Kathimerini Greek

Η ετυμηγορία του καφενείου ήταν πρόστιμο 4 εκατ. (κατοχικών) δραχμών για την παιδική «χιονοβομβί­δα»

- Κύριε διευθυντά

Μέσα Φεβρουαρίο­υ και στη γενέτειρα Καστανιά Αγράφων δεν έστρωσε ακόμα χιόνι. Εζησα στην Καστανιά στα χρόνια του δημοτικού σχολείου στις δεκαετίες του 1930 και του ʼ40. Πηγαίναμε κάθε πρωί στο σχολείο βουτηγμένο­ι στο χιόνι και κρατώντας ένα καυσόξυλο για τη σόμπα. Ο χειμώνας εκεί ήταν άγριος. Το χιόνι, πολλές φορές, κρατούσε μήνες. Λαχταρούσα­με να δούμε μαύρο χώμα. Οταν όμως ερχόταν η άνοιξη, ήταν μεγάλη γιορτή.

Στην Αθήνα το πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη δεν γίνεται καν αντιληπτό. Εκεί η άνοιξη ερχόταν θριαμβευτι­κά. Τα ενσταυλισμ­ένα ζώα, κλεισμένα μήνες, όταν έβγαιναν έτρεχαν, έπαιζαν, χοροπηδούσ­αν. Ηταν αστείο να βλέπεις αγελάδες να χοροπηδούν δίπλα στα κατσικάκια. Την εικόνα συμπλήρωνα­ν τα φτερουγίσμ­ατα και τα κελαηδήματ­α των πουλιών, το βουητό που δημιουργού­σαν τα διάφορα ζουζούνια, οι ανεμώνες και τα άλλα αγριολούλο­υδα που ξεφύτρωναν

παντού. Οσο όμως το χιόνι σκέπαζε τα πάντα, η ενέργειά μας έπρεπε να βρει κάποια διέξοδο. Ενα επεισόδιο που έμεινε σταθερά στη μνήμη είναι το ακόλουθο:

Από το πρωί είχαμε επιδοθεί σ' έναν ανηλεή χιονοπόλεμ­ο. Ημασταν πέντε-έξι συνομήλικο­ι. Κάποια στιγμή οι σύντροφοί μου κουράστηκα­ν και αποχώρησαν. Εγώ δεν ήθελα να εγκαταλείψ­ω το παιχνίδι, είχα ακόμα ενέργεια να καταναλώσω. Καθόμουν στο πεζούλι της πλατείας και είδα να βγαίνει από το απέναντι καφενείο ο διοπτροφόρ­ος Λάμπρος Μπολτσής, γύρω στα τριάντα. Τον προειδοποί­ησα ότι ήμουν έτοιμος να του ρίξω ένα χιονοτόπι. Συγκατένευ­σε με τη βεβαιότητα ότι δεν θα τον πετύχω. Ηταν αρκετά μακριά. Ω του θαύματος, όμως, τον πέτυχα στο μέτωπο κι ο Λάμπρος έχασε την ισορροπία του κι έπεσε κάτω φαρδιά πλατιά με σπασμένα τα γυαλιά του. Εκείνη τη στιγμή συνεδρίαζε στο καφενείο το «Λαϊκό Δικαστήριο». Πρόεδρος ο αείμνηστος Στέφανος Λαζαρίδης, μνηστήρας, τότε, της επίσης αείμνηστης

αδερφής μου Χαρίκλειας. Το αδίκημα ήταν αυτόφωρο και εκδικάστηκ­ε αμέσως. Ετυμηγορία: Πρόστιμο τέσσερα εκατομμύρι­α κατοχικές δραχμές για τα γυαλιά και ηθική βλάβη. Τα πλήρωσε ο πατέρας μου χωρίς, περιέργως, να κάνει μεγάλη φασαρία. Ισως το είχε θεωρήσει ανώφελο, διαπιστώνο­ντας ότι δεν υπήρχε τρόπος να διορθώσει τον ατίθασο γιο του.

Τον παθόντα Λάμπρο Μπολτσή ξανασυνάντ­ησα μετά τριάντα χρόνια. Τον ρώτησα αν θυμόταν το επεισόδιο. «Αν το θυμάμαι;» μου απάντησε. «Και τώρα που σε είδα έσπευσα ασυναίσθητ­α να προφυλαχτώ μήπως επιχειρήσε­ις κάποιο παρόμοιο παιχνίδι...».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛ­ΟΣ

Επίτιμος διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην γενικός διευθυντής υπουργείου Γεωργίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής διαπραγματ­εύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

 ?? ?? Ηταν τα χρόνια που τα μαθητούδια στα ορεινά χωριά της βασανισμέν­ης Ελλάδας, εκεί όπου ο χειμώνας κυλούσε αγέλαστος, κατέθεταν καθημερινά τον οβολό τους –ένα καυσόξυλο– κρατώντας ζωντανή τη σόμπα της σχολικής αίθουσας. Μια ζαβολιά του θυμάται και μοιράζεται μαζί μας ο επιστολογρ­άφος της «Κ», όταν στον γενέθλιο τόπο, με το χιόνι να σκεπάζει τα πάντα, σώριασε καταγής με ευθεία βολή (για σεμινάριο ευστοχίας...) χιονόμπαλα­ς έναν πολύ μεγαλύτερο συγχωριανό του. Η υπόθεση εισήχθη στο αυτόφωρο του καφενείου για τα περαιτέρω. Στη φωτογραφία, μια φιλική μονομαχία (είναι ο κανόνας) στο λευκό τοπίο. Ο χιονοπόλεμ­ος, τα καλοκαιριν­ά μακροβούτι­α, το πέταγμα του χαρταετού παραμένουν και σήμερα σταθερές αξίες στο θησαυροφυλ­άκιο της παιδικής μνήμης.
Ηταν τα χρόνια που τα μαθητούδια στα ορεινά χωριά της βασανισμέν­ης Ελλάδας, εκεί όπου ο χειμώνας κυλούσε αγέλαστος, κατέθεταν καθημερινά τον οβολό τους –ένα καυσόξυλο– κρατώντας ζωντανή τη σόμπα της σχολικής αίθουσας. Μια ζαβολιά του θυμάται και μοιράζεται μαζί μας ο επιστολογρ­άφος της «Κ», όταν στον γενέθλιο τόπο, με το χιόνι να σκεπάζει τα πάντα, σώριασε καταγής με ευθεία βολή (για σεμινάριο ευστοχίας...) χιονόμπαλα­ς έναν πολύ μεγαλύτερο συγχωριανό του. Η υπόθεση εισήχθη στο αυτόφωρο του καφενείου για τα περαιτέρω. Στη φωτογραφία, μια φιλική μονομαχία (είναι ο κανόνας) στο λευκό τοπίο. Ο χιονοπόλεμ­ος, τα καλοκαιριν­ά μακροβούτι­α, το πέταγμα του χαρταετού παραμένουν και σήμερα σταθερές αξίες στο θησαυροφυλ­άκιο της παιδικής μνήμης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece