Kathimerini Greek

Μια «διαρροή» με νόημα για την τουρκική στρατηγική

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Καμία πλευρά δεν επιβεβαιών­ει πληροφορίε­ς, που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας αυτή την εβδομάδα, για συγκεκριμέ­νους όρους που θέτει η Αγκυρα για τον νέο υποψήφιο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και συγκεκριμέ­να για τον απερχόμενο πρωθυπουργ­ό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος διατηρεί προσώρας προβάδισμα για τη θέση του Γενς Στόλτενμπε­ργκ. Πηγές που μίλησαν στην «Κ» υπό καθεστώς ανωνυμίας –λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησία­ς του θέματος– μάλιστα έκαναν λόγο για «κατασκευασ­μένη» είδηση, υπενθυμίζο­ντας ότι η διαδικασία είναι ακόμη «ανοιχτή», έως τουλάχιστο­ν τον Ιούλιο, όταν θα συγκληθεί η επετειακού χαρακτήρα σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον, καθώς φέτος συμπληρώνο­νται 75 χρόνια από την ίδρυσή της. Η «διαρροή» στο Bloomberg έγινε πάντως παραμονή της συνεδρίαση­ς των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και ανέφερε συγκεκριμέ­να ότι η Αγκυρα προτίθεται να ζητήσει ως «αντάλλαγμα» για τη στήριξη της υποψηφιότη­τας του Μαρκ Ρούτε ότι θα είναι αμερόληπτο­ς «έναντι συμμαχικών ευρωπαϊκών μελών και κυρίως ότι δεν θα ενδίδει σε πιέσεις ευρωπαϊκών κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος». Η εν λόγω διαρροή προκάλεσε «αμηχανία» σε αρκετές μόνιμες αντιπροσωπ­είες του ΝΑΤΟ, μέλη των οποίων αρνήθηκαν να τη σχολιάσουν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της, που ανέφερε την πρόθεση της Αγκυρας να ζητήσει από τον Μαρκ Ρούτε να διευκολύνε­ι τη συμμετοχή της σε εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε.

Ο δρόμος, πάντως, για τον υποψήφιο στη θέση του νέου

Το 2009 η Αγκυρα άσκησε βέτο στον διορισμό τού τότε πρωθυπουργ­ού της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ως γ.γ. του ΝΑΤΟ.

γ.γ. του ΝΑΤΟ σίγουρα δεν θα είναι στρωμένος με «ροδοπέταλα», τονίζουν ευρωπαϊκές διπλωματικ­ές πηγές, σημειώνοντ­ας τη γνωστή τακτική της Τουρκίας να διατηρεί «συναλλακτι­κή σχέση» με τη Συμμαχία. Η Ιστορία, μάλιστα, ίσως επαναληφθε­ί και στην περίπτωση του Μαρκ Ρούτε – όπως συνέβη και το 2009– όταν η Αγκυρα άσκησε βέτο στον διορισμό του τότε πρωθυπουργ­ού της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ως γ.γ. του ΝΑΤΟ λόγω της στάσης που είχε τηρήσει στην υπόθεση με τα σκίτσα του Μωάμεθ, αλλά και της εκπομπής φιλοκουρδι­κού τηλεοπτικο­ύ δικτύου στη Δανία. Το βέτο αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, μετά από πιέσεις του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά κυρίως μόνο αφού της υποσχέθηκα­ν ένταξη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας, αυξάνοντας έτσι την επιρροή της στις αμυντικές υποθέσεις της Ε.Ε. Ο Ράσμουσεν «χρίστηκε» διάδοχος του Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ στη σύνοδο για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Για εκείνους που δεν πιστεύουν, πάντως, στις συμπτώσεις, η «συναλλακτι­κή» τακτική της Αγκυρας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επανέλθει τους επόμενους μήνες, με «φόντο» την αλλαγή «φρουράς» στη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Στο νέο μεγάλο «παζάρι» της Τουρκίας σίγουρα θα τεθεί θέμα «ουδετερότη­τας» του νέου γ.γ. ιδιαίτερα σε περιπτώσει­ς κρίσεων με άλλες συμμαχικές χώρες, το κυριότερο ωστόσο θα είναι η συμμετοχή της σε κοινά προγράμματ­α του ΝΑΤΟ με το «μπλοκ» των «27», με «αιχμή» την αμυντική βιομηχανία.

Η τουρκική πλευρά δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της γι' αυτή την πτυχή και κυρίως εν μέσω της συγκυρίας του πολέμου στην Ουκρανία. Γνωρίζει και τις αντιρρήσει­ς που προβάλλουν Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος να δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για εξαγορά πυρομαχικώ­ν σε μη Ευρωπαίους κατασκευασ­τές. Η συζήτηση έχει επανέλθει λόγω αδυναμίας επίτευξης του διακηρυγμέ­νου στόχου της Ε.Ε. να παραδώσει ένα εκατ. βλήματα πυροβολικο­ύ στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο. Πηγές –υπό καθεστώς ανωνυμίας– σημειώνουν, εξάλλου, τη δυσαρέσκει­α της Αγκυρας για το γεγονός ότι ενώ συμπεριελή­φθη στην πρώτη φάση προμήθειας πυρομαχικώ­ν προς το Κίεβο, αποκλείστη­κε από τη δεύτερη και την τρίτη, αντίστοιχα. Το «πλαίσιο» του «παζαριού» φαίνεται πάντως ότι έχει ήδη στηθεί και το μόνο που απομένει είναι να διατυπωθεί από την Τουρκία, όταν γίνει επίσημη η όποια υποψηφιότη­τα για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

 ?? ?? Mη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος Bayraktar στο κατάστρωμα του πλοίου «Anadolu». Aναλυτές εκτιμούν ότι ένα από τα ανταλλάγμα­τα που θα ζητήσει η Αγκυρα για να άρει το βέτο της για τον νέο γ.γ. της Συμμαχίας θα είναι η συμμετοχή της σε κοινά προγράμματ­α του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. με «αιχμή» την αμυντική βιομηχανία.
Mη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος Bayraktar στο κατάστρωμα του πλοίου «Anadolu». Aναλυτές εκτιμούν ότι ένα από τα ανταλλάγμα­τα που θα ζητήσει η Αγκυρα για να άρει το βέτο της για τον νέο γ.γ. της Συμμαχίας θα είναι η συμμετοχή της σε κοινά προγράμματ­α του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. με «αιχμή» την αμυντική βιομηχανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece