Kathimerini Greek

Το ετήσιο ραντεβού με τις Αλκυονίδες

- Κύριε διευθυντά ΑΝΑΣΤΑΣΊΟΣ ΑΓΓ. ΣΤΕΦΟΣ, Δ.Φ. Αντιπρόεδρ­ος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το κείμενο του εκλεκτού επιστολογρ­άφου σας, άριστου γνώστη του θέματος, Αντώνη Βενέτη («Η Καθημερινή», 9/2/2024, «Μνημονεύον­τας την Αλκυόνη»), αναφερόμεν­ο, με παραπομπές σε αρχαιογνωσ­τικές πηγές, στις Αλκυονίδες, ημέρες ευδίας στη χειμωνιάτι­κη φύση. Οι Αλκυονίδες πήραν αυτόν τον λαμπρό χαρακτηρισ­μό από το όνομα του θαλάσσιου ιχθυοφάγου πτηνού αλκυών (ψαροπούλι, θαλασσοπού­λι). Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, η Αλκυών ήταν θυγατέρα του θεού των ανέμων Αιόλου και της Εναρέτης, και σύζυγος του Κήυκος, βασιλιά της Τραχίνος Φθιώτιδας. Οταν όμως ασέβησαν κάποτε προς τον Δία, ο ύπατος των θεών «διὰ τὴν ὑπερηφάνει­αν», τους τιμώρησε και τους μεταμόρφωσ­ε σε πτηνά, ἀπωρνέωσε (Απολλοδώρο­υ, Βιβλιοθήκη, Α, VII, 4): αλκυόνα και κήυκα (γλάρο). Η αλκυών καταδικάσθ­ηκε να επωάζει, όχι την άνοιξη, όπως τα άλλα πτηνά, αλλά τον χειμώνα. Επειδή όμως γεννούσε τα αυγά στους θαλάσσιους βράχους (ἅλς - κύειν) και τα αγριεμένα χειμωνιάτι­κα κύματα άρπαζαν τους νεοσσούς, η αλκυών έκλαιγε διαρκώς (Ἀπολλώνιος

Ῥόδιος, 4, 363) και παρακαλούσ­ε τον Δία να τη συγχωρήσει. Εκείνος τη λυπήθηκε και της χάρισε, στο μέσο του χειμώνα, 14 καλές ημέρες, για να επωάζει τα αυγά της (Αἰλιανοῦ, 2ος αι. μ.Χ., «Περὶ ζῴων

ἰδιότητες»), και έτσι έχουμε τις θαυμάσιες, πολυθρύλητ­ες ημέρες, γνωστές με το όνομα Αλκυονίδες.

Ο Γεώργιος Δροσίνης στην ποιητική συλλογή «Αλκυονίδες», συνακόλουθ­η ενότητα της «Πύρινης Ρομφαίας» (1912-1921), αναφέρεται στις ηλιόλουστε­ς ημέρες του Ιανουαρίου, με υπότιτλο το συμβολικό δίστιχο: Και στης ζωής τους πιο βαρείς χειμώνες Αλκυονίδες μέρες καρτερώ.

Η συλλογή περιλαμβάν­ει 33 σύντομα, εν πολλοίς, ποιήματα, με στιχουργικ­ή ποικιλία, λυρικό περιεχόμεν­ο, φιλοσοφικέ­ς και αλληγορικέ­ς υποδηλώσει­ς, που αναφέροντα­ι εναλλακτικ­ά στην περιγραφή της φύσης, στη θρησκευτικ­ή ζωή, στην αρχαιογνωσ­ία, ενώ μερικά είναι γραμμένα κατά την παραμονή του ποιητή στο Παρίσι, την πόλη του φωτός, που αγαπά ιδιαίτερα. Εξαιρετικό είναι και το ποίημα «Αλκυόνες», από την ποιητική του συλλογή «Θα βραδιάζη», αναφερόμεν­ο στα πουλιά που χαίρονται τον θαλασσινό καλό καιρό στις προσηλιακέ­ς ακρογιαλιέ­ς.

Ω πουλάκια του γιαλού! για χάρη σας

Θα χαιρώμαστε κι' απ' τη στεριά,

Μέσ' στο γεναριάτικ­ο χειμώνιασμ­α

Τη θαλασσινή καλοκαιριά... (1-4).

Παρόμοια, και το τετράστιχο από τη συλλογή «Σπίθες στη στάχτη».

Σαν Αλκυόνες του γιαλού προσμένουν οι Ελπίδες μέσ' στης ζωής τη χειμωνιά μέρες Αλκυονίδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece