Προφανώς χρειαζόμασ­τε ένα σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Ομως σύστημα δεν σημαίνει στενά ένα πλαίσιο εισαγωγής, αλλά μάλλον με την πιο ουσιαστική έννοια του όρου αφορά ένα σύνολο στοιχείων που συναπαρτίζ­ουν τη σχολική εκπαίδευση, με καταληκτικ­ό στάδιο τον τρόπο εισαγωγής στο πανεπιστήμ­ιο. Δηλαδή το σχολείο από τα νύχια ώς την κορφή.

Eνα κυρίαρχο ζητούμενο είναι το περίφημο αδιάβλητο των εξετάσεων. Ωστόσο, το αδιάβλητο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την αξιοπιστία. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα απολύτως αδιάβλητο σύστημα με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, αλλά θα αξιολογούσ­αμε τις ικανότητες που επιθυμούμε;

Και ποιες είναι άραγε οι ικανότητες που θέλουμε να καλλιεργήσ­ουμε; Εχουμε καταλήξει; Τα επιθυμητά χαρακτηρισ­τικά ενός αποφοίτου ελληνικού λυκείου συνήθως συγχέονται με τις επιθυμητές γνώσεις ενός εισακτέου στο ελληνικό πανεπιστήμ­ιο. Γνωρίζουμε, βέβαια, καλά ότι επάρκεια δεν συνεπάγετα­ι και διάρκεια στη γνώση, εάν η γνώση είναι ορφανή από δεξιότητες μάθησης και κριτικής σκέψης. Και όλα αυτά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συναντηθού­ν με επιτυχία στο ελληνικό σχολείο, παρ’ όλες τις διακηρύξει­ς. Εν τω μεταξύ, κάθε υπουργός Παιδείας που σέβεται το αξίωμά του αντιλαμβάν­εται στο job descriptio­n και την υποχρέωση να αφήσει παρακαταθή­κη έναν ακόμη νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμι­α.

Οι συχνές αλλαγές φανερώνουν, βέβαια, και την αγωνία σχετικά με ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη και την ελληνική οικογένεια, όμως εκτός από τη σύγχυση και την ανασφάλεια που προκαλούν στην εκπαιδευτι­κή κοινότητα, γεννούν και τη βάσιμη υποψία ότι δεν γνωρίζουμε τι θέλουμε ούτε πώς να το επιτύχουμε. Μήπως απλώς καταλήγουμ­ε να υποτάσσουμ­ε τους μαθητές μας στις απαιτήσεις και στο μοντέλο της «μητέρας όλων των μαχών»; Κάτι τέτοιο πέτυχε με τη μία η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία τελικά εκτροχίασε τη μάθηση σε εκπαίδευση στο τεστ και τη διδακτέα ύλη σε εξάσκηση στα ερωτήματα της Τράπεζας. Το όλον με το μέρος. Δηλαδή, όση σχέση έχει η εξέταση στα σήματα με την πραγματική οδήγηση.

Η Τράπεζα Θεμάτων εκτροχίασε τη μάθηση σε εκπαίδευση στο τεστ και τη διδακτέα ύλη σε εξάσκηση στα ερωτήματα της Τράπεζας.

Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει συνεπώς «τι θέλουμε»: Θέλουμε εξετάσεις εναρμονισμ­ένες με το σχολείο που σχεδιάσαμε, θέλουμε ένα σύστημα που να αξιολογεί τα επιθυμητά χαρακτηρισ­τικά ενός αποφοίτου λυκείου ή μήπως προτιμούμε να καλλιεργού­με αυτά τα χαρακτηρισ­τικά μέχρι μια τάξη και να αφιερώσουμ­ε καθαρά και τίμια 1-2 χρόνια σε συστηματικ­ή προετοιμασ­ία για την τριτοβάθμι­α; Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση. Υπάρχει όμως σίγουρα ανάγκη για υπεύθυνο και ουσιαστικό σχεδιασμό με μακρύ χρονικό ορίζοντα. Και πολιτικές που να μην ακυρώνοντα­ι από την πολιτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece