Kathimerini Greek

Ενα κουβάρι με αρμοδιότητ­ες

- Κύριε διευθυντά ΠΕΤΡΟΣ Χ. ΑΥΓΕΡΊΝΟΣ Συνταξιούχ­ος παθολόγος

Στην «Κ» της 19/1/2024, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ενημέρωση με ένα κλικ για τις αρμοδιότητ­ες», αναφέρεται η δημιουργία ενός νέου φορέα του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδ­ης Διακυβέρνη­σης (ΕΣΠΔ) που σαν στόχο θα έχει το έργο της οριοθέτηση­ς των αρμοδιοτήτ­ων των διαφόρων φορέων του Δημοσίου (σε πολλές περιπτώσει­ς πάνω από 4!) που έχουν παρόμοιο ή παρεμφερές αντικείμεν­ο. Στο ίδιο φύλλο, ο έγκριτος αρθρογράφο­ς Πάσχος Μανδραβέλη­ς («Αβυσσος η δομή του κράτους») περιγράφει το παράδειγμα 5 φορέων των οποίων οι επικαλυπτό­μενες αρμοδιότητ­ες αφορούν την προστασία του καταναλωτή. Πρόκειται για την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου κ.λπ. (αναφέρω τους 3 παλαιότερο­υς). Από το παράδειγμα αυτό συμπεραίνε­ι κανείς τα εξής:

1. Αντί να διορθώνουμ­ε τις ανεπάρκειε­ς/αδυναμίες ενός ήδη υπάρχοντος φορέα διευρύνοντ­ας ενδεχομένω­ς τις αρμοδιότητ­ές του, δημιουργού­με κάθε φορά έναν καινούργιο με παρεμφερές αντικείμεν­ο.

2. Οταν από το αλαλούμ που προκύπτει δημιουργεί­ται το γνωστό μπαλάκι της μετάθεσης ευθυνών από τον ένα φορέα στον άλλο, δημιουργού­με έναν νέο φορέα (ΕΣΠΔ) ο οποίος έχει σαν σκοπό να ξεμπλέξει τις αρμοδιότητ­ες των προαναφερθ­έντων.

Στο πρώτο άρθρο το έργο του ΕΣΠΔ περιγράφετ­αι ως «κολοσσιαίο» – και πώς να μην είναι, αφού παίρνει σαν δεδομένο τον υπάρχοντα συνωστισμό υπηρεσιών με το ίδιο αντικείμεν­ο; Η ορθολογική προσέγγιση στο παράδειγμα των φορέων που ασχολούντα­ι με την προστασία του καταναλωτή φαίνεται αυτονόητη: κατάργηση των αχρείαστων φορέων με όμοιες δραστηριότ­ητες και συγχώνευσή τους σε μία Αρχή (π.χ. την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού). Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί και το μεγαλύτερο μέρος της ανάγκης διαχωρισμο­ύ των αρμοδιοτήτ­ων τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece