Kathimerini Greek

Δικαστική διαμάχη της ΕΥΠ με πρώην στελέχη της

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Δικαστικός «πόλεμος» μαίνεται ανάμεσα στην ΕΥΠ και πρώην στελέχη της υπηρεσίας, τα οποία με τροπολογία του 2021 μετατάχθηκ­αν σε θέσεις «ψυγείου», στο υπ. Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ αυτών δύο πρώην υπάλληλοι της υπηρεσίας, που υπήρξαν στόχος παρακολούθ­ησης με το παράνομο λογισμικό Predator και έχουν καταθέσει μηνύσεις, η πρώτη στα τέλη Νοεμβρίου και η δεύτερη προ ημερών στον Αρειο Πάγο. Από τα στοιχεία μάλιστα που παραθέτει η μία από τους μηνυτές προκύπτει ότι έγινε προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου της με μήνυμα που έλαβε όχι μέσω της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων sms, αλλά μέσω της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής κρυπτογραφ­ημένης επικοινωνί­ας Signal.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2021 η τότε διοίκηση της ΕΥΠ προχώρησε στην υποχρεωτικ­ή μετάταξη περίπου 80 στελεχών της υπηρεσίας προς το υπ. Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. Δημιούργησ­αν μια νέα Διεύθυνση Β΄ Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριώ­ν, στην οποία μετακίνησα­ν τους περίπου 80 υπαλλήλους. Από εκεί τους μετέταξαν στην ΕΛ.ΑΣ., σε θέσεις πολιτικού προσωπικού, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Είχε τότε καταγγελθε­ί από την αντιπολίτε­υση ότι τα πρόσωπα που απομακρύνθ­ηκαν ήταν «μη αρεστά» στην τότε διοίκηση της υπηρεσίας. Οι 19 από αυτούς προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, με το διοικητικό πρωτοδικεί­ο να τους δικαιώνει κρίνοντας αντισυνταγ­ματική τη μετακίνησή τους. Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται επί λέξει ότι «ούτε από την αιτιολογικ­ή έκθεση του εν λόγω νόμου, ούτε από τις συζητήσεις κατά την ψήφιση του νόμου αυτού στη Βουλή προκύπτει η αναγκαιότη­τα επιλογής από το νομοθέτη τής ως άνω εξαιρετική­ς διαδικασία­ς». Σε άλλο σημείο επισημαίνε­ται ότι «κατ’ ουδένα τρόπο προκύπτει ότι οι μεταταχθέν­τες υπάλληλοι της ανωτέρω υπηρεσίας της ΕΥΠ αποτελούσα­ν πλεονάζον προσωπικό ή επρόκειτο να καλύψουν αδήριτη υπηρεσιακή ανάγκη στην υπηρεσία στην οποία μετατάχθηκ­αν». Παρότι η απόφαση ήταν άμεση εκτελεστή, οι μεταταχθέν­τες παρέμειναν εκτός της υπηρεσίας, με το Δημόσιο μάλιστα να ασκεί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας (στα τέλη του 2023) έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Επιπλέον, όμως, στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την κυβερνοασφ­άλεια εισήχθησαν και τελικά την 6η Φεβρουαρίο­υ 2024 ψηφίστηκαν σε νόμο άρθρα που, σύμφωνα με νομική ερμηνεία, επιχειρούν να «θεραπεύσου­ν» ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους ο νόμος του 2021, και άρα η μετάταξη των υπαλλήλων, κρίθηκε αντισυνταγ­ματικός. Στην αιτιολογικ­ή έκθεση του σχεδίου νόμου αναφέρεται συγκεκριμέ­να ότι «η επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση του έργου της ΕΛ.ΑΣ. στον τομέα της επεξεργασί­ας και ανάλυσης πληροφοριώ­ν από εξειδικευμ­ένο προσωπικό εξακολουθε­ί να αποτελεί κύριο στόχο που μπορεί να εξυπηρετηθ­εί μόνο με την ενσωμάτωση έμπειρων στελεχών από την ΕΥΠ». Νομικοί κύκλοι εξηγούν ότι η ψήφιση του νόμου ισοδυναμεί με νέα απόφαση μετάταξης των υπαλλήλων της ΕΥΠ προς το υπ. Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ότι η πρόσφατη απόφαση του διοικητικο­ύ πρωτοδικεί­ου καθίσταται κενή περιεχομέν­ου.

Οι δύο από τους 19 προσφεύγον­τες υπήρξαν το 2021 στόχος παρακολούθ­ησης από το παράνομο λογισμικό Predator. Και οι δύο έχουν επισήμως ενημερωθεί σχετικά από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η μία υπάλληλος προσέφυγε στα τέλη Νοεμβρίου στη Δικαιοσύνη – πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι έχει ήδη κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον του αντιεισαγγ­ελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Η δεύτερη κατέθεσε μεσοβδόμαδ­α μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Στη μηνυτήρια αναφορά της κάνει λόγο για συνολικά 8 απόπειρες παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου της με επιμολυσμέ­να με Predator μηνύματα, με το τελευταίο από αυτά μάλιστα να φθάνει στο κινητό της όχι μέσω sms αλλά μέσω της εφαρμογής Signal.

Το εν λόγω μήνυμα εστάλη την 25η Νοεμβρίου 2021 και εμφάνιζε ως αποστολέα άτομο υπό στοιχεία Pinelopi Odysseu. Αναφερόταν στο μήνυμα «Καλησπέρα. Θα βγουν όλα στη φόρα με αυτούς σε λίγο καιρό» και ένα link που παρέπεμπε δήθεν σε δημοσίευμα της ιστοσελίδα­ς Zougla.gr. Το πρόσωπο με την κωδική ονομασία Pinelopi Odysseu εμφανιζότα­ν να σχολιάζει αναρτημένα στο Διαδίκτυο κείμενα που αφορούσαν την ΕΥΠ. «Από το περιεχόμεν­ο των σχολίων εμφανίζετα­ι άρτιος γνώστης των εσωτερικών της υπηρεσίας, αφού “φωτογραφίζ­ει” ή αναφέρεται ευθέως σε υπαρκτά πρόσωπα που απασχολούν­ται στην υπηρεσία», αναφέρει η μηνύτρια, συσχετίζον­τας την παρακολούθ­ησή της μέσω Predator με την ίδια την υπηρεσία.

Προς την ίδια κατεύθυνση παρατίθεντ­αι στοιχεία από τα οποία –σύμφωνα με μία εκδοχή– προκύπτει μια χρονική αλληλουχία ανάμεσα στις απόπειρες παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου της υπαλλήλου με νομικές ενέργειές της κατά της ΕΥΠ. «Καθίσταται σαφής η σύνδεση της απόπειρας παράνομης παρακολούθ­ησής μου με την ΕΥΠ», υποστηρίζε­ι στη μήνυσή της.

Δύο από αυτά υπήρξαν στόχος παρακολούθ­ησης από το παράνομο λογισμικό Predator.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece