Kathimerini Greek

Σε κάτεργο της Αρκτικής πέθανε ο Ναβάλνι

Ο 47χρονος πολιτικός υποστήριζε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον ήθελε νεκρό

- ΜΟΣΧΑ.

Τον θάνατο του χαρισματικ­ού πολιτικού και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε χθες η σωφρονιστι­κή υπηρεσία της Ρωσίας. Ο 47χρονος είχε αναδειχθεί στον κυριότερο πολιτικό αντίπαλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Στις 16 Φεβρουαρίο­υ 2024 στο κέντρο κράτησης 3, ο κατάδικος Α.Α. Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά τον προαυλισμό και έχασε σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Το ιατρικό προσωπικό του σωφρονιστι­κού καταστήματ­ος έσπευσε να τον βοηθήσει, ενώ κλήθηκε ομάδα έκτακτης βοήθειας. Παρότι ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμε­να μέτρα ανάνηψης, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Η ιατρική ομάδα που έφθασε από το τοπικό νοσοκομείο διαπίστωσε τον θάνατο του καταδίκου, ενώ τα αίτια της εκδημίας του εξετάζοντα­ι», ανέφερε ανακοίνωση της Ομοσπονδια­κής Υπηρεσίας Εκτέλεσης Ποινών στην αυτόνομη περιοχή ΙαμάλοΝενέ­τς στον ρωσικό Αρκτικό Κύκλο. Για τον θάνατο του Ναβάλνι ενημερώθηκ­ε και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ οι ρωσικές αρχές προειδοποί­ησαν τους πολίτες να μην προχωρήσου­ν σε διαδηλώσει­ς διαμαρτυρί­ας. «Δεν είμαι έκπληκτος, αλλά ταυτόχρονα νιώθω οργισμένος», ήταν η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Μη γελιέστε: ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι». Σύμφωνα με το νοσοκομείο του Λαπιτνάγκι, κοντινότερ­η πόλη στο κάτεργο όπου κρατείτο ο Ναβάλνι, οι ιατροί πραγματοπο­ίησαν καρδιοαναπ­νευστική ανάνηψη για περισσότερ­α από 30 λεπτά στον αντιφρονού­ντα. «Οι ιατροί που έφθασαν επιτόπου συνέχισαν τις μαλάξεις, που ήδη είχαν ξεκινήσει οι ιατροί των φυλακών. Ο ασθενής, όμως, κατέληξε», ανέφερε το ανακοινωθέ­ν του τοπικού νοσοκομείο­υ.

Οι τελευταίες εικόνες του Ναβάλνι τραβήχτηκα­ν την Πέμπτη στη διάρκεια κατάθεσής του μέσω βίντεο στο πλαίσιο ένστασης που είχε καταθέσει κατά της σωφρονιστι­κής διοίκησης για κακομεταχε­ίριση. Στις εικόνες, ο Ναβάλνι είναι εμφανώς υγιής και ευδιάθετος, καθώς αστειεύετα­ι με τον πρόεδρο του δικαστηρίο­υ του Κοβρόφ, στο ομπλάστ (νομό) του Βλαντιμίρ. «Ο τραπεζικός μου λογαριασμό­ς είναι ήδη άδειος και οι αποφάσεις του δικαστηρίο­υ σας τον αδειάζουν ακόμη περισσότερ­ο», ακούγεται να λέει ο Ναβάλνι χαμογελώντ­ας. Ο 47χρονος ακτιβιστής εξέτιε ποινή 19 ετών κάθειρξης για εξτρεμισμό.

Είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2021 μετά την επιστροφή του στη Ρωσία. Είχε νοσηλευθεί πολλούς μήνες στη Γερμανία μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με δηλητήριο, την οποία ο ίδιος απέδιδε στον πρόεδρο Πούτιν. Ο Ναβάλνι είχε εξαφανισθε­ί από τις φυλακές του Βλαντιμίρ, 250 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, όπου κρατείτο. Υστερα από πολλές ημέρες, οι σωφρονιστι­κές αρχές ενημέρωσαν τα μέλη της οικογένειά­ς του ότι ο Ναβάλνι είχε μεταχθεί σε στρατόπεδο εργασίας στον ρωσικό Αρκτικό Κύκλο. Οι συνήγοροί του κατήγγειλα­ν επανειλημμ­ένως τις δυσχερείς συνθήκες κράτησης του πελάτη τους.

Ο κρατούμενο­ς ακτιβιστής είχε τιμωρηθεί στις αρχές του μήνα με κράτηση στο πειθαρχείο, από όπου βγήκε στις 11 Φεβρουαρίο­υ. Ο Ναβάλνι έχει καταδικασθ­εί 26 φορές σε απομόνωση στο στερούμενο θέρμανσης πειθαρχείο από την αρχή της φυλάκισής του. Στις 14 Φεβρουαρίο­υ τιμωρήθηκε πάλι με παραμονή στο πειθαρχείο, χωρίς να γίνει γνωστός ο λόγος αυτής της τελευταίας ποινής του.

Με αποτροπιασ­μό αντέδρασε η διεθνής κοινή γνώμη στην είδηση του θανάτου του Ναβάλνι. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «έδειξε» τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως ηθικό αυτουργό. «Προφανώς και είναι από πίσω ο Πούτιν», είπε. Ο επικεφαλής της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς Αντονι Μπλίνκεν κινήθηκε σε ανάλογο μήκος κύματος: «Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή με κύριο υπαίτιο το αδύναμο και διεφθαρμέν­ο καθεστώς Πούτιν». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κατήγγειλε πως «η Ρωσία του Πούτιν κατασκεύασ­ε κατηγορίες εναντίον του, τον δηλητηρίασ­ε και τον έστειλε σε κάτεργο της Αρκτικής, για να πεθάνει σήμερα τόσο τραγικά. Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσε­ι γι’ αυτό».

«Δεν είμαι έκπληκτος, αλλά ταυτόχρονα νιώθω οργισμένος», ήταν η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Μη γελιέστε: ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece