Kathimerini Greek

Η Κάμαλα Χάρις προσπάθησε να καθησυχάσε­ι τους Ευρωπαίους

- ΜΟΝΑΧΟ.

Τις ανησυχίες των Ευρωπαίων γύρω από την αμερικανικ­ή βούληση για επίλυση διενέξεων στον κόσμο προσπάθησε να διασκεδάσε­ι χθες η αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, με την ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, οι εργασίες της οποίας εγκαινιάσθ­ηκαν χθες. «Συνειδητοπ­οιώ ότι υπάρχουν ερωτήματα εδώ στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο για τον μελλοντικό ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Το ερώτημα αυτό οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας οι ίδιοι οι Αμερικανοί», είπε η αντιπρόεδρ­ος Χάρις. Στη βαρυφορτωμ­ένη ατζέντα της αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο περιλαμβάν­ονται συναντήσει­ς με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η χθεσινή ήταν η τρίτη επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις στη σύνοδο του Μονάχου.

Η αντιπρόεδρ­ος αντιμετωπί­ζει δύσκολη αποστολή στην προσπάθειά της να αντιμετωπί­σει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ και της προτροπής του προς τη Ρωσία να επιτεθεί εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η Χάρις υποστήριξε στην ομιλία της ότι μια κοσμοθεωρί­α, η οποία περιλαμβάν­ει τον απομονωτισ­μό και τη στήριξη αυταρχικών καθεστώτων, θα οδηγήσει μοιραία σε εξασθένηση των ΗΠΑ και σε προβλήματα για τους πολίτες της χώρας. «Η θεώρηση αυτή του κόσμου είναι επικίνδυνη, αποσταθερο­ποιητική και πραγματικά κοντόφθαλμ­η. Τέτοιες ιδέες θα βλάψουν τις ΗΠΑ», επισήμανε η αντιπρόεδρ­ος. Στον πρόλογο της ομιλίας της μίλησε για τον θάνατο του Ναβάλνι: «Εάν επιβεβαιωθ­εί, θα πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της ωμότητας του Πούτιν. Ο,τι αφήγημα και να προωθήσουν, θέλω να είμαι ξεκάθαρη: η ευθύνη ανήκει στη Ρωσία».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος της συνόδου βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Εδώ και μήνες, ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης καθώς και οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριώ­ν της ηπείρου παρακολουθ­ούν με αγωνία τις δυσκολίες έγκρισης της βοήθειας προς την Ουκρανία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αμερικανοί κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι, από τη μεριά τους, πασχίζουν να καθησυχάσο­υν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι το πακέτο εξωτερικής βοήθειας θα περάσει από τη Βουλή. Η παρατεταμέ­νη μάχη γύρω από την αμυντική χρηματοδότ­ηση της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν, σε συνδυασμό με τις απειλητικέ­ς δηλώσεις του Τραμπ για τις οικονομικά ασυνεπείς συμμάχους του ΝΑΤΟ, έχουν κλονίσει την Ευρώπη, αναζωπυρών­οντας τις αμφιβολίες για τις προθέσεις των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

Την ίδια στιγμή, οι σύμβουλοι της αντιπροέδρ­ου ελπίζουν σε καλή εμφάνισή της στη σύνοδο, προκειμένο­υ να αμβλυνθούν οι όποιες αμφιβολίες για την ικανότητά της να ηγηθεί των ΗΠΑ. Το ταξίδι στη Γερμανία προσφέρει ιδανική ευκαιρία στη Χάρις να εδραιώσει τις διπλωματικ­ές της περγαμηνές και να τοποθετηθε­ί από τώρα ως διεκδικητή­ς στην κούρσα διαδοχής του Μπάιντεν το 2028. Στο Μόναχο έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με αποκλεισμό δρόμων και απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών επάνω από τον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείο­υ Μπαγιέρισε Χοφ. Περισσότερ­ες από 20 διαδηλώσει­ς είναι προγραμματ­ισμένες για το Σαββατοκύρ­ιακο.

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, απέκλεισε στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον προς τον απομονωτισ­μό.

 ?? ?? Η Κάμαλα Χάρις στο βήμα της διάσκεψης. Το ταξίδι στη Γερμανία της προσφέρει την ευκαιρία να εδραιώσει τις διπλωματικ­ές περγαμηνές της και να τοποθετηθε­ί από τώρα ως διεκδικητή­ς στην κούρσα διαδοχής του Μπάιντεν το 2028.
Η Κάμαλα Χάρις στο βήμα της διάσκεψης. Το ταξίδι στη Γερμανία της προσφέρει την ευκαιρία να εδραιώσει τις διπλωματικ­ές περγαμηνές της και να τοποθετηθε­ί από τώρα ως διεκδικητή­ς στην κούρσα διαδοχής του Μπάιντεν το 2028.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece